Haberler

Menderes Nehri Ölüm Saçıyor

Büyük Menderes Nehri'nde tehlike büyüyor.

Aydın Tabip Odası, Türkiye İstatistik Kurumu verileri doğrultusunda yaptığı açıklamada, Aydın’da 2010-2013 döneminde ölüm oranlarının yüzde 29,7 oranında arttığını belirterek, bunun en önemli nedenlerinden birinin her geçen gün kirletilen Büyük Menderes Nehri olduğunu ve önlem alınmaması durumunda facianın artacağını belirtti. 

Menderes Nehri kenarında 'Aydın ilinin ölüm haritası ve sebepleri' konulu bir basın açıklaması yapan Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Aydın, 2010-2013 yılı dönemlerinde ölüm oranları Türkiye'de yüzde 21,4 artarken, bu oranın Aydın'da yüzde 29,7 olduğunu ve Büyük Menderes Nehri kenarındaki yerleşim birimlerinde ölüm oranlarının daha da arttığını belirterek, “Ölümler genellikle kanser vakalarından kaynaklanmaktadır” dedi.

Açıklamasında tamamen Türkiye İstatistik Kurumu verileri olduğunu belirten Metin Aydın, 2013 yılı kaba ölüm hızına bakıldığında Türkiye'de binde 4,9 olan oranın, Aydın'da ise binde 6,4 olduğunu belirtti.

“SON BİR YILDA AYDIN’DA ÖLÜM ORANLARI YÜZDE 14 ARTTI”

2013 ve 2014 yıllarının ilk 6 ayı karşılaştırıldığında bile durumun vahametinin ortaya çıktığını belirten Dr. Metin Aydın, “Aydın'da ölüm oranları 2013 ve 2014 yıllarının ilk 6 ayında yüzde 14 artmıştır. 2013 yılında Türkiye genelinde 206 kişiden 1'i ölmüş iken, tüm Aydın genelinde 159 kişiden 1’i ölmüş. Bunun en önemli nedenlerinden biri, eskiden hayat veren Büyük Menderes Nehri’nin aşırı kirlilik nedeniyle hayat almaya başlamasıdır” dedi.

Aydın’da ölümlerin en çok dolaşım sistemi hastalıkları, kanser, solunum sistemi hastalıkları, endokrin, beslenme ve metabolizma hastalıklarından kaynaklandığını söyleyen Tabip Odası Başkanı Dr. Aydın, “Aydın artık dağların yağ, ovaların bal aktığı şehir değil, ölüm akan şehir haline gelmiştir. Menderes Nehri’nin kirliliği kanser vakalarını artırmıştır. Menderes Nehri ile sulanan ve çevresinde, Menderes Ovası’nda yetişen ürünler sağlıklı değildir. Bir an önce önlem alınmalıdır. Türkiye ortalamasında kansere bağlı ölümler yüzde 18 artarken, Aydın’da yüzde 42 oranında artmıştır. Buna da Menderes Nehri’nin kirliliği sebeptir" diye konuştu.

Aydın’ın basın açıklamasını yaptığı Büyük Menderes Nehri kenarında ağır koku hissedilirken, adeta evsel ve sanayi atığı taşıyan nehrin içler acısı durumu da kameralara yansıdı. Ege Bölgesi’nde 4 il ve 165 ilçenin evsel ve sanayi atıklarının Menderes Nehri’ne arıtılmadan verildiğini ve nehrin çevresini zehirlediğini belirten Dr. Aydın, Aydın’da Türkiye ortalamasından daha yüksek olan kanser vakalarının sebebinin de Menderes Nehri’nin kirliliği olduğunu ileri sürdü. Aydın’da kanser vakalarında ve ölüm oranlarında en çok artışın, nehrin kenarındaki yerleşim alanlarında olduğuna dikkat çeken Aydın, “Menderes Nehri’nden akan sular işte bu. Bu sularla Menderes Ovası'ndaki tarım arazileri sulanmakta. Hem bu zehirli suların tarımda sulamada kullanılması hem de zirai ilaçların yoğun ve bilinçsiz bir şekilde tarımda kullanılması maalesef kanser oranlarının Aydın ve Ege Bölgesi'nde artışına sebep olmaktadır. Bu konuda ciddi anlamda tedbir alınmalıdır. Menderes nehri 548 kilometre uzunluğunda, 25 bin kilometrekarelik bir havzaya hitap etmekte. Tüm evsel ve katı atıklar Mendres’e akıtılmakta. Ayrıca nehirde 20 tür endüstriyel atık tespit edilmiştir. Menderes toksit maddeleri taşıyan bir nehir haline gelmiş durumda. Aydın Menderes Nehri bir ölüm nehri haline gelmiştir. Menderes Ovası için can damarı değil, ölüm damarı haline gelmiştir. Herkesin kullandığı bir tabir var, 'Aydın’ın dağlarından yağ, ovalarından bal akar.' Ama bugün geldiğimiz nokta itibari ile Aydın'ın dağlarından yağ, ovalarından bal akmıyor. Maalesef bir zehir akıyor ve bu zehir ciddi bir şekilde hem Aydın, hem Ege Bölgesi hem de Türkiye’nin sağlığını tehdit ediyor. Çünkü bu ovada yetişen ürünler her yere yayılıyor. Bu kirlilikle ilgili acil önlem alınmalıdır” dedi.

“NEHRİN KENARINDA YAŞAYANLAR DAHA ÇABUK ÖLÜYOR”

Konuşmasında Aydın’ın ilçelere göre ölüm oranlarını da açıklayan Dr. Metin Aydın, son verilere göre Karacasu'da 122, Bozdoğan'da 131, Çine'de 132, Nazilli'de 141, Buharkent'te 145, Germencik'te 148, İncirliova'da 150, Köşk'te 153, Söke'de 166, Kuşadası'nda 193, Efeler'de 199, Didim'de 244 kişiden birinin öldüğünü ve nehir kenarındaki yerleşim yerlerinde yaşayanların ölüm hızının daha yüksek olduğunu belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Aydın Menderes Metin Aydın Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title