Haberler

Meltem Cumbul: Setlerde Bebeklerin Biberonuna Kahve Konuyor

Güncelleme:

Dizi setlerindeki yaşanan ağır çalışma koşullarından bahseden Meltem Cumbul, 6 aylık bebeğin biberonuna uyumasın diye kahve konduğunu söyledi.

Oyuncular Sendikası Başkanı Meltem Cumbul, dizi setlerindeki yaşanan ağır çalışma koşullarından bahsederek, yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. "6 aylık bebeğin saatlerce karda, uykusu gelmesin diye gerekirse biberonun içine kahve konarak sınırları zorlanması sadece bir örnek" diyen Cumbul, "Bizler işverenimizin dediği saatte, yerde ve şekilde çalışan insanlar olarak nasıl işçi değil de serbest çalışan olarak görülüyoruz?" diye sordu.

İŞÇİ OLARAK GÖRÜLMEMELERİNE İSYAN ETTİ

Zaman'dan Zeynep Kırşan'ın haberine göre; Oyuncular Sendikası Başkanı Meltem Cumbul, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından, 'Prof. Dr. Berin Ergin'e Saygı Günü' çerçevesinde önceki gün düzenlenen etkinlikte, "Sahne ve perde çalışanlarının hukuki sorunları" konulu panelde konuştu. Cumbul, set çalışma şartlarının ağırlığı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dünyada oyuncuların işçi olarak kabul edildiğini belirten Cumbul, Türkiye'de serbest çalışan olarak muamele gördüğünden sorunlarına muhatap bulamadıklarına dikkat çekti. Cumbul, "Bizler işverenimizin dediği saatte, yerde ve şekilde çalışan insanlar olarak nasıl işçi değil de serbest çalışan olarak görülüyoruz?" diye sordu.

"NASIL OLSA ÇOK PARA KAZANIYOR..."

Star olarak tabir edilen az sayıda oyuncunun aldığı yüksek bölüm ücretlerinin medyada geniş yer bulduğunu hatırlatan Cumbul, set işçilerinin maruz kaldığı haksızlıkların basında karşılık bulmadığına değindi. Cumbul, "Nasıl olsa çok para kazanıyor, çalışma koşullarının önemi yok" gibi bir algı var. Al Pacino o kadar para kazanıyor, ölmesi mi gerekiyor?" şeklinde konuştu.

"6 AYLIK BEBEĞİN BİBERONUNA UYUMASIN DİYE KAHVE KONUYOR"

Cumbul, medyada oyuncuların çok renkli bir çalışma hayatı varmış gibi gösterildiğini söyledi. İşin içinde olmayan insanların hayal dahi edemeyeceği ağır şartlarda çalıştıklarını dile getiren Cumbul, "Özellikle 160-170 dakikaya varan dizi süreleri nedeniyle aralıksız 36 saat çalışmak zorunda kalıyoruz. Bununla birlikte, WC bile bulunmayan sağlıksız set ortamları sektörün diğer bir gerçeği. 6 aylık bebeğin saatlerce karda, uykusu gelmesin diye gerekirse biberonun içine kahve konarak sınırları zorlanması sadece bir örnek, bunun gibi yüzlercesi var. Bu yönde yasal düzenlemelere ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

"GÜNDE 15 SAAT ÇALIŞIYORUZ"

Oyuncu Özgür Çevik de, 160 dakikalık dizi sürelerini eleştirdi. Son anda çekiminin günü değiştiği için panele katılabildiğini aktaran Çevik, "Bir buçuk dakikalık bir sahnenin çekimi teknik olarak en az 1 saat sürüyor. Bu da izin yapmadan günde 15 saat çalışmak demek" dedi. Daha kısa sürede çekmek için koşturmaca halinde çalıştıklarını kaydeden Çevik, üstünkörü işlerin çıkmasını ve yaşanan kazaları buna bağlıyor. "Günün geri kalan vaktinde uyuyacak mıyız? Ailemize ve arkadaşlarımıza mı vakit ayıracağız yoksa ertesi günün senaryosuna mı çalışacağız?" diye sordu.

Kaynak: Zaman

Kaynak: Haberler.com / Magazin

İstanbul Üniversitesi Meltem Cumbul Ömer Özkan Medya Magazin Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500

Yorumlar (28)

ADALET:

O BEBİŞİN ANNESİ NEREDE NİYE İZİN VERİYOR ÇOCUĞUN SIRTINDAN PARA KAZANIRKEN SUÇ İŞLİYOR

36
0
yanıtYanıtla
TÜRKİYE CUMHURİYETİ Mobil-ANDROID:

nankörlük yapmayın lan milyonlar kazan yok ona buna vakit ayıramıyorum de Allah sizi beter etsin sizin yüzünüzden aile terbiyesi kalmadı

26
2
yanıtYanıtla
ı:

15 saat çalışan garsonlar var sizin aldıgınız paranın 3 te birini ayda alıyor siz bölüm başı diğer deyişle haftalık 4 5 bin aktifliğge göre 15 50 bin tl arası alıyorsunuz ağlama mal karı git otelde garsonluk yap anlarsın çalışmak nasıl oluyor

27
0
yanıtYanıtla
vatandas Mobil-ANDROID:

meltem cumbulun pabucu dama atilinca başladi kotulemeye zamanında paralar kazandiginda boyle deildin

26
0
yanıtYanıtla
hüseyin bey Mobil-ANDROID:

ah canım yazık kömür madeninde çalışanlar nankörlük yapmayın meltem bacımıza bakında halinize şükredin

20
0
yanıtYanıtla
MuratMobil-IOS:

Sacmalama gel utu pakette calisan tekstil iscisine bak o zaman

18
0
yanıtYanıtla
levent:

seviyorum bu kadını güzel kadın.

4
13
yanıtYanıtla
ahmet:

sizi zorlayan mı var? zorlamı calıstırıyolar??

17
0
yanıtYanıtla
paraMobil-ANDROID:

bana o kadar para verseler ben gunde 20 saatte calisirim

15
1
yanıtYanıtla
melihMobil-ANDROID:

15 saatin 10 saati sirani beklemekle geciyor zaten. hatta daha bile fazladi. zaten astronomik ucret almaniz bu yuzden o kadar saat beklemenizin parasini aliyorsunuz. begenmiyorsaniz yapmayin kardesim. cuma gunu paranizi cekip parayi nisantasinda mekanlarda ezmesini biliyonuz. zorsa baska mesleklete yonel bu kadar basit

16
0
yanıtYanıtla
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title