Haberler

Mehmet Görmez : Tabiat Sevgisiyle, İbadet Sevgisi Asla Karşı Karşıya Getirilemez

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, çevre bilincini artırmak amacıyla, Türkiye Diyanet Vakfı, Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) ve Orman Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa başlattığı '81 ilde KAGEM Orman Projesi' kapsamında ağaç dikme merasimine katıldı.

Ankara'nın Çubuk ilçesinde gerçekleşen törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, son günlerde İstanbul'da Validebağ Korusunun yanında inşa edilecek cami konusunda çıkan tartışmalara ilişkin açıklamada bulundu.

Tabiat sevgisiyle, ibadet sevgisinin asla karşı karşıya getirilemeyecek sevgiler olduğunu kaydeden Görmez, "Bugünlerde İstanbul'un bir bölgesinde bir tartışmaya şahit oluyoruz. 800 metrekare bir alana bir cami, mescit inşa edilecek. Bir tarafta mescit inşa etmek üzere yer alan insanları, diğer yandan ağaçlar kesilmesin diye gösteri yapan insanları görüyoruz. Her şeyden önce bu bize yakışmıyor. İbadet sevgisiyle tabiat sevgisi karşı karşıya gelecek sevgiler değildir. Biz gönül dünyamızın derinlerinde hala sakladığımız öfkeleri başka şekillerde ifade etmeliyiz. O öfkeleri tabiat sevgisiyle mabet sevgisi üzerinden ifade etmemeliyiz. Bu bize asla yakışmıyor. Bütün yeryüzü bize mescit kılındı. Yeryüzünde gördüğümüz bütün ağaçlar, çiçekler birer abidtir. Bütün yeryüzü bir mabeddir. Dolayısıyla ibadet sevgisiyle kainat sevgisini karşı karşıya getirerek birbirimizi üzmek, bu sevgiler üzerinden öfkelerimizi göstermek bize yakışmıyor. Bunun da bir an evvel sona ermesini diliyorum" dedi.

KAGEM ve Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereğince 4 milyon fidanın dikileceği KAGEM Orman Projesinin açılış merasiminde konuşan Görmez, bu tür etkinliklerdeki asıl amacın insanla tabiat arasındaki ilişkinin yeniden gözden geçirilmesi olduğunu kaydetti.

"TOPRAĞA DİKİLEN HER FİDAN SADAKADIR"

Ağaç dikmenin en büyük sadaka olduğunu da hatırlatan Görmez, şöyle konuştu; "Bu tür etkinliklerde ki asıl amacımız, insanın tabiatla ilişkisini yeniden gözden geçirmesini sağlamaktır. Tabiat insanların günahlarını taşıyamaz hale geldi. Bizim yapıp ettiklerimizden dolayı kainat bizi taşıyamamaya başladı. Biz sadece gönül dünyamızı Kerbela'ya dönüştürmedik. Biz içinde yaşadığımız tabiatı da Kerbela'ya dönüştürdük. Biz tabiatı o kadar hoyratça kullandık ki, sadece Allah'ın bize verdikleri nimetleri tüketmekle kalmadık, bizden yüzyıllar sonra dünyaya gelecek nesillerin de nimetlerini tüketmeye başladık. O yüzden insanoğlu tabiatla ilişkisini yeniden gözden geçirmek zorundadır. Kuran'ı Kerim, tabiatı Müslüman olarak tasvir eder. Müslüman Allah'a teslim olan demektir. Tabiat Allah'a teslim olmuş Müslümandır. Ağaçlarıyla, ormanlarıyla, nehirleriyle, dağlarıyla, taşlarıyla Allah'ı tesbih eden ona secde eden Müslümandır. Kainat, tabiat Müslümandır ama insan tabiatın Müslümanlığına müdahale etti. O kadar hoyratça kullandı ki, tabiatın dengesi bozuldu. Tabiatın Müslümanlığı da alt üst oldu. Ağaç dikmek en büyük sadakadır. Toprağa dikilen her fidan sadakadır. Bütün canlıların bu ağaçların nimetlerinden istifade etmesi bu ağaçları diken her insan için sadakadır. Bununla birlikte asıl amaç insanoğlunun tabiatla ilişkilerini yeniden gözden geçirmek olmalıdır."

"İNSAN KAİNATIN SAHİBİ GİBİ HAREKET ETMEYE BAŞLAYINCA, KAİNATIN DENGESİ BOZULDU"

Görmez, "Allah Kuran'da yeryüzüne yerleştirdiği bir dengeden söz eder. Allah gökyüzünü yarattı ve oraya bir denge yerleştirdi. Tabiata da bir denge yerleştirdi. Bugün yaşadığımız en büyük sorun, insanoğlu tabiatın da dengesini bozmaya başladı. Kendi gönül dünyasındaki dengeyi kaybetmekle başladı. Allah ile insanlarla ilişkilerimiz bozulunca tabiatla da ilişkilerimiz bozuldu. İnsan büyük bir güç tutkusuna kapıldı ve yeryüzünün mutlak sahibi gibi hareket etmeye başladı. Kainatın ona emanet olduğunu unutup kainatın sahibi gibi hareket etmeye başladı ve kainatın dengesini bozdu" dedi.

"ALLAH'TAN NİYAZIMIZ GÖNÜL DÜNYAMIZ KERBELA ÇÖLÜNE DÖNÜŞMESİN"

Görmez, "Hicri takvime göre yeni yılın ilk günü olması dolayısıyla da yeni yılı tebrik eden Başkan Görmez,

"Bugün hicri takvime göre yeni bir yılın ilk günüdür. İslam dünyasının farklı mezheplerini, inançlarını bir araya getiren Muharrem ayının ilk günündeyiz. Öncelikle Muharrem ayının milletimize alemi İslam'a hayırlar getirmesini Allahtan niyaz ediyorum. Muharrem ayının içinde aynı zamanda Aşura'yı, ortak hüznümüz olan Kerbela'yı, Kerbela'da hayatını hak ve adalet uğruna feda eden Hz. Hüseyin'i yad edeceğiz. Allah'tan niyazımız gönül dünyamızı Kerbela çölüne dönüştürmemek. İnşallah yüreklerimiz Kerbela'ya dönmez. Birbirimize, tabiata, kainata karşı sevgiyle, rahmetle, merhametle, şefkatle bakmaya devam eder, gelecek nesillere daha güzel bir dünya inşa ederiz" diye konuştu.

Programa Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman'da katıldı. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Orman Genel Müdürlüğü Mehmet Görmez Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title