Haberler

Mehmetçik İçin Canlarını Ortaya Koyuyorlar

Kritik bölgelere Mehmetçik'ten önce giden mayın ve el yapımı patlayıcıları tespit ve imha timleri, bölgeyi kendilerinden sonra gelecek askerler için "temizliyor" Tehlikeli bölgelere ilk giden oldukları için daha fazla riskle görev yapan timler, silah arkadaşlarını hain tuzaklardan korumak için canlarını ortaya koyuyor AA, yüzde 99'luk başarıyı başarısızlık olarak kabul eden timlerin eğitimini görüntüledi.

HALİL ŞAHİN - Kritik bölgelere Mehmetçik'ten önce giden mayın ve el yapımı patlayıcıları tespit ve imha timleri, yüksek riskte yaptıkları görevlerinde bölgeyi kendilerinden sonra gelecek askerler için "temizliyor".

Teröristle mücadele harekat bölgesinde karşılaşılan en önemli tehdit unsurlarından olan mayın ve el yapımı patlayıcıların yerinin belirlenmesi ve gerektiğinden imha edilmesi için özel timler yetiştiriliyor. Anadolu Ajansı (AA), mayın ve el yapımı patlayıcıları tespit ve imha timlerinin (METİ) zorlu eğitimini görüntüledi.

Teröristle mücadele harekat bölgesine ataması yapılan istihkam sınıfı subay, astsubay ve uzman erbaşlar görevlerine başlamadan önce İzmir'deki İstihkam Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığında teorik ve uygulamalı eğitim alıyor.

Gerçekçi parkurlarda eğitim

Mayın ve el yapımı patlayıcıların aranması, tespiti, acil ve zorunlu hallerde yerinde imhası görevini icra edecek METİ personeli, önce mayın dokümantasyon merkezi, el yapımı patlayıcılar dershanesi, tespit ve tanıma dershanesinde teorik bilgiler ediniyor. Eğitimlerde mayın ve patlayıcı tiplerinin yanı sıra mayın botları, patlayıcı düzenekleri, canlı bomba hareket tarzı hakkında bilgiler veriliyor.

Bu eğitimleri tamamlayanların bir sonraki eğitimi teröristle mücadele harekat bölgesine benzer arazide yapılıyor. Yaşanmış gerçek olaylarla aynı şartlarda hazırlanmış parkurlarda uygulamalı eğitim veriliyor. Araziye çıkan tim, mayın ve patlayıcılara karşı özel hazırlanmış kıyafetlerle arama çalışması yapıyor. Arazide patlayıcı tespit edilmesi halinde gerektiğinde imhasını gerçekleştiriyor. Timler eğitimlerini gerçek patlayıcılarla yapıyor.

"Yüzde 99'luk başarı bizim için başarısızlıktır"

Mayın ve El Yapımı Patlayıcılarla Mücadele Dersi Öğretmeni Yarbay Mustafa Yeter, eğitimlerini bitiren personelin yazılı ve uygulamalı iki sınavdan geçtiğini, başarılı olanların sertifikasını alarak görev yerlerine sevk edildiğini söyledi.

METİ'nin diğer birliklerin önünde ilerlediğine, üs bölgeleri, menfezler, köprüler, helikopter indirme bölgeleri gibi kritik bölgeleri mayın ve patlayıcılara karşı aradıklarına dikkati çeken Yarbay Yeter, "Bu nedenle teröristler tarafından döşenen mayın ve el yapımı patlayıcılarla karşılaşma ihtimali diğer personele göre daha yüksektir. Bizim görevimizde, mayın ve el yapımı patlayıcılarla mücadelede yüzde 99'luk başarı başarısızlık olarak kabul edilmektedir. Çünkü yüzde 1'lik hata payı bile ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir" diye konuştu.

NATO askerlerine de eğitim veriyorlar

Yarbay Yeter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nın NATO eğitimlerini desteklemek amacıyla 2007 yılından bu yana NATO üyesi ülkeler ile dost ve müttefik ülke personeline yılda iki kere "yüksek tehditli el yapımı patlayıcı ortamında taktik harekat kursu" verildiğini kaydetti. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title