Haberler

"Yolsuzluk Aslında Ekonomik Suçun Ötesinde İnsan Hakları Sorunudur"

Güncelleme:

Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Özarslan, "Yolsuzluk aslında ekonomik suçun ötesinde insan hakları sorunudur." dedi.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan, yolsuzluk ve şeffaflık gibi konulara ilişkin medyadaki uzmanlığı ve medya okuryazarlığını artırmak istediklerini belirterek, "Yolsuzluk aslında ekonomik suçun ötesinde insan hakları sorunudur. Türkiye'deki çalışmalarımızı bu çerçevede yapıyoruz" dedi.

Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin (Transparency International Turkey) İsveç'in İstanbul Başkonsolosluğu ve İngiltere ( Birleşik Krallık ) Büyükelçiliği'nin desteğiyle gerçekleştirdiği "Medyada Şeffaflık" projesi, Beyoğlu'ndaki İsveç Başkonsolosluğu'nda verilen kokteylle tanıtıldı.

Kokteylde konuşan dernek başkanı Özarslan, "Yolsuzluk aslında ekonomik suçun ötesinde insan hakları sorunudur. Türkiye'deki çalışmalarımızı bu çerçevede yapıyoruz. Yolsuzluğun aslında hayatımıza dokunan bir şey olduğunu ifade etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Medyada Şeffaflık" projesi

"Medyada Şeffaflık" projesinin amacını, yolsuzluk ve şeffaflık gibi konulara ilişkin medyadaki uzmanlığı ve medya okuryazarlığını artırmak olarak açıklayan Özarslan, "Proje kapsamında iki ayda bir Türkiye gündemine ilişkin konuları şeffaflık açısından değerlendirdiğimiz toplantılar gerçekleştiriyor, bu bakış açısının haber içeriklerine de yansıması amacıyla medya paydaşlarımızla yazılı ve görsel materyaller hazırlıyoruz" dedi.

Proje kapsamında gazetecilere yönelik olarak şimdiye kadar siyasetin finansmanı ve internet özgürlüğüne ilişkin iki atölye çalışması gerçekleştirdiklerini anlatan Özarslan, kasım ayındaki atölye çalışmasının ise savaş ekonomisi ve savunma harcamaları konusunda olacağı bilgisini verdi.

Özarslan, basının yolsuzlukla ilgili kavram ve olayları, yaygın bir problem olarak değerlendiren bir kurumun ağzından duyması ve onun sağladığı verilerle halkı bilgilendirmesini istediklerini de söyledi.

Uluslararası Şeffaflık Derneği olarak "yolsuzluk algı endeksi", "küresel yolsuzluk barometresi", "rüşvet verenler endeksi", "küresel yolsuzluk raporu", "OECD yıllık rüşvetle mücadele sözleşmesi yıllık ilerleme raporu" gibi dönemsel çalışmalar yayınladıklarını aktaran Özarslan, örgütün medya çalışmalarının esasının da kendilerini tanıtmak, medyayla ilişkilerini güçlendirmek ve medyaya doğru bilgi sağlayabilmek olduğunu ifade etti.

Courage: "Gazetecilerin zor soruları sorabilmeleri gerek"

İngiltere ( Birleşik Krallık ) İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Rafe Courage da Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin dünyada hükümetlere en yüksek demokratik standartları yakalamalarında yardımcı olan seçkin bir performansa sahip bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

Gazetecilerin Türkiye'deki çalışma ortamlarıyla ilgili uluslararası endişeler olduğunu savunan Courage, bir süredir özgür basının önemini ön plana çıkarmak amacıyla Türkiye'de faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşuyla bir çalışma yapmak istediklerini kaydetti.

" Birleşik Krallık, Türkiye'nin AB üyeliğini uzun zamandır desteklemekte ve savunmaktadır" diyen Courage, şunları söyledi:

"Kopenhag Kriterleri diye adlandırılan ve AB aday ülkelerinin sahip olmak istedikleri bir dizi demokratik standarda uyum da bunun önemli bir parçasıdır. Birleşik Krallık olarak başarılı bir demokrasinin yapı taşının özgür basın olduğunu düşünmekteyiz. Gazetecilerin otorite sahibi görevlilerin hesap verebilirlikleri ile ilgili kendilerini yetkili hissetmeleri gerektiğini savunuyoruz. Gazetecilerin, politikacıların duymak istemedikleri ancak seçmenlerin sormak istedikleri zor soruları sorabilmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bunun önemli bir kısmı gazetecilerin potansiyel yolsuzlukların üzerine gitmesi ve bunları kaynağında tespit edebilmesidir. Bu proje kapsamında Türkiye'de araştırmacı gazeteciliğin gelişmesine önemli bir katkıda bulunmuş olmayı umuyoruz."

İsveç Başkonsolosluğu adına konuşan Türkiye-İsveç İşbirliği Birimi yöneticisi Sevil Özmen de şeffaflık, dürüstlük ve hesap verebilirlik ilkelerinin kamusal tartışmayı geliştirme yönünde işleyebilmesinin medyanın katkısıyla olabileceğini belirterek, "Demokratik toplumun gereği olarak gazetecilerin toplumsal gelişmeleri izleme ve kamuoyunu bilgilendirme işlevine büyük bir sorumlulukla sahip çıktığını biliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Kokteyle, İsveç Başkonsolosu Jens Odlander de katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Birleşik Krallık İstanbul Türkiye İsveç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title