Haberler

Medeniyetler Korosu BM Konserine Hazırlanıyor

İmamdan, rahibe, ev hanımından öğretmen ve öğrenciye kadar üç semavi din ile 6 mezhebin üyelerinin yer aldığı Antakya Medeniyetler Korosu, 15 Nisan'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda vereceği konser için hazırlıklarına devam ediyor.

İSMİHAN ÖZGÜVEN - İmamdan, rahibe, ev hanımından öğretmen ve öğrenciye kadar üç semavi din ile 6 mezhebin üyelerinin yer aldığı Antakya Medeniyetler Korosu, 15 Nisan'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda vereceği konser için hazırlıklarına devam ediyor.

Seslendirdiği İngilizce, Türkçe, Arapça ilahi ve parçalarla barış ve kardeşlik içerisinde yaşama mesajı veren koro, New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda vereceği konserde giyecekleri kıyafetlerden, seslendirecekleri parçalara kadar her detaya büyük önem veriyor.

Konser öncesi Hatay Valiliğinin katkısıyla hazırlanan ve Osmanlı motiflerinin yer aldığı kıyafetleriyle prova yapan koro, BM'de "Dünya 5'ten büyüktür" mesajıyla tüm dünyaya seslenmek istiyor.

Antakya Medeniyetler Korosu Derneği Başkanı Yılmaz Özfırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konserin kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi.

-"BM'ye 'Dünya 5'ten büyüktür' mesajı vermeye gideceğiz"

BM'ye "Dünya 5'ten büyüktür" mesajı vermeye gideceklerini ifade eden Özfırat, şunları söyledi:

"Birleşmiş Milletlerdeki konserde Suriye'ye dikkati çekmek istiyoruz çünkü acı paylaştıkça azalır. New York'ta bütün büyükelçilere mesajımız net olacak. Evet gerçekten dünya 5'ten büyüktür. Türkiye gerçekten çok büyük bir ülkedir ki bugün 3 milyon Suriyeliyi kendi içimizde barındırabiliyoruz ve bu insanların acılarına ortak olabiliyoruz. Dünyanın bu konuda kaldığı kayıtsızlık da açıkçası bizleri rahatsız etmekte. O yüzden bunun güzel bir şans olduğunu düşünüyoruz. Çünkü BM'de herkese bunu göstermek istiyoruz. Hristiyanı, Yahudisi, Müslümanıyla kendi içimizdeki bir arada yaşama kültürünü gördükleri zaman belki bu konuya biraz daha dikkati çekeceğimizi düşünüyoruz. BM'nin mantığıyla koromuzun da mantığının örtüştüğünü düşünüyoruz. Onlara Türkiye konusunda da açıkçası biraz medeniyet dersi vermeye gidiyoruz."

Özfırat, daha önce Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine seçilmesinden dolayı 2008 yılında bir konserler gerçekleştiğini, uzun bir süre sonra tekrar BM'ye gitmenin heyecanını yaşadıklarını dile getirdi.

Koroya bu konser ve bundan sonraki etkinliklerde kullanmak üzere Hatay Valiliğince yeni kostümler yapıldığını bildiren Özfırat, "Yeni kostümlerle herkes tek tip kıyafetle tek bir Allah'ın kulu olduğunu göstermeye çalışılıyor. BM'de konserde, İngilizce parçalar olacak. Alevi deyişleri, Ermeni parçalar yer alacak. Bakın biz bir arada yaşıyoruz, 'Bunu politikaya alet etmeyin' demek istiyoruz. Seslendireceğimiz parçalar ve ilahilerde de buna önem vereceğiz" diye konuştu.

Koroya iki Suriyeli üye

Özfırat, Suriye'de yaşanan drama dikkati çekebilmek ve Suriyelilerin acısını biraz olsun dindirmek adına koronun bünyesine iki Suriyeli müzik öğretmeni aldıklarını ve onların da koroya çok iyi uyum sağladığını anlattı. Özfırat, "Suriyeli arkadaşlarımız yeni olduğu için BM'deki konsere gitmeyecekler. Onlar ülkelerindeki iç karışıklıktan dolayı, evleri barkları yıkıldığı için ülkemize misafir olarak sığındılar. Biz onları belki rehabilite edebilir, acılarını biraz dindirebiliriz diye koromuzun içine aldık. Kim gelmek isterse herkese kapımız açık. Her milletten, dinden ırktan kişi gelebilir. Bizim amacımız bir arada yaşama kültürü göstermek" dedi.

Suriyeli Halit Cennud (32) da 1,5 yıl önce Türkiye'ye geldiğini ve burada Suriyelilere eğitim veren bir okulda çalışmalarına devam ettiğini aktardı. Ülkesinin yaşanmayacak bir yer haline geldiğini belirten Cennud, kendilerine kucak açan Türkiye'de önemli bir koro olan ve her mezhepten insanın yer aldığı topluluğun arasında yer almanın gurur verici olduğunu söyledi.

İki çocuk annesi Iman Maituk da bir yıl önce geldiği Kırıkhan'da Suriyeliler için eğitim veren bir okulda mesleğini sürdürdüğünü, eşinin de Arapça öğretmenliği yaptığını belirtti.

Antakya Medeniyetler Korosu bünyesinde yer aldığı için çok mutlu olduğunu vurgulayan Maituk, "Koro, benim için büyük bir fırsattı. Biz Suriye halkı, zaten barışı, sevgiyi, güzelliği seven insanlarız. Koroda da aynı. Biz bütün dinden insanlarla bir arada yaşamayı seviyoruz. Farklı din ve mezheplerle bir aradaydık. Koroda müzikle barışı, sevgiyi anlatıyoruz." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Birleşmiş Milletler Türkiye Antakya Suriye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title