Haberler

Sason'da Mereto Dağındaki Kilise Enkazında Kitabe Bulundu

Güncelleme:

Batman'ın Sason İlçesi yakınlarındaki Mereto Dağı'nda bulunan Surp Asvadazin Meryem Ana Ermeni Kilisesi enkazında, tarihi kitabe ile bazı tarihi eser kalıntıları bulundu. Bulunan kalıntılar Batman Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

2012 Yılında bir bölümü tahrip edilen Sason İlçesi'ndeki Mereto Dağı zirvesindeki Surp Asvadazin Meryem Ana Ermeni Kilisesi'nin enkazını 10 kişiyle birlikte temizleyen merkezi İstanbul'daki Sason Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, bazı tarihi buluntulara rastladıklarını söyledi. Kilisedeki tadilat-onarım çalışmalarının yapılabilmesi için Batman Müze Müdürlüğü elemanları denetiminde enkazı kaldırdıklarını belirten Dağcı, Enkazı kaldırdığımızda, üzerinde haç figürleri ile Ermenice yazılı büyük bir kitabe ortaya çıktı. Yine eski döneme ait at nalları ile Ermeniler'in bazı tarihi figürlerine rastladık dedi.

Tarihi buluntuları önce jandarmaya bildirdiklerini belirten Sason Ermeniler Derneği Başkanı Dağcı, Eserleri tutanakla Batman Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim ettik. Resim ve belgeleri de İstanbul Ermeni Patrikhanesi'nde incelemeye alacağız. Amacımız iki yıl önce yıkılan bu kilisenin tadilat ve onarımını yapmaktır. 2 bin 973 metre yükseklikteki Mereto Dağı'nın zirvesindeki kilisede bulunan eserlerin 2 bin yıl öncesine ait olduğunu tahmin ediyoruz. Ayrı kiliseye giden bir yolun yapılması amacıyla da Batman Valiliği'ne mürcaatta bulunduk diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Meryem Ana İstanbul Sason Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title