Haberler

Mehmet Şimşek: "Avrupa'daki toparlanma Türkiye'yi olumlu etkileyecektir" -

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2014 yılında büyümenin ılımlı ama dengeli süreceğini, enflasyonun inişe geçeceğini, kamu borç dinamiklerindeki iyileşmenin devam edeceğini, cari açıkta ciddi bir azalma olacağını öngörüyoruz ve ilk 3 aydaki gidişat da bu bahsettiğimiz öngörüleri destekleyici mahiyettedir" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2014 yılında büyümenin ılımlı ama dengeli süreceğini, enflasyonun inişe geçeceğini, kamu borç dinamiklerindeki iyileşmenin devam edeceğini, cari açıkta ciddi bir azalma olacağını öngörüyoruz ve ilk 3 aydaki gidişat da bu bahsettiğimiz öngörüleri destekleyici mahiyettedir" dedi.

Şimşek, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, 2014 yılı Ocak-Mart dönemi bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.

Küresel ekonomide uzun bir süredir toparlanma söz konusu olduğunu dile getiren Şimşek, bu toparlanmanın güçlendiği bir döneme girildiğini söyledi. Şimşek, küresel ekonomideki toparlanmanın aynı zamanda tabana yayıldığını vurguladı.

IMF'nin Küresel Ekonomi Görünüm Raporu'na göre küresel ekonomide bu yıl yüzde 3,6 civarında bir büyüme öngördüğüne işaret eden Şimşek, gelişmiş ülkelerin yüzde 2,2, gelişmekte olan ülkelerin ise yüzde 4,9 civarında büyümesinin beklendiğini belirtti.

ABD ekonomisinin nispeten daha hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini dile getiren Şimşek, buna bağlı olarak Amerikan Merkez Bankası'nın tahvil alımını azalttığını, bu sürecin 2014'te sonlandırılmasının beklendiğini, faiz oranlarının uzun bir süre daha düşük seyredeceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Şimşek, Avro Bölgesi'nde de büyümenin başladığını, bölgede büyümenin bu yıl pozitif olmasının beklendiğini, ancak toparlanmanın bölgeden bölgeye, ülkeden ülkeye önemli değişkenlik gösterdiğine işaret etti. Şimşek, borç stoğu yüksek AB ülkelerinde zayıf bir görünüm söz konusu olduğunu, öte yandan Avro Bölgesi'nin deflasyon kaygıları yaşadığını belirtti.

Bu durumda Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme politikası izleyip izlemeyeceğinin tartışıldığını anlatan Şimşek, "Avro Bölgesi'deki deflasyonist süreç eğer davam eder ve Avrupa Merkez Bankası bir parasal genişlemeye giderse bu, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için iyi bir haber olur özellikle küresel likidite açısından" diye konuştu.

Avronun güçlü seyretmesi ve değer kazanmasının da tartışma yarattığını ifade eden Şimşek, avronun güçlü olmasının Türkiye'nin dış ticareti açısından olumlu bir trend olduğunu dile getirdi.

Şimşek, gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin dış ticari koşulların ve iç talebin zayıflaması nedeniyle bir miktar zayıfladığını belirtti.

Bakan Şimşek, buna karşın gelişmiş ülkelerdeki toparlanmanın, gelişmekte olan ekonomilerde dış talebi, dolayısıyla büyümeyi destekleyeceğini, bunun Türkiye için çok önemli olduğunu vurguladı. Şimşek, şöyle konuştu:

"Çünkü uzun bir süredir bizim en büyük ticaret ortağımız AB, Türkiye ekonomisini aşağıya çeken bir etkiye sahipti. Avrupa'daki toparlanma Türkiye'yi olumlu etkileyecektir, hem büyümeyi hem dış dengeyi olumlu olarak etkileyecektir. Önümüzdeki dönemi ilişkin aşağı yönlü küresel riskler tabii ki her zaman olduğu gibi mevcuttur. Bu riskler önemini koruyor. Burada 3 temel riskten bahsedebiliriz. Birincisi, gelişmekte olan ekonomilerde finansal koşullardan kaynaklanan riskler, yani küresel likiditenin daha da azalması ve bunun gelişmekte olan ekonomilere yansıması. Başta AB olmak üzere, gelişmiş ekonomilerdeki deflasyon riski de önemli bir risk. Son olarak jeopolitik riskler. Tabii ki yanı başımızda Suriye'deki insanlık trajedisi devam ediyor ama jeopolitik risk kapsamında Rusya, Ukrayna'daki son gelişmeleri de değerlendirmek lazım."

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Mehmet Şimşek Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title