Haberler

Mektuplarda Çanakkale Konferansı"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı'nda, "Mektuplarda Çanakkale" konulu konferans gerçekleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı'nda, "Mektuplarda Çanakkale" konulu konferans gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Ömer Çakır, Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'nce, "Birinci Dünya Savaşı'nın 100. Yılı" konferans dizisi kapsamında organize edilen etkinlikte, cepheden ve cephenin gerisinden yazılan mektupların içeriklerine ilişkin bilgi verdi.

Çanakkale Savaşı'nın nasıl kazanıldığı ve askerlerin ruh dinamizminin nasıl olduğunun mektuplardan anlaşılabileceğini belirten Çakır, "Cepheden ve cephe gerisinden yazılan mektuplar, bize Çanakkale ruhu hakkında bilgi vermektedir" dedi.

Gönderilen mektuplardan örnekler de veren Çakır, şunları anlattı:

"Balkan Savaşları'nın öcünü alma, şehadet arzusu ve İstanbul'un tehlikede olması, cephede düşmana karşı savaşan askerin temel motivasyonuydu. Çanakkale Savaşı'nda cephenin kahramanları erkeklerse, cephenin gerisindeki kahramanlar da hanımlardır."

Çakır, dönemin şartları göz önünde bulundurularak, mektupların Çanakkale Merkez Postanesi ya da posta çadırları vasıtasıyla, emirler doğrultusunda bazen açık, bazen de kapalı zarf usulü gönderildiğini kaydetti.

Konferansın ardından "Çanakkale Ninnisi" dinletildi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mustafa Kemal Atatürk Ömer Çakır Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title