Haberler

Medyanın Rolü, Bu Gibi Kriz Dönemlerinde Daha da Hayati Bir Konu Haline Geliyor"

Haber Öykü ALTUNTAŞ - Kamera Güven USTA İstanbul DHAHürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, siyasi istikrarsızlık, çatışma ortamı ve iklim değişikliğinin kitlelere yayılan etkilerine vurgu yaparak, gazeteciliğinin git gide daha önemli bir meslek haline geldiğini söyledi.

Haber Öykü ALTUNTAŞ - Kamera Güven USTA İstanbul DHA

Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, siyasi istikrarsızlık, çatışma ortamı ve iklim değişikliğinin kitlelere yayılan etkilerine vurgu yaparak, gazeteciliğinin git gide daha önemli bir meslek haline geldiğini söyledi.

Dünya İnsani Zirvesi kapsamında düzenlenen Gazeteciliği Korumak ve Kriz Ortamlarında Bağımsız Gazeteciliği Desteklemek başlıklı panelde konuşan Vuslat Doğan Sabancı, hükümet, iş liderleri ve sivil toplum örgütlerine, gazetecilerin korunmasına yönelik çabaları artırmaları çağrısı yaptı.

'Günümüzde insanlık en zorlu zamanlarından birini yaşıyor. Medyanın rolü, bu gibi kriz dönemlerinde daha da hayati bir konu haline geliyor diye konuşan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı, 'sorunların kalbine ulaşmanın doğru ve tarafsız haber yapmaktan geçtiğini belirtti.

'Sahada olan biteni doğru bir şekilde anlatmak, bütün resmi görmek önemli diye vurgulayan Vuslat Doğan Sabancı, alanda çalışan yüzlerce muhabirin çatışma bölgelerinde hayatını kaybettiğine dikkat çekti ve ekledi

'Medyanın bağımsız haber yapma dışında bir rolü daha var. Her toplumda, her konuda kutuplaşmanın odluğu bir dönemde bu, daha da önem kazanıyor. İslamofobi, nefret söylemi ve ayrımcılık, siyaset, toplum ve medyada hızla yayılıyor. Bu gibi söylemler, diyalog yerine monolog yaratıyor ve bizi sorunların çözümünden daha da uzaklaştırıyor.

'Doğan ailesi olarak, ülkemizde bağımsız gazeteciliğe sadık olmayı sürdürüyoruzö diyen Vuslat Doğan Sabancı, 'BM'ye gazetecileri korumaya yönelik gerçekleştirdikleri eylemler ve çabalar için teşekkür ederim... Ancak hükümet, iş liderleri, sivil toplum, hepimizin bu konuda çalışmaya devam etmesi, hepimizin çaba göstermesi gerekiyor diye ekledi.

Medyanın 'farklı seslerin kendilerini ifade edeceği bir alan yaratabilme gücü olduğunu belirten Vuslat Doğan Sabancı, gazeteciliğin ifade özgürlüğünün yanında 'barış, toplumsal harmoni ve uzlaşma ortamına katkıda bulunduğunu söyledi.

Vuslat Doğan Sabancı konuşması sırasında ayrıca, Doğan Haber Ajansı muhabiri Nilüfer Demir'in, dört yaşında cansız bedeni Bodrum kıyılarına vuran Suriyeli Aylan Kurdi'yi görüntülediği fotoğrafını hatırlattı. Aylan'ın bu fotoğraf ile mültecilere yönelik insani krizin de sembolü olduğunu vurgulayan Vuslat Doğan Sabancı, bu fotoğrafın dünyaya, BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 'herkesin onurlu yaşamaya hakkı vardır ifadesini hatırlattığını belirtti.

Vuslat Doğan Sabancı, 'Bu örnek ve daha bir çoğu, basının insani konulardaki önemli rolünü, ayrıca basın ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içinde dünyaya barışı getirmesinin her zamankinden daha fazla gerektiğini gösteriyor dedi.

Panelde konuşmacı olarak yer alan UNESCO Direktörü Irina Bokova da, 'BM olarak görevimiz ifade özgürlüğü ve bilgi edinme özgürlüğüne katkıda bulunmak dedi ve ekledi 'İyi yönetişim, hukukun üstünlüğü çok önemli kavramlar; bunları 2030 sürdürülebilir kalkına hedefleri için de mihenk taşı olarak görüyoruz. Çatışma ortamında riskleri azaltmak medya açısından son derece önemli. Kriz sırasında medyanın rolü, bilginin paylaşılmasını sağlıyor ve karar mekanizmalarına etki ediyor.

Son 10 yılda 825 gazeteci, bu sene ise 50 gazetecinin hayatını kaybettiğini söyleyen Bokova, 'Kriz ortamında birçok can kaybediliyor; ancak, yerli gazeteciler en büyük hedef haline geliyor dedi. Bokova, yabancı muhabirlerle karşılaştırıldığında yerel gazetecilerde 14 kat daha fazla ölümler olduğunu ifade etti.

UNESCO Direktörü Bokova, 'Cezasızlık durumu daha kötüleşiyor. 10 vakadan 9'unda gazetecilerin ölümünden sorumlu olanlar hiçbir zaman cezalandırılmıyor dedi. Bokova ayrıca, 'Bütün taraflar, gazetecilerin güvenliği ve cezasızlık konusunda harekete geçirilen eylem planını desteklemeye davet ediyorum diye çağrı yaparak, daha derinlemesine bilgi paylaşımının faydalı olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Irina Bokova İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? Açıklama yaptılar mı? Kameralara yakalanan çiftten açıklama geldi mi? DEM Parti kapatılacak mı? Bakan Tunç konu ile ilgili ne söyledi? İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri kim oldu? Fikri Doğan kimdir? 24 NİSAN HAVA DURUMU: 24 Nisan'da hava nasıl olacak? Afrika tozları Türkiye'ye mi geliyor? Magandalar kadın sürücüye saldırdı! Kadın sürücüye neden saldırdılar? Magandalar tutuklandı mı? Olay ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title