Haberler

Memurlarla Hükümet Toplu Sözleşme Masasına Oturuyor

Güncelleme:

5 milyon memur için toplu sözleşme görüşmeleri bugün başlıyor. Her konfederasyon farklı zam oranı isterken hükümet pazarlığı yüzde 3+3'ten açacak.

Yaklaşık 5 milyon memur ve emeklinin gözü kulağı bugün başlayacak toplu görüşme sürecine çevrildi. 2016-2017 yıllarını kapsayacak görüşmelerde hükümetin masaya yüzde 3+3 zam, refah payı ve enflasyon farkıyla oturması bekleniyor. Memur-Sen, ise 2016 yılı için yüzde 16 zam, Türkiye Kamu-Sen ise 2 bin lira telafi zammı ve bayram ikramiyesi verilmesini istiyor. KESK en düşük memur maaşının 2 bin 900 liraya yükseltilmesini talep ediyor.

MEMUR-SEN YÜZDE 8+8

Görüşmelerde yetkili konfederasyon olan Memur-Sen'in taleplerinin gövdesini yüzdelik zam, taban aylığa zam, refah payı ve enflasyon farkı oluşturacak. Memur-Sen, görüşmelerde memur maaşları için 2016'nın ilk 6 ayında yüzde 8, ikinci 6 ayında yüzde 8 olmak üzere toplam yüzde 16 zam yapılmasını talep ediyor. Memur-Sen memurlara 2017 yılının ilk 6 ayında yüzde 7 ve ikinci 6 ayda yüzde 7 olmak üzere toplam yüzde 14 zam yapılması teklifini de masaya getirecek. Memur-Sen halen 177 lira olan eş yardımının 275 liraya, 6 yaş üstü için 20 lira, 0-6 yaş için de 41 lira olan çocuk yardımının herhangi yaş sınırı uygulanmadan her çocuk için 75 liraya çıkarılmasını istiyor. Memur-Sen'in talepleri arasında gelir vergisi kaynaklı maaş kayıplarının telafisi de bulunuyor. Bunun için kamu görevlilerinin yıl boyunca yüzde 15 vergi diliminde vergi ödemesi, bunu aşan tutarın işveren tarafından karşılanması talep ediliyor.

KAMU-SEN TELAFİ ZAMMI

2014 ve 2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme nedeniyle memurların kayıp yaşadığını gündeme getirecek olan Türkiye Kamu-Sen ise bu zararın karşılanmasın için 2 bin lira telafi zammı talep edecek. Kamu-Sen, hükümetten 2016 yılında toplam maaş artış talebi telafi zammı, büyüme ve refah payı dahil olmak üzere yüzde 22, taban aylığa seyyanen net 100 lira, 2017 için toplam yüzde 20 ve taban aylığa seyyanen net 150 lira zam isteyecek. Kamu-Sen ayrıca memur maaşını oluşturan bütün kalemlerle ek ödeme, döner sermaye, ek ders, fazla mesai, ikramiye gibi tüm ödemelerin emekli keseneğine dahil edilerek, emekli olacak memurların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyor. Kamu-Sen hükümetten yılda iki kez dini bayramlar öncesinde tüm kamu görevlilerine ve emeklilere yaklaşık bin 600 lira tutarında "bayram ikramiyesi" ödenmesini de istiyor. Kamu-Sen, hükümetten emeklilere de aile yardımı ve çocuk parası gibi sosyal yardımlar yapılmasını, banka promosyonu verilmesi gibi birçok başlığı da görüşme masasına taşıyacak.

EN DÜŞÜK MAAŞ 2 BİN 900 OLSUN

En düşük memur maaşının maaş+ek ödeme olarak toplam 2 bin 323 lira aldığına dikkat çeken KESK, bu rakamın 2 bin 900 liraya yükseltilmesini istiyor. KESK'in talebi maaşlarda yüzde 25'lik artışa denk geliyor. Kamu emekçilerine aylık 290 lira aile yardımı isteyen KESK, aylık 232 lira çocuk, 276 lira yemek, 395 lira kira yardımı yapılmasını da toplu görüşme masasına taşıyacak. KESK ayrıca "Memurlara ulaşım için aylık abonman bilet, asgari ücret tutarında yılda iki ikramiye ödenmeli" görüşünü savunuyor. KESK, tüm çalışanların ücretlerinin asgari ücret tutarındaki kısmının vergiden muaf tutulmasını, tüm ek ödemelerin emeklilere de yansıtılmasını, tüm emeklilere çalışanlar gibi promosyon verilmesini, 30 yılı aşan hizmetler için ikramiye ödenmesi kararının ilgili tarihten önce emekli olanları da kapsayacak şekilde genişletilmesini talep ediyor.

2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinin ardından memur maaşlarının taban aylığına 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere brüt 175 lira, net 123 lira zam yapılmıştı. (Kaynak:Hürriyet)


Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Memur Sen Memur Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (15)

memursen 77 isteyecek . 55 e baliklama dalip memur:

Memursen 7+7 isteyecek 5+5 e baliklama dalip memuru yine ezdirecek. Uyan artik meeemurum

24
2
yanıtYanıtla
DELİ DEMİR:

Bir özel sektör çalışanı memurun dört katı çalışıyor iş üretiyor bir memurun aldığı maaşı iki özel sektör çalışanı alamıyor. . . böyle adalet kalkınma yerin dibine batsın. . . . . . . . .

7
5
yanıtYanıtla
Memur Emeklisi.:

Bir memur emeklisi olarak fazla umutlu değilim yani emekli emeklemeğe devam.

5
5
yanıtYanıtla
mazlum memur:

Unutmasınlarki memurun ah''ını alan hiç bir hükümet iflah olmamıştır. Siz verin yine 2, 5 u bak nasıl tepe taklak aşağı geliyorsunuz. allahtan revamı.

3
5
yanıtYanıtla
haydar:

2 yumurta bir sucuk al sana 2. 5 hakkımı helal etmiyorum. 14 senedir memur a zulum ettiler. her yıl aynı zam. hakkımızı yiyorlarsa zehir zıkkım olsun.

2
3
yanıtYanıtla
savaş:

Geçen dönem hükümetin 3 3 =6 teklifi ile görüşmelere başlandı 123 tl maaş artışı ile görüşme sonunda benim maaşıma(2300 tl) yıllık 5, 35 zam geldi şimdi tarihte ilk defa hükümetin önerdiğinden az maaş artışı almayı başaran sendika pazarlığın başında sendikaya göre taban aylığa zam yapıldığından emekliliğe yansıyacakmış 24 yaşında işe başlayan memur 41 yıl sonra 65 yaşında bu taban aylık emeklilik avantajından faydalanacak bunu alkışlayın memursenliler sizinle gurur duyuyorum

5
0
yanıtYanıtla
taşoron:

herkez haklı herkez aç !!!

4
0
yanıtYanıtla
Hasan duran:

Ağızlarından bal dalmıyor.

0
3
yanıtYanıtla
hem işçi hem memurum:

memura da işçiye de hem sendikalar hem de siyasiler 3 ün 1 ni münasip görüyorlar. . bu hep böyle olacak. . bizde o 3 ün 1 ni bazen seve seve bazende zoraki alacağız. . halimize şükredeceğiz. . hakkımızı aramayacağız bize bunları layık görenlere oy vermeye devam edeceğiz. . . daha ne diyeyim. . .

2
0
yanıtYanıtla
yandı gülüm keten helvam...:

2013 ve 2014 de hükümetin verdiğinin altına imza atan Ahmet Gündoğdu şu anda akp ankara 1. bölge 2. sıra milletvekili. . . şimdi soruyorum siz bunlardan ne bekliyorsunuz ey canım kardeşlerim. . . . kendilerine gelince 3 gün konuşur 4. gün susarlar biz kendimize kıyak yapalım diyen insanlarada lanet olsun başkada bir şey demiyorum. . .

1
1
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title