Haberler

Medya ve Türkiye Bağlamında Trt" Konferansı

TRT Genel Müdürü Göka: "Medyanın tamamen tarafsız olması mümkün değil. TRT için bunu söylemek gerekiyorsa gelenekten, milletten, kamuoyundan yana bir taraf sergilediğimizi düşünüyoruz" "Biz bir şeyden söz ederken, kamuoyunun genel algısıyla düşünerek bunu yansıtmaya çalışırız. Genel yapıya ters düşmeyecek, onu paniğe sürüklemeyecek, moral bozukluğuna itmeyecek, yanlış bir yere sevk etmeyecek ilkelerimiz var. Bu ilkeler bir habere ya da olaya yaklaşmadaki tarafımızı belirler.

TRT Genel Müdürü Şenol Göka, medyanın tarafsız olmasının mümkün olmadığını, TRT olarak gelenekten, milletten, kamuoyundan yana bir taraf sergilediklerini düşündüğünü belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Genç Fikirler Topluluğu tarafından Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Medya ve Türkiye bağlamında TRT" Konferansına katılan Göka, mesleğe ilk adım attığı yer olan Antalya'ya vefa borcunu ödeyebilmek için "Söz uçar yazı kalır" kitabını hazırladığını söyledi.

İletişim Fakültesinden mezun olduğunu hatırlatan Göka, TRT'nin iletişimcilerin daha fazla rol aldığı bir merkez olmasını arzu ettiğini anlattı.

Medyayı bir ortama benzeten Göka, "Bu ortamın kendi ilişki biçimi var. Bir yere gelindiğinde o yerin imkanlarıyla hareket edildiğinde, farklı bir ilişki ve düşünce biçimi oluşmaya başlıyor. Medya mensubunun kafasında herkesten ve her şeyden bağımsız olarak bir düşüncesi var. Medya mensubunun o ortamın ilişkiler ağından kaynaklanan bir şekli ortaya çıkar" dedi.

Medyayı bu anlamda tamamen tarafsız, "Biz ne verirsek, orada ne varsa bunu yansıtıyor" şeklinde algılamamak gerektiğini ifade eden Göka, medyanın çerçeveleme şekli, veriliş biçimi ve ondan sonraki beklentileriyle bir taraflılığı olduğunu dile getirdi.

"TRT kamuoyundan yana taraftır"

Göka, şöyle konuştu:

"Medyanın tamamen tarafsız olması mümkün değil. TRT için bunu söylemek gerekiyorsa gelenekten, milletten, kamuoyundan yana bir taraf sergilediğimizi düşünüyoruz. Biz, bir şeyden söz ederken kamuoyunun genel algısıyla düşünerek bunu yansıtmaya çalışırız. Genel yapıya ters düşmeyecek, onu paniğe sürüklemeyecek, moral bozukluğuna itmeyecek, yanlış bir yere sevk etmeyecek ilkelerimiz var. Bu ilkeler bir habere ya da olaya yaklaşmadaki tarafımızı belirler. Bu anlamda TRT de taraftır ancak sözünü ettiğim şekilde taraftır. Bu ilkeleri düşündüğünüzde bir taraf oluyorsunuz. Medyanın ne kadar özgür olduğunu değerlendirmesini sizler de rahatlıkla yapabilirsiniz."

"Eksik ya da fazlalık bulunabilir ama asla yalan olmaz"

TRT olarak "güvenilir olma" iddiasını taşıdıklarını vurgulayan Göka, eksik ya da fazlalık bulunabileceğini ama asla yalan olmayacağını söyledi.

Böyle bir şeyin TRT'de görülemeyeceğine işaret eden Göka, şöyle devam etti:

"Kamuoyundan aldığımız o sorumlulukla belki bir haberi, gelişmeyi bütün yönleriyle veremeyebiliriz. Bu bizim eksikliğimiz ya da arkadaşlarımızın bakış açısı olabilir ama asla yalan olmaz. Durup dururken masa başında ya da hiç olmayan ilişkiler biçimiyle size böyle bir şeyi yansıtmayız. TRT'de yalan olmadığı konusunda bilgi ve garanti verebiliriz. Sizin bakış açınıza göre eksik kalabilir ya da fazla olabilir ama mutlaka doğrudur, güvenilirdir."

Göka, TRT'yi bir eğitim merkezi haline getirmeyi hedeflediğinin altını çizdi.

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Göka, İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonuna yönelik soruyu, "TRT diğerlerinden kendini ayırır. Çünkü yargıya intikal etmiş herhangi bir konuda ya da yargısal işlemlerde yorum yapmaz. Bırakalım, yargı nasıl bir sonuç çıkaracaksa o sonuca göre değerlendirmede bulunuruz" şeklinde cevapladı.

- TRT'ye verilen katkı payı

"TRT, faturalardaki katkı payına muhtaç mı" şeklindeki soru üzerine Göka, şöyle konuştu:

"Kamu yayıncılığının yapıldığı her ülkede o kamu yayıncısına katkı sağlanır. Bu, muhtaç olmaktan değil. Bu durum (Biz devlete vergi veriyoruz, devlet vergimize muhtaç) gibi bir şey. Böyle değerlendirmek çok doğru değil. Kamu yayıncısı, ticari yayıncılardan ayrılarak onların ilgilenmediği alanlarla da ilgilenmek zorunda. TRT onların ilgilenmediği birçok alanla ilgilenmek zorunda. Geliri kamudan elde ediliyorsa kamunun beklentilerini karşılayabilecek içerik oluşturmak gerekiyor. 'Layıkıyla bu konulara ağırlık verelim, çok fazla ticari faaliyetlere yönelmeyelim, reklam peşine düşmeyelim' diye bu gelirler TRT'ye sağlanıyor."

Konferansa Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık ile öğrenciler katıldı. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel

Akdeniz Üniversitesi Antalya Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title