Haberler

Merinos Koyun "Dorper Irkı Kuzu" Doğurdu

Zirve Üniversitesi Ortadoğu Sürdürülebilir Hayvancılık, Biyoteknoloji ve Agro Ekoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde, dorper cinsi koyundan elde edilen embriyo merinos ırka aktarıldı Merkez Müdürü Yrd. Doç.Dr. Ocak: "Üniversite olarak nitelikli etçi ve sütçü ırkları yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz"

ADEM YILMAZ - Merinos koyun, embriyo transferiyle dorper kuzu dünyaya getirdi.

Zirve Üniversitesi Ortadoğu Sürdürülebilir Hayvancılık, Biyoteknoloji ve Agro-Ekoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde, dorper koyundan elde edilen embriyo merinos ırka aktarıldı. Yaklaşık 2 yıdır devam eden çalışmalarda olumlu sonuçlar alındı ve merinos ırkı koyun dorper cinsi kuzu doğurdu.

Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sezen Ocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hayvancılıkta en büyük sorunun nitelikli damızlık problemi olduğunu belirtti.

Anaç hayvan ve nitelikli damızlık sayısı yeterli olmadığı takdirde sürdürülebilir ve karlı üretim sağlanamadığına dikkati çeken Ocak, üniversiteye bağlı araştırma ve uygulama çiftliğinde küçükbaş nitelikli damızlık üretimi yaptıklarını aktardı.

Kasaplık kuzu üretimden ziyade genetik potansiyeli yüksek ebeveyn hatlar geliştirmeye çalıştıklarını anlatan Ocak, şunları kaydetti:

"Bu amaçla 2 yıl önce Türkiye'deki iklime ve yetiştirilme sistemine uygun gördükleri dorper cinsi koyun ithal ettik. Daha sonra merinosları taşıyıcı anne olarak kullandıkve  dorperlerdan embriyo üretip merinoslara aktardık. Merinos ırkı hem et hem yapağı yönünden kendini ispatlamıştır. Ayrıca iyi bir taşıyıcı koyundur. Dorper koyunu mera koşullarında ıslah edilmiş, yemden yararlanma oranı çok yüksek olan, dünyada etçi melez geliştirmede baba hattı olarak kullanılan çok önemli bir etçi ırktır. Bu amaçla dorper ırkından en kısa sürede nasıl daha fazla yavru üretmek amacıyla embriyo transferini uyguladık. Taze embriyo transferiyle merinos anneler, dolper kuzuları dünyaya getirdi. Üniversite olarak nitelikli etçi ve sütçü ırkları yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz."

Üretimin sürdürülebilir olmadığı müddetçe et ve diğer ürün fiyatlarında sürekli bir dalgalanma olacağına vurgulayan Ocak, et üretimi için özellikle küçükbaş hayvancılığı önerdiklerini ifade etti.

Ocak, yüksek genetiğe sahip damızlık sorununun çözülmesi halinde yetiştiriciliğin daha karlı hale geleceğini sözlerine ekledi. - Gaziantep

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title