Haberler

"Enflasyon Hazirandan Sonra Düşer"

Güncelleme:

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Bizde şu anda enflasyon yüzde 8. Alınan tedbirler üç aşamalı olarak gerçekleşti ve başarılı sonuç aldık." dedi.

Oktay ENSARİ- Demet ÖZTÜRK KAYSERİ(DHA)- MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bizde şu anda enflasyon yüzde 8. Alınan tedbirler üç aşamalı olarak gerçekleşti ve başarılı sonuç aldık. Enflasyonun Haziran ayı sonrası düşmesini bekliyoruz. 2015 yılında yüzde 5'lik seviyeye geliriz. Türkiye enflasyonda yüzde 5'i görürse uzun vadeli faizler düşer. 2014 yılında büyüme hızımız yüzde 4 veya 4.5 gibi olacağını düşünüyoruz dedi.

'Ekonomik Görünüm ve Para Politikası' konulu toplantının açılışını yapan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, Merkez Bankası'nın ekonomide önemli yeri olduğunu, sanayiciler ve yatırımcılar adına merkez bankasının sorumluluğu çerçevesinde beklentilerine yanıt vereceğini söyledi. Boydak,Türkiye'nin istikrarı için kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli kazanımları arzuladıklarını, seçim sonrası taşların yerine oturmasını beklediklerini, yapısal reformların sürdürülmesini istedi.

Konuşmasında reel sektörle sık sık bir araya gelmek istediklerini belirten Erdem Başçı, sözlerine Londra'da yılda bir kez toplantı yaptıklarını, yatırımcıların Türkiye'yi nasıl gördüklerini gözlediklerini, ardından Roma'da benzeri bir toplantı yaptıklarını ve Avrupa Merkez Bankasının yaklaşımını birinci ağızlardan dinlediğini belirtti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, sıkı para politikasında, tüketici kredilerinin yavaşladığını, enlasyondaki düşüşün Haziran'dan sonra başlayacağına dikkati çekti . Erdem Başçı, konuşmasını şöyle sürdürdü

CARİ AÇIKTA İYİLEŞME OLUR

İhracat büyümeyi desteklerken, özel sektör yurtiçi beklentilerinde bir miktar ivme kaybedecek. 2014 yılında cari işlem açığı belirgin iyileşme gözlenmesi beklenmektedir. Büyüme konusunda, küresel büyüklük gelişmekte olan ülkeler lehine gelişmektedir. Resim öyle gözükmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde küresel büyüme yüzde 7.5'lük büyüme hızına denk geliyor. Türkiye'nin ihracatı açısından, ihracatçılar için bir hareketlenme ve Avrupa'da talep artışı söz konusu. ABD ve İngiltere zayıfta olsa istihdam artışı devam ediyor. Türkiye'de GSYH ılımlı bir büyüme trendinde devam ediyor. 2013 yılında büyümenin belirleyicisi yurtiçi talep oldu. Dış talep de katkı yapabilir diye düşündük. İç talebimizin canlanmasıyla iç talep ağırlıklı gördük. 2014 yılında böyle bir ihtimal var. Bu yıl enterasan olacak iç talep az değil, ama dış talepten olumlu bir talep gelebilir. Avrupa bölgesine yapılan ihracatımız önemli. Büyümemiz yüzde 2.5'dan fazla olabilir. Dış talebin katkısıyla. Nadir gördüğümüz bir durum çıkabilir. Ilımlı bir büyüme senaryosu görebiliriz. Erken konuşmamak gerekir. Ama, şu anda resim böyle görünüyor. Bizim istihdam yönümüz kuvvetli ve olumlu. İşsizlik oranında son aylarda düşüş var. Kalifiye eleman bulmakta iş dünyası yakınıyor. İş gücüne katılım da arttığı için, işsizlikte sert düşüş olmuyor. Özellikle, tarım dışı istihdam iyi gidiyor. Kurulan firma sayısı 2013 yılı başından bu yan artıyor. Aralık ve Ocak ayında sanayi üretiminde olumlu sonuçlar geldi. TÜİK parekende satış, hacim ve reel olarak veriler yayınlıyor. Yüzde 10'lik bir artış var parekende satışlarda. Bu bizi de şaşırttı. Ülkede belirsizlik varsa yatırımlar ve tüketim ertelenir. Türkiye'de bunun olmasını bekliyorduk ama olmadı. Şubat verisi de önemli. Alınan tedbirleri göreceğiz. Birkaç gün sonra TÜİK Çarşamba günü bunu açıklayacak. Dayınıklı mallarda resmi, en güzel beyaz eşya gösteriyor.

DENGELİ BÜYÜME

İhracat yukarı doğru giderken ithalat aşağıya gidiyor ve üretim yatak seyrediyor. Bu bir dengeli büyümedir. Otomotiv tarafında üretim aşağıya doğru hafif bir dönüş var. Rusya'ya olan ihracatımız hafif düşmüş önceki seneye göre. AB ülkelerine yapılan ihracatta hafif de olsa artış var. Avrupa Merkez Bankası neden bu şekilde yoğun biçimde, Türkiye'de nasıl fiyat istikrarı varsa, Avrupa açısından fiyat istikrarı enflasyonu yükseltmek istiyorlar. İhracatın ithalatı karşılama oranı arttı. Mart tahmini yüzde 65'in üzerinde görünüyor. Şu anda yüzde 64'ün altındayız. Ama, dengeli büyüme açısından olumlu bir gelişme. Önem verdiğimiz göstergelerden biri borçlanma hızıdır. Tüketiciler ne kadar hızlı borçlanıyor. Stok anlamında bir sorunumuz yok. Ülkenin tamamı olarak bu konuda sıkıntı yok. Yakın dönemde kredi büyüme hızı yüzde 15'lik referans değerinde olmalıdır. Hızlanma oldu 25-30'lara geldi. Kredilerdeki artış iç talepten kaynaklanıyor. Bu düzeliyor. Tüketici kredilerine ve kredi kartlarına yönelik alınan tedbirler vardı. Bireysel krediler yüzde 15'e gelecek. Dış dengeleme açısından da bu dönemli. İç ve dış denge açısından sonuç alındığı diye düşünüyoruz. Parasal sıklaştırma dediğimiz konu geçen yıl mayıs ayında başladı. Gösterge faiz ve kredi faizlerinde bir adım yukarıya doğru değişiklik oldu ve bir fiyatlandırma oldu. İç belirsizlik yüzünden Aralık'ta piyasa faizleri ve bankaların kredi ve mevduatlarında bir ayarlama oldu. BDDK'nin aldığı önlemlerde şubatta devreye girdi. Tüketici kredilerinde bir iyileşme gördü. Bankaların tahsili geçmiş alacaklarına baktığımızda yüzde 3'ün altında. Verilere yansımadı, fazla da sorun beklemiyoruz. Firma kredilerinde de dikkatli olmalıyız. Karşılıksız çek oranları bankalararası takas merkezine sunulanlardan kaynak alıyoruz gerek adet ve tutar olarak düşüş görüyoruz. Burada bir iyileşme görüyoruz. Çok konulan bir konu Türkiye bir şey olursa dış borçların çevirebilir mi diye sorular gündeme geliyor. Kamu kesiminin kısa vadeli borçlanması oldukça çok düşük miktarda.

DIŞ BORCUN ÇEVRİLMESİNDE SORUN BEKLEMİYORUZ

Reel sektörün dış borçlanmasındaki vadesi 5 yılın üzerindedir. Büyük firmalarımız beş yıllık borçlanıyor. 3 ve 4 yıllıkların payı bile azaldı. Türkiye dış borcunu çevirmekte ekonomik krizlerine karşın bile zorlanmamış. O nedenle burada bir sorun beklemiyoruz. 100 firmadan 63'nün yabancı borcu yok. Zira, Türk lirası olarak borçlanıyorlar.Bunu yabancı yatırımcılara iyi anlatmalıyız. Türkiye'nin kamu borcunda mali disiplin sürüyor.??

TÜRKİYENİN İKİ PROBLEMİ VAR ENFLASYON VE CARİ AÇIK

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Türkiye'nin iki önemli probleminin enflasyon ve cari açık olduğuna dikkati çekerek şöyle dedi

Bizde şu anda enflasyon yüzde 8. Alınan tedbirler üç aşamalı olarak gerçekleşti ve sonuç aldık. Enflasyonun Haziran ayı sonrası düşmesini bekliyoruz. 2015 yılında yüzde 5'lik seviyeye geliriz. Bununla ilgili tedbirleri alıyoruz. Türkiye enflasyonda yüzde 5'i görürse uzun vadeli faizler düşer. Türk lirası değer kaybetmiş durumda. Enflasyonun arkasındaki en önemli geçiş Türk lirasındaki değer kaybı oldu. Yüzde 8'lik enflasyon, döviz kurundan kaynaklanıyor. Yeter ki döviz kurları istikrarlı seyretsin. İthalata dolar olarak bakınca enflasyonist baskı görmüyoruz. Son haftalarda ülkemizde portföy artışları ve girişleri gözlenmektedir.

EKMEK VE BUĞDAYDAKİ ARTIŞ KURAKLIKTAN KAYNAKLANDI

Merkez Bankası Başkanı Doç.Dr. Erdem Başçı, enflasyonda artışa yol açan gıda fiyatları arasında en önemli bölümü buğday ve ekmek fiyatlarının geldiğine de değinerek, Gıda fiyatlarında marta göre mevsim normallerinin altında yağışlar yüzünden ekmek ve buğday fiyatları enflasyona olumsuz etkiledi. Ancak, Türkiye, Mart'ta iyi yağış aldı. O nedenle, ekmek ve buğday fiyatlarında son bir aydaki yağışlar rahatlama yarattı. Bu yağışlarla en azından yüzümüzü güldürdü. Enflasyondaki düşüş, haziranda başlayacak?? diye konuştu.

HEDEF FAİZLERDE VE ENFLASYONDA YÜZDE 5, BÜYÜME HIZINDA İSE YÜZDE 4

Merkez Bankası Başkanı Başçı konuşmasına şöyle devam etti

Yerel seçimlerden sonra Türk Lirası değer kazandı. Parasal sıkıştırma tedbirleri beklenen sonuçları vermektedir. Enflasyon düştükçe reel faizler de düştü. Bir bakıyorsunuz yurt dışından bir şok geliyor veya yurt içinden siyasi bir şok geliyor. Enflasyon beklentileri o zaman artıyor. Türk lirası değer kaybediyor. Buna karşın tedbirler almazsanız, kısa vadeli faizleri ayarlamazsanız işler sarpa sarar. Biz, onun için normalleşmeyi seçiyoruz. Faizleri adım adım 4.5'a mı indireceksiniz yoksa, adım adım mı yapacaksınız. Adım, adım yapmalıyız. Faiz konusundaki tedbirler adım adım olmalıdır. Ölçülü adımlar atılmalıdır. Merkez Bankası ve Türk ekonomisine duyulan güveni sarsmadan, 2015'de enflasyon yüzde 5'e, faizleri de yüzde 5, uzun vadeli faizleri de yüzde 7-8'e gelmelidir. Para sıkılaştırmada önemli kazanımlar elde ettik. Enflasyonda iyiye gidiş var. İhracatta büyüme ivme kazanıyor. 2014 yılında cari işlemlerde iyileşme olacak. 2014 yılında büyüme hızımız yüzde 4 veya 4.5 gibi olacağını düşünüyoruz. Yurt dışındaki gelişmeleri iyi izliyoruz.??

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'deki siyasilerin para politikalarına ve Merkez Bankasına müdahale olup olmadığına yönelik olarak bir soruya da, Türkiye'de herkes siyasetçiler ve iş adamları Merkez Bankasının sadece ekonomik değerlere sahip çıktığını ve baktığını biliyorlar. Siyasetçilerimiz de bunu biliyorlar. Yurt dışında siyasetçiler çok Merkez Bankasının siyasetleriyle ilgili konuşmuyorlar. Merkez Bankasının 4'üncü Maddesine göre hareket ederiz?? yanıtını verdi.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kayseri Sanayi Odası Merkez Bankası Erdem Başçı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title