Haberler

Meme Kanseri: Farkındalık Yaratmak İçin Geç Kalmayalım

ilandır
Güncelleme:

Hekimler meme kanseri ile mücadelede erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Ülkemizde her sene binlerce kadın göğüs kanserine yakalanıyor. Bu hastalığa dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapılıyor. Türkiye'de Kanser Önleme ve Taramaları 2014 Kısa Raporu'na göre 2014 senesinde 14.000 kadın meme kanseri hastalığına yakalanmıştır. Rapora göre; kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Ülkemizdeki son istatistiklere göre toplamda 159 bin yeni kanser vakası ortaya çıkmaktadır.

Meme kanseri bilinçlendirme ayı olarak kabul edilmiş olan 1 - 31 Ekim tarihleri arasında bu hastalıkla mücadele ile ilgili farkındalığı geliştirmek için çeşitli bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu yıl Bergüzar Korel, "Pembe Top Sahada" projesinde, meme kanseri ile mücadele konusundaki farkındalığı arttırmak amacıyla basketbol oynayacak. Meme kanseri ile farkındalık çalışmasına dikkat çekmek amacıyla ünlü fotoğrafçı Tamer Yılmaz'ın objektifinin karşısına geçen Bergüzar Korel, Pembe Top ile poz verdi.

Her yıl dünyada 1 milyon 400 bin kadın meme kanserine yakalanıyor

Her yıl dünyada 1 milyon 400 bin kadının yakalandığı meme kanseri hastalığı her 8 kadından birinde görülüyor ve binlerce kadın bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Her senebinlerce kadının hayatını kaybettiğini belirtenuzmanları, bu hastalık ile mücadele konusunda erken teşhisin hayatiliğine dikkat çekti. Kadınların düzenli aralıklarla uzmanlara muayene olmaları gerektiğini belirten hekimler, erken teşhis ve tedavinin oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Erken tanı için üç temel yöntemin uygulanabileceğini bildiren uzmanlar bunları, evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri, hekim tarafından senede bir yapılan meme muayeneleri ve mamografi olarak sıraladı. Kadınlara süre kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları çağrısı yapan uzmanlar, meme kanseri ile mücadele konusundaki farkındalığın yükseltilmesinin önemine dikkat çektiler.

Konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Doç. Dr. Erkan Öztürk, ülkemizdeki kadınlarda gelişmiş ülkelerdeki hemcinslerine oranla daha erken yaşta meme kanseri görüldüğünü bildirdi. Doç. Dr. Öztürk, ABD ve Avrupa ülkelerinde meme kanseri hastalığı sıklığının 60'lı yaşlarda, Türkiye'de ise 45-49 yaş grubunda olduğunu belirtirken, tarama programları ve erken tanının önemini de değindi.

Bergüzar Korel Erkan Öztürk Türkiye Advertorial Haberler Advertorial Sondakika Advertorial Haberler

Bakmadan Geçme

title