Haberler

Medyanın İntihar Üzerine Etkisi" Toplantısı

Mardin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, intiharları önleme çalışmaları kapsamında "Medyanın İntihar Üzrine Etkisi" konulu toplantı düzenledi.

Mardin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, intiharları önleme çalışmaları kapsamında "Medyanın İntihar Üzrine Etkisi" konulu toplantı düzenledi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde düzenlenen toplnatıda, Mardin'de görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda,  intihar haberleri yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde duruldu.

Psikolog Birgül Şahin, yaptığı sunumda, intihar vakalarına medyada ne kadar çok yer verilirse, intihar oranın da o derecede artabileceğini, intiharın asla tek bir etken ya da olayın bir sonucu olmadığını belirtti.

İntihar haberlerinin ilk sayfalarda değil iç sayfalarda küçük puntolarla resimsiz yer alması gerektiğini dile getiren Şahin, "Örneğin kişinin karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu öldüğünü aktarmak zararlı olmayabilir. Fakat intihar eyleminin tamamına erdirilmesinde kullanılan mekanizma ve yöntemleri ayrıntılarını vermek risk altındakilerin intihara eğilimli davranışlarının harekete geçmesini kolaylaştırabilir" dedi.

"Haberin akışında intiharda kullanılan yönteme ilişkin detayların açıklanmaması gerekir" diyen Şahin, özellikle risk göstergeleri veya uyarı niteliğindeki davranışların duyurulmaması ve sorunları olan kişi için intihara alternatif çözümlere vurgu yapılarak, intihar yöntemlerinin teknik ayrıntılarının tarif edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Şahin, "Haberde intiharla ilgili kamuoyuna açık tartışmalarda ürkütücü ayrıntıların ele alınmasını sınırlandırarak özellikle 15-24 yaş arasındaki kişilerin zihinlerini intiharla meşgul olmasını için sansasyonel durumlarda mümkün olduğunca intiharı sergileyen durumlardan uzak durulması noktasında gayret sarf edilmesi gerekir" dedi.

Basın mensuplarının görüşlerine de yer verilen toplantıda, haberin çarpıcılığını azaltmaya ve intiharla ilgili dramatik fotoğrafların kullanılması etkili bir rol oynayabileceği için bu ve benzeri detaylara dikkat edilmesine vurgu yapıldı.

Toplantıya, Mardin İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Özlem Akman Yazgan, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Kontrol Birimi Şube Müdürü Bilal Kantaş, Psikolog Birgül Şahin, Psikolog Esra Fidan, Sosyolog Esra Öz ve Mardin'de görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA / Yerel

Mardin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title