Haberler

Merdi·ven Altı Ürünlerden Uzak Durulmalı"

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkan Yardımcısı Aziz Koçal, güvensi·z okul ürünleri· ve kırtasi·yeler nedeni·yle öğrenci·lerin tehli·ke altında olduğunu ve merdi·ven altı ürünlerden uzak durulması gerektiğini bildirdiKoçal yaptığı yazılı açıklamada, 18 milyon öğrencinin 19 Eylül Pazartesi günü ders başı yapacağını hatırlatarak, öğrenci velilerinin okul alışverişi yaparken aldıkları her üründe çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkan Yardımcısı Aziz Koçal, güvensi·z okul ürünleri· ve kırtasi·yeler nedeni·yle öğrenci·lerin tehli·ke altında olduğunu ve merdi·ven altı ürünlerden uzak durulması gerektiğini bildirdi

Koçal yaptığı yazılı açıklamada, 18 milyon öğrencinin 19 Eylül Pazartesi günü ders başı yapacağını hatırlatarak, öğrenci velilerinin okul alışverişi yaparken aldıkları her üründe çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Satın alınan okul çantası, giyim, ayakkabı ve kırtasiye malzemelerindeki kanserojen kimyasalların öğrenciler için büyük risk taşıdığının altını çizen Koçal, özellikle uzakdoğu ülkelerinden gelen ya da merdiven altında üretilen "CE", "TSE" amblemi ve bu amblem altında üretici veya ithalatçı firma isimleriyle iletişim bilgileri bulunmayan ürünlerden çok yoğun şikayetler alındığını kaydetti.

Koçal, okul alışveri·şi· yaparken di·kkat edi·lmesi· gereken hususlara dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Güvensi·z okul ürünleri· ve kırtasi·yeler nedeni·yle öğrenci·ler tehli·ke altında. Okul ürünleri·nde TSE veya CE amblemleri·ne dikkat edilmeli ve merdi·ven altı ürünlerden uzak durulmalı. Ürünlerin mutlaka markasına dikkat edilmeli. Çocukların sağlığı göz önünde bulundurularak kanserojen içerik bulundurmayan, sağlam ve kaliteli malzemelerden yapılmış TSE ve CE markalı ürünler tercih edilmeli. Çocukların çok sık kullandıkları kokulu silgi, kokulu kağıt, oyun hamuru, boya, keçeli ve işaretleyici kalem gibi uçucu madde içerebilecek ürünler alınırken, üzerinde yeşil nokta içinde 'solvent içermez' şeklinde uyarılar bulunan, su bazlı ürünler seçilmeli. Giyim eşyalarında kullanılan Azo renklendiriciler, kanserojen ve alerjen etkiye sahip olduğu için akciğer, böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir."

Koçal, alınan her türlü kırtasiye, çanta ve giyim gibi ürünlerin üzerinde ürüne ait özellikleri içeren etiketler aranması ve özelliklerinin mutlaka okunması gerektiğini belirterek, bu ürünlerin garanti etiketlerine de özen gösterilmesinde fayda olduğunu vurguladı.

Ürünlerin etiketlerde fitalat, ağır metal, azo boyar gibi kanserojen maddelerin bulanmadığı veya yasal sınırlar çerçevesinde olduğu ifadesinin aranması gerektiğini kaydeden Koçal, "Ayrıca ürünün kullanımı ile ilgili uyarılar yer almalı ve kullanılırken bu uyarılara mutlaka uyulmalı. Merdiven altı olarak tabir edilen sağlığa zararlı kalitesiz, sahte markalar taşıyan taklit ve korsan ürünlere ucuz olması nedeniyle itibar edilmemeli ve yapılan her türlü alışverişten fiş, fatura, kullanım kılavuzu gibi belgeler mutlaka alınarak saklanmalı. Öğrencilerde alerjik durumlar oluşursa derhal ürünler test ettirilmeli ya da en yakın bir tüketici derneğinden destek alınmalı." görüşlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title