Haberler

Mehmet Akif Ersoy Kocaeli'de Anıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u düzenlediği muhteşem bir programla andı.

Anma gecesinde Mehmet Akif'in hayatı ve eserleri ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu'nun nağmeleriyle buluştu. Sahnede muhteşem bir performans sergileyen ünlü piyanistin Akif için yaptığı bestesi ise büyük beğeni gördü. Gecede konuşan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, "Mehmet Akif, fikirleri ve eserleriyle topluma rehber olmuş bir değerimizdir. Allah bize de Akif gibi onurlu olmayı, yanlışlarla ve adaletsizliklerle mücadele etmeyi nasip etsin" dedi.

GECEYE VATANDAŞLARDAN BÜYÜK İLGİ

SDKM Büyük Salon'da gerçekleşen anma gecesine Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun yanı sıra, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, Dr. Tahir Büyükakın, İzmit Kaymakamı Sabit Kaya, İzaydaş Genel Müdürü Muhammed Saraç, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Raşit Fidan, Büyükşehir bürokratları, Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜSAV) Başkanı Yahya Akengin, ile çok sayıda vatandaş katıldı.

RUHU ŞAD OLSUN

Program, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun açılış konuşması ile başladı. Başkan Karaosmanoğlu, sözlerine, "Bugün burada ülkemizin yetiştirdiği en önemli değerlerden biri olan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u anmak üzere toplandık. Ruhu şad olsun" diyerek başladı.

ÖĞRENCİ PARASI ALINAN İLK KİTAP SAFAHAT

Başkan Karaosmanoğlu konuşmasında ortaokul çağlarında bir öğrenciyken para vererek aldığı ilk kitabın Akif'in Safahat'ı olduğunu söyledi. "Sahafat ilk kitabımdı. 15 kuruşa almışım. Hala o kitabım durur, ciltlettim, özel notlarım" var dedi.

GENÇLER, SAFAHAT'I OKUYUN

Sahafat'ı her defasında büyük bir ilgi ve sevgiyle okuduğunu söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, "Safahat'ın dili belki bugün gençlerimize ağır gelebilir. Böyle bile olsa Safahat'ı okumalı ve başucumuzdan eksik etmemeliyiz. Akif'in ruhunu şad etmenin en güzel yolu onun Safahat'ını okumaktır" dedi.

İNANÇLI VE MODERN BİR İNSANDI

Mehmet Akif Ersoy'un son derece inançlı bir insan olduğunu kaydeden Başkan Karaosmanoğlu bunun yanı sıra modern bir dünya görüşü olduğuna dikkat çekti. Eserlerinde bu durumun görüldüğünü anlatan Başkan Karaosmanoğlu, "Mehmet Akif, fikirleri ve eserleriyle topluma rehber olmuş bir değerimizdir. Allah bize de Akif gibi onurlu olmayı, yanlışlarla ve adaletsizliklerle mücadele etmeyi nasip etsin" dedi.

BAŞKANDAN HALKA TEŞEKKÜR

Başkan Karaosmanoğlu konuşmasının sonunda Mehmet Akif Ersoy adına düzenlenen anma gecesine büyük ilgi gösteren konuklara teşekkür etti.

AKENGİN, AKİF'İ ANLATTI

Konuşmanın ardından Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı yazma süreciyle ilgili kısa bir gösteri gerçekleştirildi. Ardından geceye katılan Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜSAV)Başkanı Yahya Akengin "Bilinmeyen yönü ile Mehmet Akif Ersoy" konulu bir söyleşi yaptı. İlgi ile izlenen söyleşide Akengin, Mustafa Kemal Atatürk ve Mehmet Akif'in sözleri ve fikirleriyle daima kesiştiklerini söyledi.

ATATÜRK VE AKİF

"Mustafa Kemal-Akif anlaşmazlığının bir şehir efsanesi olduğuna vurgu yapan Akengin, "Bu gerçekler yıllarca gizlendi. Mustafa Kemal ve Mehmet Akif bu ülkenin iki büyük değeridir. Bu ülke için yaşadılar ve bu ülke için öldüler. Birbirlerine tezat olmaları mümkün değil. Zaten Akif'in yazdıklarıyla Mustafa Kemal'in yaptıkları hep örtüşmüştür" dedi. Akengin, "Çanakkale cephesinin kahramanı Mustafa Kemal ise Çanakkaleyi şiirleriyle ebedileştiren de Akif'tir. Akif, İslam âleminin geriye gitmesinden yakınırdı. Mustafa Kemal de İslam dininin terrakiye engel olmadığını söylerdi. Mustafa Kemal Kuran'ın tercümesi için Akif'i görevlendirirken de bu işi en iyi onun yapacağını biliyordu. Ancak bizler ecdadımızı kavga ettirmeyi seviyoruz. Ama gerçekler hiç de öyle değil" dedi.

AKİF'E SAHİP ÇIKAMADIK

"Mehmet Akif'e sahip çıkamadık" diyen Yahya Akengin, "Onu, ona yakışır şekilde ebediyete gönderemedik. Çünkü o dönemde artık siyaset başlamıştı. Onun büyüklüğünden ürkenler onu göstermemeye gayret etti" şeklinde konuştu. Akengin, "Naaşını tıp talebeleri fark etti. Hemen etrafa haber salındı ve toplanan kalabalık Akif'i mezarına taşıdı. Bunun faturasını da Mustafa Kemal'a çıkartılar. Hiç alakası yoktu. Paşa istese, İstiklal Marşı'nın sözlerini de değiştirirdi ama yapmadı" dedi.

Akengin konuşmasının sonunda alkışlarla karşılandı. İzmit Kaymakamı Sabit Kaya da sahneye gelerek Yayha Akengin'e teşekkür çiçeği verdi. Anma programında şair Ahmet Coşkun da Akif şiirleri seslendirdi.

AKİF, TULUYHAN UĞURLU'NUN NAĞMELERİNDE

Gece Tuluyhan Uğurlu'nun sahne almasıyla devam etti. Mehmet Akif'in hayatı ve eserleri ünlü piyanistin nağmelerinde adeta yeniden devleşti. Konser sırasında Mehmet Akif Ersoy'un hayatı sinevizyon eşliğinde gösterildi. Muhteşem performansıyla göz dolduran Tuluyhan Uğurlu gecede Mehmet Akif Ersoy için yaptığı besteyi seslendirdi. Duygu dolu anların yaşandığı piyona resitalinde Uğurlu, kendisini Kocaelili sanatseverlerle buluşturduğu için Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'na teşekkür etti. Tuluyhan Uğurlu, "Bugün duygu dolu bir gece yaşıyoruz. Kentleri yönetenler bizleri dinleyicilerimizle buluşturuyor. Bu sanat gecesinde sizlerle buluştuğum için onur duyuyorum. Huzurlarınızda olmaktan şeref ve gurur duyuyorum" dedi. Tuluyhan Uğurlu'ya konserde Uğur Varol, Doğukan Çokşeker ve Murat Toroman eşlik etti.

TULUYHAN'A ANLAMLI HEDİYE

Konserin sonunda ayakta alkışlanan ünlü piyaniste Başkan Karaosmanoğlu, adının ebru üzerine hat sanatıyla yazılı olduğu bir tablo hediye etti.

DANS GÖSTERİSİ BEĞENİ İLE İZLENDİ

Gecenin sonunda Tarihin Dansı Gösteri Topluluğu, koreografisini Kültür Bakanlığı koreograflarından Yıldız Çankaya'nın yaptığı gösteri ile sahne aldı. Dans Grubu'nun "Kurtuluş Savaşı ve İstiklal Marşı" temalı dramatize gösterisi ilgiyle izlendi. Başkan Karaosmanoğlu gösterinin sonunda sahneye çıkarak İstiklal Marşı'nı başarı ile okuyan 9 yaşındaki Ayşenur Coşkun ile dansçıları tebrik etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İbrahim Karaosmanoğlu Mehmet Akif Ersoy Yahya Akengin Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title