Haberler

Meclis'te Anayasa Mesaisi Başlıyor

Meclis Genel Kurulu'nda, Anayasa Değişikliği Teklifinin Görüşmeleri Pazartesi Başlıyor.

Meclis Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri yarın (Pazartesi) başlıyor. Saat 13.00'de toplanacak olan Genel Kurul, uzun sürecek maratonun ilk gününde saat 24.00'e kadar çalışacak.

Meclis Genel Kurul'u AKP tarafından verilen Anayasa değişikliği teklifi nedeniyle uzun bir maratona hazırlanıyor. Teklifin görüşmelerin saat 13.00'de başlayacak. Genel Kurul öncesinde ise sabah saatlerinde AKP grubu toplanacak. Başbakan Erdoğan milletvekillerine Anayasa değişikliği görüşmelerine ve oylamalarına tam kadro katılmaları talimatı verecek. Yine teklifin görüşülmesinden önce TBMM Danışma Kurulu toplanarak teklifin görüşülme takvimini belirleyecek. AKP her gün belli sayıda maddenin Genel Kurul'da görüşülmesini planlarken, Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması halinde siyasi partiler önerilerini Meclis Genel Kurulu'na grup önerisi olarak getirecek. Teklifle ilgili görüşmeler 23 Nisan Cuma günü "özel gündemli' toplantı nedeniyle yapılamayacak. Genel Kurul diğer günlerde ise aralıksız çalışılacak.

-İKİ TUR HALİNDE GÖRÜŞÜLÜYOR-

Anayasa değişikliği teklifleri, Genel Kurul'da iki tur halinde görüşülüyor. İlk tur görüşmelerinde geneli ve maddeleri üzerinde yapılan konuşmaların ardından maddelerin tek tek gizli oylaması yapılacak. Teklif için ilk turda "maddelerine geçilmesi" ile 29 madde için -biri üç geçici maddeyi içeren çerçeve madde- 30 gizli oylama yapılacak. TBMM İçtüzüğü'ne göre, ikinci tur görüşmeye birinci görüşmenin tamamlanmasından 48 saat sonra başlanacak.

İkinci turda, maddeler üzerinde konuşma olmayacak. Ancak, maddeler üzerinde değişiklik önergesi verilmiş ise o önerge üzerinde milletvekilleri konuşabilecek. İkinci turda da maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte 30 gizli oylama yapılacak. Teklif, Meclisin üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun -330- gizli oyuyla kabul ediliyor.

-23 NİSAN'DA ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANACAK-

TBMM bu hafta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine de sahne olacak. Açılışının 90'ncu yıldönümünü kutlayacak olan TBMM'de tören çerçevesinde, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin kutlamaları kabul edecek. Genel Kurul, öğleden sonra da özel gündemle toplanacak. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in açış konuşmasının ardından TBMM'de grubu bulunan ve temsil edilen siyasi partiler konuşma yapacak. Meclis'te akşam saatlerinde de 23 Nisan nedeniyle resepsiyon verilecek.(ANKA)

(EG/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title