Haberler

MHP'de Kongre Kararı: 2018'i Bekleyin

Güncelleme:

MHP'de tüzük kongresi için yeterli imza toplansa bile Genel Merkez, değişmesi istenen tüzükte yer alan yetkiyle MYK'nın bu kongrenin toplanmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

1 Kasım seçimlerinde düşen oy oranı ve milletvekili sayısı ile çok tartışılan MHP'de parti içinde yönetim tartışması yaşanıyor. Önümüzdeki günlerde adayların ortaya çıkmasıyla bu tartışma daha da alevlenecek. MHP tüzüğü Genel Başkan değişimini zorlaştıran bir etken.

MUHALEFET TÜZÜĞÜ DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR

Tüzük olağanüstü kongrede seçim yapılmasına imkân tanımıyor. Muhalefetin amacı önce bu tüzüğü değiştirmek ve olağanüstü kongrede seçimi mümkün hale getirmek. Genel Başkan Devlet Bahçeli ve yönetim ise "muhalefete" sert yaklaşıyor. Tüzük kongresi için yeterli imza toplansa bile Genel Merkez, değişmesi istenen tüzükte yer alan yetkiyle MYK'nın bu kongrenin toplanmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

SEMİH YALÇIN: NEDEN DEMOKRATİK OLMASIN

Al Jazeera'nin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın bu karar için, "Biz CHP değiliz. Olağanüstü kongreler partiye zarar verir. Çünkü şiddetlidir, mücadele şiddetli geçer" dedi. Aday olmak isteyenleri 2018 yılında yapılacak olağan kongrede yarışa davet eden Yalçın, "Bunu demokratik buluyor musunuz?" sorusuna da yanıt verdi; "Neden demokratik olmasın? Demokratik olmasa tüzüğe girmezdi."

Al Jazeera'nin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

İşte Semih Yalçın'la yapılan o röportaj;

Seçim sonuçlarını kapsamlı bir şekilde değerlendirdiniz. Nedir ilk tespitleriniz?

Mevcut siyasi iktidarın halk üzerindeki bizce olumsuz etkisi ortaya çıktı. Nedir bu? Millet korkutuldu esasında. Geçim sıkıntısı, terör tehdit unsuru olarak kullanıldı.

Zemini yok muydu sizce seçmenin endişelerinin? Koalisyon kurulamadı, dolar dalgalandı. Halk "Koalisyon kurulsa bile partiler anlaşamaz, işler bozulur" diye bir endişeye kapılmakta haksız mıydı?

"Koalisyon kurulmuyor, koalisyonlarda bunları yapamayız" diye halkın üzerine gidildi. Halkın şuur altına yerleştirildi. Normal şartlarda bu korkunun olmaması gerekirdi halk indinde. Halkın koalisyonlardan ürkmemesi gerekir. Bizde de geçmişte de bazı uygulamalar var, batı ülkelerinde de uygulamalar var. İyi işlediği takdirde birbirini kontrol altında tutan partiler halka daha iyi hizmet verebiliyorlar. Bizde AKP iktidarı bunu çok ters işletti, koalisyonların özellikle 1980 öncesi örnekleri verip, olumsuz bir gidişata zemin oluşturacağını iddia ettiler. Bunda da muvaffak oldular. Yanlış bir algıydı, halk iktidarın bu istikametteki propagandaları altında adeta esir oldu, karşı duruş sergileyemedi. Onun doğruluğuna hükmetti.

ÖZELEŞTİRİ YAPTI

Siz muhalefet olarak karşı duruş sergileyemez miydiniz?

Biz anlattık, hatta 3.5 yıl süren Cumhuriyet tarihindeki en uzun süreli hükümeti de örnek verdik. Kendimiz içinde olduğumuz, zıt kutupların bir araya geldiği hükümeti anlattık, nelerin yapıldığını ifade ettik. Orada alınan ekonomik tedbirler önemliydi, AKP onları devam ettirdi aslında.

Peki bu örnekle birlikte çok tartışılan başka bir soru geliyor akıllara, MHP'nin bir eksiği var mıydı bu süreçte?

MHP'nin şöyle bir özeleştirisi olabilir, kendimizi anlatma hususunda basın yayın organlarını istediğimiz gibi kullanma noktasında bir eksikliğimiz olabilir. Diğer unsurları arzu ettiğimiz anlamda kullanamamış olabiliriz. Çünkü algı yönetimi dediğiniz husus bir siyasi partinin kendisini anlatmasıyla mümkündür. "Acaba bu konuda bir eksikliğimiz var mı?" diye baktığınızda çalışma alanlarımızdan birisi de bu sorunun cevabını çok net bir şekilde alabilmektir.

"ANAYASA'NIN İLK 4 MADDESİNİN DEĞİŞMESİNE HAYIR DEDİK"

Bir "Mister no" benzetmesi yapıldı MHP Genel Başkanı'na, "Hayır" cı ifadesi kullanıldı kendisi için. Bunun etkisine dair ne tespit ettiniz?

Somut ortaya çıkmış bir şey yok. Zaten bu çok yanlış bir yaklaşım. Bu kasıtlı bir çıkıştı. Bunu hem AKP hem CHP yaptı. En kolay yolu buldular. Esasında ne Genel Başkanımız ne de Milliyetçi Hareket Partisi bu suçlamayı hak edecek bir davranış biçiminde olmuştur. Neye hayır dediğimiz belliydi, bunlar hep bu toplumun rahatsız olduğu hususlardı. Biz Anayasa'nın ilk dört maddesinin değişmesine hayır dedik, hırsızlıkların üzerinin örtülmesine hayır dedik, çözüm sürecine hayır dedik, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa sınırları dışına çıkmasına hayır dedik.

CHP Genel Başkanı ile görüşmeye de hayır dediniz…

CHP Genel Başkanı ile görevi aldıktan sonra görüşebilirsiniz. Eğer hükümet kurma konusunda bir görüşme ise ki öyleydi, elinde yetki olmayan bir CHP Genel Başkanı ile ne görüşeceksiniz? Bir taraftan AKP ile koalisyon ortaklığı için 35 gün görüşme içinde olun, sonra arka kapıdan MHP ile görüşün. Olacak şey değil.

"MHP TEDBİRLER ALACAKTIR"

Yaptığınız seçim analizlerinden geleceğe dair MHP'de "Şu noktada değişiklik olması gerekir" dediğiniz bir tespit var mı?

Değişiklikten kastınız fikriyatımızda, bir siyasi parti olarak dünya görüşümüzdeyse bu mümkün değil. Ama bakıyoruz mesela sandık başlarınızı muhafaza edebilmiş miyiz? O noktada eksikliklerimiz var. Tüm çalışmalar bittikten sonra nerede eksik gördüysek MHP tedbirler alacaktır. Ona göre bir yol haritası çizmek suretiyle geleceğe ümit var bir MHP hazırlayacağız.

Seçim sonuçları MHP'de başka bir tartışmayı daha tetikledi; yönetim değişikliği. Parti içi muhalefet ortaya çıktı, henüz ortada aday yok…

O zaman ortada aday yoksa buna parti içi muhalefet demek ne kadar doğru?

O zaman ne var sizce şu anda MHP'de?

Bu sonuçların üzüntüsü ile insanların neyin nasıl yapılması konusunda fikriyatları, bunların mukayesesi var.

"OLAĞANÜSTÜ KONGRELERİ SIKINTILI GÖRÜRÜZ"

Ama Genel Başkan bu "muhaliflerle" ilgili sert ifadeler kullandı. Ak troller, lejyonerler, saraydan kulağına kongre fısıldananlar benzetmesi yaptı. Kimi kastetti bu durumda?

Ortada resmi bir şey yok, fısıldamalar, sosyal medya üzerinden yazılanlar çizilenler var. Bazı isimlerin aday olacağı yönünde söylentiler var. Bunlar olabilir. "Nasıl karşılarsınız?" diyorsunuz ya bunlar olabilir. Ancak Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi de bir düsturu bizzat Genel Başkan'ın ağzından ifade etti, "Eğer bu çıkışta bir yarış olacaksa bu yarışın zamanlaması bellidir" dedi. Biz olağanüstü kongreleri sıkıntılı görürüz. CHP değiliz biz.

Neden?

Olağanüstü kongreler partiye zarar verir. Çünkü şiddetlidir, mücadele şiddetli geçer, partiye zarar verir. Mesela rahmetlinin vefatı sırasında oldu hatırlarsanız, bu tip hadiseler olabilir. Ama bunun dışında siz üstün gayret sarf edip zorlama yoluna gittiğinizde bu partiye zarar verir. Bunu yapacağımıza olağan kongremiz var.

Var ama 3 yıl sonra…

İki ile üç yıl arasında değişir bu. Siyasi partiler yasasının verdiği haktır bu. Bir yarış yapılacaksa orada yapılır, bu da herkese açık. Bir önceki kongrede Sayın Genel Başkan herkesin adaylığını açtı. 3 adaylı bir yarış meydana geldi. Dolayısıyla yapmak isteyen olağan kongresini bekler, demokratik usüller içinde bu yarışta olduğunu beyan eder. O zaman hay hay, buna kimsenin itirazı olmaz.

Neden şimdi olmasın delege istiyorsa?

Neden zorluyorsunuz? Bu Genel Merkez'imizin, partinin ilgili kurullarının aldığı bir karar.

Bunu demokratik buluyor musunuz?

Neden demokratik olmasın? Demokratik olmasa tüzüğe girmezdi zaten. Tüzüğün 63'üncü maddesi çok açık. Onun dışında Genel Başkan'ın nasıl seçileceği ile ilgili yol ve yöntemler de çok net. Bizim tüzüğümüz siyasi partiler kanunun dışında değil, onun için anti demokratik bulamazsınız. Bu tüzük kongre delegesinin onayladığı bir tüzük. Partinin dayandığı ülkücü, milliyetçi idarenin verdiği oylarla bu tüzük geçmiştir.

"BAHÇELİ'NİN GİTMESİNİ İSTEMEK YANLIŞ"

MHP'de lider değişikliği istemek bir sorun mu sizce?

MHP'de lider değişikliği isteminin ardında farklı hususların olduğu kanaatindeyim. Milliyetçi Hareket Partisi lideri Sayın Devlet Bahçeli'nin değişikliğini istemenin şu an için yanlış bir çaba olduğunu düşünüyorum ben. Sayın Bahçeli partisinin ve hareketin başındadır, bu hareketin lideridir. Kendisinin de ifade ettiği gibi milliyetçi ülkücü irade kongrede farklı bir temayül sergilerse ona herkes rıza gösterir. Ama şu anda Sayın Devlet Bahçeli'yi istemiyoruz temayülünün ardında bu partiyi yok etmek isteyen veya bu partinin yok olmasından sonra ülkede bir başkalaşmayı yaşamaya çalışan çevrelerin olduğu kanaatindeyim. Görevinin başında olan bir siyasi şahsiyete bu tür yaklaşımların yapılmasının çok doğru olduğu kanaatinde değilim.

Bir art niyet olmadan, farklı düşünenler olamaz mı?

Olacaksa onlar Olağan Kongre'de çıkacak, yarışını yapacak. Ama ortada seçim sonrasında tüm mahfillerin adeta birleşip Milliyetçi Hareket Partisi'ni ok etme çabasını doğru bulmuyoruz. Bizim söylemeye çalıştığımız da bu. Biz bir siyasi partiyiz, herkes yarışabilir.

Aday olmak isteyenler tüzük kongresi için yeterli imzayı toplayabilirse yönetimden yansıyan mesaj, "MYK'nın buna izin vermeyeceği" yönünde. Genel Başkan "kayyuma partiyi düşürmek isteyenler"den söz etti. Bundan sonrasında ne olacak?

Bundan sonra herhangi bir olumsuzluk olacağı kanaatinde değilim. Hep farazalar üzerinden soru soruyorsunuz. Ortada daha aday yok. Ortada aday olmadan biz onlar üzerinden yorum yapıyoruz, bunu doğru bulmuyorum. Toplarsa toplar. Kanuni ölçüler içinde bu siyasi parti gereğini yapar ama biz bunu öngörmüyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi son toplantısında konuyla ilgili kararını aldı, "Olağanüstü kongreyi doğru bulmuyoruz. Normal zaman içinde kongremizi yaparız".

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Milliyetçi Hareket Partisi Devlet Bahçeli Semih Yalçın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Brighton Manchester City maçı CANLI izle! 25 Nisan Brighton M.City maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (87)

konyalı:

bırak git kardeşim artık git ferdi dinle klasik arabalarına bin artık oy yok bahçeli sana

10
2
yanıtYanıtla
blueice:

Allah belanı versin bahçeli

8
3
yanıtYanıtla
MEHMET:

Sayın bahçeli şuan ülkemizdeki siyasi geçmişi bilgi birikimi en yüksek kişidir. Kendisi ekonomisttir ve bence türkiyedeki en dürüst siyasi liderdir. aldığı maaşı bile Mehmetçik vb gibi diğer vakıflara bağışlamaktadır. mevcut siyasi liderimizin 150 sene sonra doğacak torunu bile bugünden bilyoner ken ben devlet bahçeliye kötü bir şey diyemem sevmeye bilirsiniz ama alay etmenizi kınıyorum

4
5
yanıtYanıtla
few:

dehşet bir ekonomist olmalı ki, iktidar ortağı olduğu hükümet döneminde 1 ayda 2 kriz çıkaran tek lider, , , dünya rekoru ondan.

yanıt1
yanıt0
Hünkar Hacı Bektaş Veli:

Pir Sultanın Baba İlyasın, Baba İshakın, Hacı Bektaş Abdal Musa, Kul Himmetin, Yunus Emrenin, virani, yemini, kaygusuz abdal sultanın nesliyiz, torunlarıyız, HDPliyiz içimiz rahat. dönen dönsün dönmeyiz yolumuzdan. iyiki varsın HDP

2
6
yanıtYanıtla
T.C sivas 58 Mobil-ANDROID:

Bir Türk milliyetçisi olarak söylüyorum bahceli git artık git sana zerre kadar sevgi ve saygı duymuyorum bu davayı sen batırdı n yüzsüz

6
2
yanıtYanıtla
ÇEMİŞGEZEKLİ:

ALLAH BELANIZI VERİR İNŞALLAH ÜÇ BEŞ TANE DENGESİZİN YAPTIKLARINA BAKIN YA

7
1
yanıtYanıtla
aksarayli genc:

desene 4 sene daha el öptürecek.bu adam partide oldukca mhp susus agac gibi kuruyacak.el öpenlerin cok olsun

6
1
yanıtYanıtla
KaaNMobil-IOS:

bunlar yüzu kizarmayanlardan :)

7
0
yanıtYanıtla
Bekir BATI:

Bu kadar rezilliğe rağmen bir insan hala neden diretir? Yeter dostu düşmanı güldürdüğün, git artık gitttttttttt!!!!!!!!!!

6
1
yanıtYanıtla
Tüm 87 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title