Haberler

Menemenli Çömlekçiler Destek Bekliyor

İzmir'in Menemen İlçesi'nde yıllardır killi toprağın çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra şekillendirilmesiyle ortaya çıkan ve artık unutulmaya yüz tutan çömleğin eski günlerine dönmesi için Çömlekçiler Derneği, Seramik Vadisi Çömlekçiler Köyü...

İzmir'in Menemen İlçesi'nde yıllardır killi toprağın çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra şekillendirilmesiyle ortaya çıkan ve artık unutulmaya yüz tutan çömleğin eski günlerine dönmesi için Çömlekçiler Derneği, Seramik Vadisi Çömlekçiler Köyü Projesi hazırladı. Dernek Başkanı Ertan Saruhan, "Gerekli birimlere ilettiğimiz projenin hayata geçirilmesi, çömlekçilikte marka olan Menemen'i uçuracağı gibi ülke ekonomisine de önemli ölçüde katkı yapacaktır. Yetkililere sesleniyorum, gelin elinizi taşın altına siz de koyun, birlikte bu projeyi uygulayalım" dedi.

Anadolu'da M.Ö. 7000'li yıllara kadar dayanan ve Menemen İlçesi'nde de yıllardır toprağın şekil bulduğu çömlekçilik unutulmaya yüz tuttu. Yalnızca Menemen'den Avrupa ülkelerine yılda 80 konteyner çömlek gönderilirken, 2005 yılından sonra hızla düşen ihracat bugün iki konteynere kadar geriledi. İlçede faaliyet gösteren çömlekçiler bir süre önce Menemen Çömlekçiler Derneği'ni kurdu. Derneğe üye 23 işletmenin girişimcileri, unutulmaya yüz tutan çömlekçiliği eski günlerine döndürmek için harekete geçti. Girişimçiler tarafından hazırlanan "Seramik Vadisi Çömlekçiler Köyü' adlı proje, Menemen Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Menemen Ticaret Odası ve İzmir Kalkınma Ajansı'na sunuldu.

KİLLİ TOPRAK DOLGU MALZEMESİ YAPILDI

Sektörün sorunlarına değinen Dernek Başkanı Ertan Saruhan, Koyundere Mahallesi'ndeki tepelik alanlarda bulunan killi toprağın sektörün can damarı olduğunu ancak devletin bunu kullandırmadığını ileri sürdü. Saruhan, "Kuzey Çevreyolu'nun Menemen'e uzanan bölümünde dolgu malzemesi olarak killi toprak kullanıldı. Bu toprak bizim temel hammaddemiz ve devlet bize bunu kullandırmıyor. Satın almak istiyoruz ancak izin verilmiyor. Güvenlik güçleri bölgede kontroller yapıyor. Toprağı kullanmak isteyenlere ceza uygulanabiliyor" dedi. Çömlekçiliğin yaygınlaştırılması gerektiğini savunan Saruhan, çalışacak vasıflı eleman sıkıntısının yaşandığını dile getirdi.

'GELİN HEP BİRLİKTE MENEMEN'İ UÇURALIM'

Proje hakkında bilgi veren Ertan Saruhan, uygulanması durumunda Menemen'in yanısıra ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını kaydetti. Yetkililere de seslenen Saruhan, "Projemizle, çömlekçilerin üretimhaneleri bir araya toplanacak, hobi atölyeleri, dinlenme tesisleri, çocuklar için oyun alanları, satış alanları ve eğitim tesisleri yapılacak. Üretilen bir çömlek, aracılar nedeniyle fahiş fiyatlara satılıyor. Proje kapsamında hem sosyal faaliyetlerde bulunulacak, hem de üretici tüketiciyle buluşacak. Avpurada plastik kullanımı neredeyse yok, çömlek sağlık açısından da çok önemli, kullanımını arttırmamız gerekiyor. Yetkililere sesleniyorum, gelin elinizi taşın altına siz de koyun, birlikte bu projeyi uygulayalım ve Menemen'i uçuralım" diye konuştu.

GİRİŞİMCİLER HAZIR

Bölgede uygulanan bir proje olmaması nedeniyle önünü göremeyen birçok girişimcinin sektöre girmediğini de sözlerine ekleyen Saruhan, yer sağlanması durumunda, tesislerin girişimciler tarafından kurulacağını belirtti. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Menemen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Uraz Kaygılaroğlu olayı nedir? Kaygılaroğlu neden linç edildi? Açıklama yaptı mı? RÖNESANS GAYRİMENKUL HALKA ARZ: Rönesans Gayrimenkul katılım endeksine uygun mu, kaç lot verir? Hastane randevusu alıp gitmeyenlerin cezası ne olacak? Fahrettin Koca açıklama yaptı mı? ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var? Terör örgütü sözde sorumlusu Fehmi Oral Meşe yakalandı mı? Fehmi Oral Meşe kimdir? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? AKOM uyardı! İstanbul'da sağanak yağış mı bekleniyor? Kabine'de değişim olacak mı? Ömer Çelik sorulara ne cevap verdi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı şifresiz mi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı hangi kanalda, ücretsiz mi, bedava mı olacak? Meliha Akyol kimdir? AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kaç yaşında, nereli? Kahramanmaraş'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta kaç şiddetinde ve büyüklüğünde deprem oldu? SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ YATTI MI? 31 Mart Yerel Seçim görevli ücretleri ne zaman hesaplara yatırılacak? HALKA ARZ TAKVİMİ | Bu hafta hangi şirketler halka arz oluyor? Hangi şirket halka arz oluyor, kaç lot veriyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 17 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title