Haberler

Mehdi Eker'in Almanya'daki Etkinliklerinin Iptal Edilmesi

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Aşağı Saksonya Şubesi Başkanı İlhami Oğuz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker'in etkinliklerinin iptal edilmesine ilişkin, "Şu ana kadar bu dönemde yaşadığımız sıkıntıların hiçbirini daha önce yaşamadık.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Aşağı Saksonya Şubesi Başkanı İlhami Oğuz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker'in etkinliklerinin iptal edilmesine ilişkin, "Şu ana kadar bu dönemde yaşadığımız sıkıntıların hiçbirini daha önce yaşamadık. Yapılan usul kaide ne ise kuralları takip ettik ancak bu son yaşanan olaylar bizi şaşırttı. Bu konuda da sıkıntılar yaşadık." dedi.

Mehdi Eker'in Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde katılacağı etkinlikleri organize eden Türkler, Alman makamlarının baskılarını anlattı.

UETD Aşağı Saksonya Şubesi Başkanı İlhami Oğuz, Almanya'da yaşayan Türklerin bundan önce Türkiye'de yapılan 3 seçimde bu ülkede oylarını kullandıklarına işaret ederek, bu üç seçimde de her zaman Türkiye'den siyasetçileri davet ettiklerini ve burada vatandaşların bilgilendirildiğini söyledi.

"Şu ana kadar da bu dönemde yaşadığımız sıkıntıların hiçbirini daha önce yaşamadık. Yapılan usul kaide ne ise kuralları takip ettik ancak bu son yaşanan olaylar bizi şaşırttı. Bu konuda da sıkıntılar yaşadık." diyen Oğuz, planlanan tüm programların iptal edildiğini vurguladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker'in bir programı için belediye ait bir salon kiraladıklarını anlatan Oğuz, "Bu konuda aslında detaylı tüm bilgiler verildi. Bakanlık tarafından da verilmişti. Netice itibarıyla güvenlik gerekçesiyle birtakım muhalif grupların bizi provoke edeceği yönünde bilgi nedeniyle belediye uygun görmedi ve programımızı iptal etti. Biz bunu çok doğru bulmamakla birlikte saygıyla karşıladık. ve netice itibarıyla programımızı iptal ettik." şeklinde konuştu.

Oğuz, buradaki amacın seçim propagandası yapmak olmadığını aktararak, sadece Mehdi Eker'in Türkiye'deki gelişmeler, referandumla ilgili vatandaşların sorularına cevap vermesi amacıyla herkese açık bir program düzenlemek istediklerini dile getirdi.

Bu isteklerinin gerçekleşmediğini ifade eden Oğuz, "Birtakım demokratik haklarımızın elimizden alındığını düşünüyorum. Gideceğimiz kahvaltı programımız vardı. Lokanta sahiplerine o kadar baskı uygulandı ki lokanta sahipleri bize özür dileyerek programları iptal etmek zorunda kaldılar. Ev ziyareti yapacağımız kişilerin ev sahiplerine, düğün ziyareti yapacağımız düğün sahiplerine, düğün salonlarına sıkıntılar verdiler." ifadelerini kullandı.

Wolfenbüttel'de bir cami ziyaretiyle ilgili baskıları da değinen Oğuz, "Bunlardan en enteresan olanı da Wolfenbüttel'de namaz kılmak için gitmek istediğimiz bir mescit. Camiye de baskılar yapılmış. Sözlü olarak da eğer Mehdi Eker gelirse bu caminin bir günlüğüne kapatılacağı yönünde söylenmiş. Bu konuda gerekli kurumlar, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DITIB) devreye girerek gerekli tepkiyi gösterince bu olaydan vazgeçiyorlar. Ama sonra tekrar bir tebligat yapıldı. 'Siyasi bir demeç verdiği takdirde bakanı 20 bin avro ile cezalandıracağız' şeklinde bir tebligattı." dedi.

"Ya kendi rızanızla iptal edersiniz, ya da biz iptal ettiririz" baskısı

Salzgitter kentindeki "Ümit Place" adlı salonun sahibi Erkan Akın da etkinliğin düzenleneceği günün bir gün öncesinde etkinliğe izin verilemeyeceği yönünde belediyenin bir karar çıkarttığını ifade etti.

Belediyenin etkinliğe bin kişi beklenildiği için güvenliğin sağlanamayacağını bildirdiğini belirten Akın, "Bunu iptal ettireceğiz. ya kendi rızanızla bunu iptal edersiniz, ya da siz iptal ettirmezseniz, elimizde yeterli detaylar var, ona nazaran biz iptal ettiririz.' dediler. Ben 'ben iptal ettirmek istemiyorum' dedim." ifadelerini kullandı.

Akın, Alman kanunlarına göre bu etkinliğin 5 gün önce polise, 15 gün önce de itfaiye bildirilmesi gerektiğinin ifade edildiğini anlatarak, "Bildirilmediği için biz bunu iptal ettireceğiz. Eğer siz buna izin verirseniz, biz yarın tüm binanın etrafına polis dolduracağız, kimseyi içeri almayacağız. Buna müsaade etmeyeceğiz. Belediye başkanının kesinlikle talimatı var. Hiçbir şekilde Salzgitter şehrinde toplantı olmayacak.' dediler." şeklinde konuştu.

Etkinliği iptal ettirmemek için elinden geleni yaptığını ancak her halükarda buna izin verilmeyeceğinin söylendiğini aktaran Akın, şehirde Türk toplumundan programın iptal edilmesine tepki geldiğini de kaydetti.

"Programı yapacağımız yerin sahibine baskı kurulması bizi çok üzdü"

Braunschweig kentinde Eker'in katılacağı bir kahvaltı programını organize eden Salman Öz de bir restoranda yaklaşık 150 kişinin katılacağı kahvaltı programını düzenlemeyi planladıklarını bunu polise bildirdiklerini belirtti.

Söz konusu restoranın kahvaltı ve yemek servisi yapması için genel bir müsadeye sahip olduğu için, aslında polise de bilgi verilmesinin gerekmediğini vurgulayan Öz, ancak restoran sahibine programın iptal edilmesi için baskı kurulduğunu kaydetti.

Öz, restoran sahibinin de bu programın kendi mekanlarında yapılamayacağını aktardığını belirterek, "Biz elbette çok üzüldük bu olaya. Bize müracaat edilmeden, programı yapacağımız yerin sahibine böyle baskı kurulması bizi çok üzdü." dedi.

Alman makamlarından, Braunschweig Belediyesinden veya başka makamlardan bir izin veya bu organizasyonun yapılamayacağı yönünde kendilerinin doğrudan bilgi almadıklarını ifade eden Öz, "Sadece tehditten dolayı bu programı iptal etmek zorunda kaldık. Hatta bir iki başka yere baktık. Ne hikmetse, nereye müracaat ettiysek, en geç bir saat sonra o kişi yerel makamlar tarafından arandı." şeklinde konuştu.

Öz, mekan sahiplerinin bunu bir tehdit olarak algıladıkları için programı iptal etmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

"Polisler aba altından sopa gösterdi"

UETD Goslar Şubesi Başkanı Nihat Kavzan ise Eker'i çay ve çiğ köfte ikramında bulunmak için Goslar'a davet ettiklerini belirterek, bu konuyla ilgili iki polisin evine geldiğini ve Eker'in Aşağı Saksonya'da siyasi bir etkinlik yapamayacağını söylediklerini aktardı.

Planladıkları etkinliğe 15-20 kişinin geleceğini anlattıklarını belirten Kavzan, "Polisler, 'Buraya gelemez, eğer geldiği takdirde 30 kişi büronuzda olursa, hesabını size keseriz. Bir olay olduğunda bunun bedelini ödersiniz dediler." ifadelerini kullandı.

Polislerin aba altından sopa gösterdiklerini belirten Kavzan sözlerine şöyle devam etti:

"Şu an Hollanda'dan başladı bu iş, sıkıntı yarattığı için baskı düzenliyorlar. Bir de diyorlar ki büroya gelirse 'evet' veya 'hayır' kelimelerini duyarsak zaten boşaltırız burayı diyor. İlginç bir şey. 'Referandum üzerine bir konuşma olursa zaten boşaltırız' diyor. Çünkü 'biz belediye olarak aşağı Saksonya'da yasakladık' diyorlar."

Kavzan, bu gelişmelerden dolayı UETD Başkanı Oğuz ile istişare ederek programı iptal ettiklerini kaydetti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker'in dün Almanya'nın Wolfenbüttel kentinde cami ziyareti sırasında etkinlik yapması yasaklanmış, Salzgitter kentinde konuşma yapacağı bir etkinliğin de Salzgitter Belediyesinin yasaklamasının ardından iptal edilmişti.

Eker'in cuma günü Hannover'de katılacağı etkinlik, belediyenin daha önce verdiği izni geri çekmesiyle yapılamamıştı.

Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Boris Pistorius da Eker'in bu eyalette düzenleyeceği siyasi faaliyetlere yasak getirildiğini açıklamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Mehdi Eker Erkan Akın AK Parti Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title