Haberler

Meralar Baş Ağrıtacak

Güncelleme:

Karaköprü ve Bozova'ya bağlı bazı köylerde bulunan mera alanlarına kurulacak olan taş ocaklarına tepki gösteren köylüler ve muhtarlar taş ocağının kurulmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi. Karaköprü'ye bağlı Hamurkesen'de köylüler taş ocağı için gelen iş makinelerini tepki amaçlı köye bırakmadı. Karşı bir hamle ise Bozova'ya bağlı köylerin yaklaşık 10 bin dönümlük merasına taş ocağı kurmak isteyen Limak Çimento cephesinden geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ÇED raporunda, Limak Çimento'nun kalker ocağı kapasite artışına olumlu yönde karar verdiği ortaya çıktı.

KÖYLÜLER HAREKETE GEÇMİŞ DURUMDA

Kabahaydar bölgesinde bulunan Aşağı İçkar, Canoğlu, Yukarı İçkar, Kavaklı, Kuşluca, Sancak, Hamurkesen, Uzuncuk köylerine ait yaklaşık 35 bin hektar mera alanına taş ocağı kurulması planlanıyor. Geçimini hayvancılıkla sürdüren bölge halkı kurulacak olan taş ocağının hayvancılığı vuracağına ve kendilerinin geçim kaynağı olan nar, zeytin ve fıstık ağaçlarına zarar vereceğini ifade etti. Yaklaşık 4 yıldır gündeme gelen ve kurulma çalışmalarına başlanan taş ocağına karşı köylüler harekete geçmiş durumda. Daha önce mera alanları için 5 bin haneli Hamurkesen Köyü'ne iş makineleri gelmiş ama köylü makinelerin köye girmelerini engellemişti. Mera alanlarının kendilerine ait olduğunu ve tek geçim kaynaklarının zarar görmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Hamurkesen Köyü Muhtarı Murat Badıllı, her ne olursa olsun mera alanlarına taş ocağı yapılmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.

TAŞ OCAĞI AĞAÇLARA ZARAR VERECEK

Geçtiğimiz gün yine iş makinelerinin gelmesi üzerine harekete geçen Hamurkesen köyü sakinleri bir araya gelerek duruma tepki göstermişti. İş makinelerinin gelmesini engellemeye çalışan köylüleri ancak jandarma ekipleri durdurabildi. Yaklaşık 20 köyün bu taş ocağından etkileneceğini kaydeden Hamurkesen sakinleri, yaşam alanlarının daraltılmasından endişe ediyor. Köylülerin en çok şikayet ettiği konuların başında ise hiçbir yetkilinin kendilerine destek vermemesi geliyor.
Her defasında yeşil alan vurgusu yapan idarecilerin, meraların taş ocağı olmasına göz yumduğunu belirten köylüler, taş ocağının yapılması durumunda hem meralarına zarar verileceğini hem de bu köylerde bulunanların geçimini baltalamış olacağını savundu. Sonuç alınıncaya kadar tepkilerini sürdürmeye devam edeceklerini belirten köylüler, "Aşağı İçkar, Canoğlu, Yukarı İçkar, Kavaklı, Kuşluca, Sancak, Hamurkesen, Uzuncuk gibi köylerin hepsi bu meraya bakıyor. Çünkü bu köyde bulunan meralar da hayvanlar otlatılıyor. Taş ocağının yapılması sadece meraya zarar vermekle kalmayacak çevrede bulunan ağaçlara da ciddi zararlar verecek. Öyle ki, en verimli fıstık ve nar ağaçları bu köylerin bulunduğu bölgede yetişiyor" dedi.

BADILLI: 4 SENEDİR BİZ BU ADAMLA UĞRAŞIYORUZ

Hamurkesen Köyü Muhtarı Murat Badıllı, 4 senedir taş ocağı yapmak isteyen şahıslarla uğraştıklarını ve ne olursa olsun merayı kimseye kaptırmayacaklarını söyledi. Badıllı, "Merayı almışlar, taşlarını kiralamışlar, orada bir ocak kuracaklar. Millet de istemiyor o ocağın kurulmasını, bağ bahçenin içindedir, ondan sonra köyün ortasındadır. Ta nereden gelmiş bizim orada ocak açacak. Ali Çetin diye biri, millet ayaklandı, millet bırakmaz. Orada 10 bin kişi de ölse onu bırakmazlar. Devlet vermiş, artık ne film fırtına ile almışlarsa bilmiyorum? Onların amaçları aslında, orada 50 bin dönüm hektar var. Orayı 49 yıllığına kiralayıp bir şeyler yapmayı düşünüyorlar. 20-30 tane köy o meraya bakıyor. Aşağı İçkar, Canoğlu, Yukarı İçkar, Kavaklı, Kuşluca, Sancak, Hamurkesen, Uzuncuk, bunlar hepsi oraya bakıyor. Bu milletin koyunu var, kuzusu var, çobanı var. Şimdi kalkıp o kadar kişinin kaderini bir kişiye mi bağlatacaklar? Fıstık alanıdır, zeytindir, nardır, bahçedir, her türlü meyve orada var. Adam bizim gözümüzün içinde açıyor. Kanun demiyor mu ki, taş ocağının ve bağ ile bahçenin arası 5 kilometre olması lazım, bu 500 metre yok. 4 senedir biz bu adamla uğraşıyoruz. İş makineleri geldi, millet gitti iş makinelerini kırdı, adam bizi devletle karşı karşıya getirmek istiyor" dedi.

LİMAK İÇİN OLUMLU KARAR VERİLDİ

Öte yandan yine Urfa'da Kırkpınar, Tülmen, İsaveren, Esemkulu, Kalecik, Yarımtepe, Mustafacık, Korukezen, Kızlar gibi köylerin karşı çıktığı Limak Çimento'nun taş ve kum ocağına çevirmek istediği meralar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirilmesi İzin ve Denelim Genel Müdürlüğü tarafından 'Kalker Ocağı Kapasite Artışı' Projesi için hazırlanan ÇED raporuna olumlu yönde karar verdi. Kararın halka duyurulmasının istendiği ÇED raporuyla ilgili olarak, "Şanlıurfa İli Bozova İlçesi Küçüktülmen Köyü, 36020 işletme Ruhsat Numaralı Saha Mevkii'nde, Limak Çimento San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kalker Ocağı Kapasite Artısı projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza Çevrimi ÇED süreci Yönelim Sisteminden sunulan ÇED Raporu. İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Kalker Ocağı Kapasite Artışı hakkında ÇED Yönetmeliğinin M maddesi gerekince Bakanlığımızca "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" Kararı verilmiş olup Şanlıurfa Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir.
Söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmelikteki ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca İlgili kurum/kurul unlardan gerekli izinlerin alınması, yatırımın başlangıç ve inşaat dönemine ilişkin bilgilendirme raporlarının Bakanlığımıza, projede yapılacak Yönetmeliğe tabi değişikliklerin de Bakanlığımıza veya Şanlıurfa Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) ne iletilmesi gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.(Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci / Ekonomi

Şanlıurfa Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title