Haberler

Meclis'te Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. Yıl Dönümü Özel Oturumu

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Çanakkale Savaşı'nın, Anadolu'nun her tarafından gelmiş insanların kanı üzerine oluşturdukları kardeşlik olduğunu söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Çanakkale Savaşı'nın, Anadolu'nun her tarafından gelmiş insanların kanı üzerine oluşturdukları kardeşlik olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla yapılan özel oturumda AK Parti Grubu adına konuşan Bostancı, 250 bini Osmanlı askeri olmak üzere yaklaşık 500 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bostancı, "Çanakkale Savaşı bu milletin kan kardeşi olduğu, oradaki 250 bin kişinin kanı üzerinden geçmişten geleceğe ortak iradenin bir ok gibi ileriye fırlatıldığı çok önemli bir tarihsel bölümdür. O bakımdan, bu kan kardeşliğini, Anadolu'nun her tarafından gelmiş insanların hep birlikte kanı üzerine oluşturdukları bir kardeşliktir. O yüzden, Çanakkale'ye bakarken,  sadece geçmişe bakmayız. Çanakkale'ye bakarken Anadolu'dan Rumeli'ye, Kafkas cephesinden Orta Doğu'ya kadar uzanan o sosyokültürel devamlılık içinde  kan kardeşi olduğumuz insanlarla birlikte bir geleceğe, insanlığın ufkuna bakarız" dedi.

Zaferlerin önemli olduğunu ancak yenilgileri de bilmek ve dersler çıkarmak gerektiğini vurgulayan Bostancı, şöyle konuştu:

"Hayatın bir tarafı zafer, bir tarafı yenilgidir; bir tarafı hayat, bir tarafı ölümdür. Kahramanlık anlatılarının bir tarafında da kanın ve dehşetin olduğunu unutmayalım. Çanakkale'ye ilişkin hatıraları dinlerken, insanların gündelik hayatı içerisinde olağan bir şekilde yaşam parçalarının bize anlatıldığı hatıralar olmadığını biliriz; şarapneller uçar, toplar atılır, insanlar parçalanır, bir mahşer yeridir. Bir tarafıyla insani dramlar, bir tarafıyla insani soyluluk, asalet, kahramanlık vardır. Ama kahramanlığın bir tarafı acıdır, dramdır. 250 bin kişinin hayatını yitirdiği bir savaştan bahsediyoruz. O savaşa gelinceye kadar yaşanmış kimi kayıplardan, yenilgilerden, mağlubiyetlerden bahsediyoruz. Balkan Savaşı, hemen Çanakkale'nin önünde kolektif hafızamıza mıh gibi çakılmış bir savaştır.  Altı tane Balkan ülkesi birleşti, kendilerinden kat ve kat üstün Osmanlı kuvvetlerine karşı bir savaş kazandı. Biz, şan ve şerefle gittiğimiz Balkanlardan yenik, mahzun, perişan  şekilde geri döndük. Mağlubiyetlerden de çıkartmamız gereken dersler var. Ama herhalde millet o dersi çıkarttığı için olsa gerek, iki sene sonra yedi düvelin yığmış olduğu kuvvete karşı, kendisinin altıda biri kadar olan kuvvetine yenilen Osmanlı İmparatorluğu, yedi düvele kafa tuttu, yedi cephede kafa tuttu ve bir çok yerde zaferler kazandı. Demek ki ders çıkartmak da mühim."

Bostancı, Atatürk'ün tarihte çok büyük işler yaptığını belirterek, tarihi kendi gerçekliği içinde her yönüyle görmek gerektiğini, zaferin kazanılmasında Atatürk, generaller ve Mehmetçiğin başarısının olduğunu vurguladı. Bostancı, "Bu kahramanlık hepsinindir ve hepsinin hatırası olarak bizlere intikal etmiştir" dedi.

-"Çanakkale Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir ön sözüdür"

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes de Çanakkale'de ölüm kalım savaşı verildiğini ifade ederek, "Atatürk'süz Çanakkale savaşı tarihi yazılamaz. Çanakkale Zaferi önce Yüce Allah'ın, sonra ulu önder Atatürk ve nice isimsiz kahramanların eseridir. Çanakkale'de, Atatürk'ün oynadığı askeri rolü unutmamamız gerekir. Atatürk isteseydi pekala kanlı Çanakkale Savaşı sırasında Sofya Ataşemileterliğine devam edebilirdi. Gerçek kahramanlık ve vatanseverlik bu olsa gerek, bilerek ve isteyerek ölümün kucağına atlamak.... Atatürk'ün sadece bu davranışı bile onun nasıl bir kahraman ve vatansever olduğunu anlatmaya yeter de artar bile. Atatürk'ün Çanakkale'de verdiği kararlarla savaşın kazanılmasında önemli roller üstlenmiştir" diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un "Bedr'in aslanları ancak bu kadar şanlıydı" dizesinde benzetme ve incelik bulunduğunu belirten Özkes, "Hz. Muhammed 'eğer 313 kişi burada yok olursa, sana kulluk yapacak tek bir insan kalmayacak' diyerek Allah'a yalvarıyordu Bedir Savaşı'nda. Bugün yeryüzünde Türk kalmayacak ve dolayısıyla müstemlliler emellerini gerçekleştirmiş olacaktı Çanakkale'de. O şanlı zaferin komutanı Çanakkale'deki askerimize 'ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum' diyerek bir tarih yazıyordu. Kendisi yaralanıyor ama bunu kimseye haber vermiyordu" dedi.

Çanakakle Savaşı ve İstiklal Harbi'nin, milletin, Türkü, Kürdü, Alevisi, Sünnisi ile birlik ve beraberlik içinde olması nedeniyle kazanıldığını vurgulayan Özkes, "Çanakkale Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir ön sözüdür. Çanakkale'yi geçilmez kılan, Çanakkale'de yatan şehitlerdir. Çanakkale'yi geçilmez kılan, Çanakkale'nin o deha, o zeki, o askeri bilgesi Ulu Önder Atatürk'tür" diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Naci Bostancı İhsan Özkes Ak Parti Politika Güncel Haberler

title