Haberler

Merkel'e Afiş Şoku

Almanya Nükleer Santrallerin Kapatılma Süresinin 12 Yıl Daha Uzatılması Yönünde Hükümetin Almış Olduğu Kararı Kabul Etti

Almanya'da nükleer santrallerin kapatılma süresinin uzatılmasına karşı çıkan Greenpeace, CDU Genel Merkezi'ne, "CDU: Nükleer şirketler için siyaset" sloganı yer alan üzerinde Başbakan Merkel'in, ülkenin en büyük enerji şirketi RWE Başkanı Jürgen Grossmann'la kadeh tokuştururken çekilen afişini astı. Afiş, kısa sürede indirildi.

Hıristiyan Demokrat ile ve Hür Demokrat Parti'den oluşan Angela Merkel hükümetinin Almanya'da kullanımda olan 17 nükleer enerji santralinin işletme süresinin uzatılmasını öngören tasarısı, Federal Meclis'te ele alındı. Meclisteki tartışmaların gölgesinde yapılan oylamada 289 "hayır" oyuna karşı 308 "evet" oyu kullanıldı. 2 milletvekili çekimser oy kullandı. Buna göre 1980'den önce devreye giren yedi santral 8, kalan on santral de 14 yıl daha işletilecek. Meclisin kabul ettiği tasarı ile Almanya'da nükleer santrallerin kapatılması 2036 yılını bulacak. 2002 yılında Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller partisi iktidardayken hazırlanan yasa ile Almanya'da nükleer enerji santrallerinin 2022 yılına kadar devreden çıkarılması öngörülmekteydi. Bu yüzden de oylama adeta hükümet-muhalefet çekişmesine dönüştü.

Çevre eski Bakanı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, hükümetin nükleer santrallerin kullanım süresini uzatarak, toplumsal huzuru bozduğunu öne sürdü. Gabriel, "Yıllar boyunca yoğun emek harcadığımız bir konuda toplumsal bir sorun başlatmış oluyorsunuz. Toplum içinde uzlaşmanın sağlandığı bir meselede bölünmeye yol açıyorsunuz. İşte bayanlar baylar sizin politikalarınızın sonucu budur" dedi.

Almanya'da pazar payı en büyük elektrik şirketleri E.on, RWE, EnBW ve Vattenfall Europe. Bu dört şirket ülkedeki elektrik ihtiyacının yüzde 80'ini karşılıyor. Elektriğin dörtte biri nükleer santrallerde üretiliyor. Elektriği nükleer santraller aracılığıyla daha ucuza üretebilen ve daha fazla kâr elde edebilen enerji devleri bu yüzden atom santrallerini işletme süresinin mümkün olduğunca uzun tutulmasını istedi.

Sol Parti'nin Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi de nükleer santrallerin kullanım süresinin uzatılmasının sadece Almanya'da faaliyet gösteren dört enerji devinin çıkarına olduğuna ve bedelin halkın omuzlarına yüklendiğini iddia etti. Bu durumun toplumda bir bölünmeye yol açacağı uyarısını yapan Gysi, "Bu toplumu yakından ilgilendiren ve yüzleşilmesi gereken önemli bir tartışma konusu. İnsanlara nükleer santralin birinde bir patlama olduğunda ne diyeceksiniz? O zaman bu ülke bile olmayacak, burada kimse yaşamayacaktır. Bunların tümünü dört büyük enerji şirketinin çıkarı için göze alıyorsunuz. Bu yaptığınız kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Çevre Bakanı Norbert Röttgen, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Almanya'nın nükleer güvenliğini göz ardı etmekle suçladı. Gabriel, "Sizin burada yaptığınız atom endüstrisinin emirlerini yerine getirmektir, Almanya'nın nükleer güvenliğinden sorumlu bakanlar değilsiniz" dedi.

Çevre eski Bakanı Yeşiller Partili Jürgen Trittin nükleer santrallerin kapatılma süresinin uzatılması kararı göreve gelecek yeni bir hükümet tarafından ya da Federal Anayasa mahkemesine başvurulması suretiyle değiştirileceği için uzun ömürlü olmayacağını iddia etti.

Kabul edilen tasarıya göre Merkel Hükümeti 2050 yılına kadar yeni enerji planı kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin, ihtiyacın yüzde 80'ini karşılayabilecek düzeye çıkarılacak. Bunun yanında iklime zararlı emisyon hacminin de yüzde 80 oranında düşürülmesi öngörülüyor.

Greenpeace başta olmak üzere Almanya'daki çevre örgütleri, hükümetin bu yöndeki politikalarını protesto etmek için Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU'nun genel merkezinin çatısına çıkarak dev bir pankart astı. Greenpeace eylemcileri vinçlerle parti merkezinin önüne geldi. Vinçlerle parti binasının çatısına çıkan eylemciler pankartı açtıktan sonra indi. Eylem yapıldığı sırada polis çevrede geniş önlem almasına rağmen müdahale edemedi.. Polis eylemin yaklaşık 2 saat sürdüğünü açıkladı. CDU partisi yöneticileri, haneye tecavüz nedeniyle şikayetçi olduklarını belirtti.

Görüntü Dökümü:

CDU'ya asılan afiş sökülürken

Nükleer santraller

Meclisteki tartışmalar

Haber: İhsan DÖRTKARDEŞ/DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title