Haberler

"Menenjit Aşısı da Ulusal Aşı Programına Alınabilir"

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Torunoğlu: "Menenjit vakaları ülkemizde üçte iki oranında azaldı. Meningokok bakterisinin yol açtığı menenjite karşı aşının ulusal aşı takvimine alınması konusundaki çalışmalarımız devam ediyor" Çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Votter: "Koşup oynarken 12 saat içinde hayatını kaybeden hastalarım oldu" "Nadir görülen bir hastalık ama ortaya çıktığı zaman çok ağır seyrediyor. Tek korunma yöntemi ise aşı"

SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Menenjite neden olan iki etkene karşı aşılanan minikler için üçüncü etken meningokok bakterisine karşı aşının da ulusal takvime alınmasına yönelik çalışma yapılıyor.

Uzmanlara göre, Sağlık Bakanlığının düzenlediği Aşı Sempozyumunda da tartışılan hastalıktan korunmada aşılama önemli.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, AA muhabirine, küçük yaşlarda görülen menenjitin ağır seyrettiğini, hatta çoğu zaman ölümle sonuçlandığını söyledi.

Hastalığa yol açan mikropların pnömokok, hemophilus influenza ve meningokok olduğunu anlatan Torunoğlu, Sağlık Bakanlığının aşı takvimine göre pnömokok ve hemophilus influenza mikrobuna karşı aşılama yapılmasının bu hastalığın görülme sıklığını azalttığını belirtti.

Torunoğlu, "Menenjit vakaları ülkemizde üçte iki oranında azaldı. Meningokok bakterisinin yol açtığı menenjite karşı aşının ulusal aşı takvimine alınması konusundaki çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Ülkede menenjite yol açan meningokok bakterisinin alt türlerinin belirlenmesinin hangi tip aşının etkili olacağının bilinmesi açısından önemli olduğunu dile getiren Torunoğlu, şu bilgileri aktardı:

"Meningokok bakterisinin bir çok alt türü var. Her ülkede bu bakterinin farklı alt türleri etkileri oluyor. Öncelikle ülkemizdeki alt türlerin hangileri olduğunu belirlememiz gerekiyor. Çalışmamızın sonunda aşının ulusal aşılama takvimine alınıp alınmaması konusunda nihai karar verilecek."

-"Farklı serotipleri var"

Sağlık Bakanlığının Aşı Sempozyumuna katılmak üzere Türkiye'ye gelen pediatrik aşılarla ilgili çalışma yürüten çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Volker Votter de menenjite karşı aşılamanın önemini vurguladı.

Bir ilaç firmasının global medikal yöneticisi de olan Dr. Votter, menenjite neden olan meningokok bakterisinin farklı serotipleri olduğunu, A, B, C, D, W ve Y serotiplerine karşı aşıyla korunmanın mümkün olduğunu söyledi.

Her ülkede farklı serotipteki bakterinin hastalık yaptığını, tanı ve hangi tipin etken olduğunun bilinmesi için hastalananlardan omurilik sıvısı alınması gerektiğini ifade eden Votter, şunları söyledi:

"Menenjit nadir görülen bir hastalık ama ortaya çıktığı zaman çok ağır seyrediyor. Tek korunma yöntemi ise aşı. Koşup oynarken 12 saat içinde hayatını kaybeden hastalarım oldu. Buna menenjit vakasıyla karşılaşan bir çok doktor da tanık olmuştur. Hastada hemen antibiyotiğe başlansa bile tedaviden sonuç alınmama ihtimali yüksek. El ve ayaklarını kaybeden ya da beyin hasarı oluşan bir çok hasta da oluyor. Tedavisi çok zor olduğu için önlem almak gerekiyor."

Hastalığın 2-3 aylıktan 4 yaşına kadar çocuklarda ortaya çıktığını belirten Dr. Votter, menenjitin çocuklara genelde ergen yaştaki taşıyıcı konumunda olan yakınlarından bulaştığını bildirdi. Votter, "Ergenlerin yüzde 30'unda bu bakteri bulunuyor ama bebeklerin bağışıklık sistemi gelişmediği için onlara bulaşıp hastalık yapıyor. Hastalık solunum yoluyla bulaşıyor" dedi.

Birçok ülkenin ulusal aşı programında menenjit aşısının da bulunduğunu kaydeden Votter, piyasadaki ruhsatlı aşılardan birinin 9. ve 12. ayda, ikincisinin 12. ayda, üçüncüsünün ise 2 yaşında yapıldığını ancak bunların Türkiye'de henüz devlet tarafından karşılanmadığını, bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Hastalığın belirtileriyle ilgili de bilgi veren Votter, baş ağrısı, ışığa karşı duyarlılık, boyun tutulması ve ateş ortaya çıkması halinde bu hastalıktan şüphelenilmesi gerektiğini bildirdi. - Ankara

Kaynak: AA / Sağlık

Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title