Haberler

Meclis'in Gündemi Soma Kazası

Meclis bu hafta, Türkiye'yi derin yasa boğan ve yüzlerce işçinin yaşamını yitirmesine neden olan Soma'da meydana gelen maden kazasını tartışmaya devam edecek. Salı günü Genel Kurul'da AK Parti, CHP ve HDP'nin kazanın araştırılması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunulan araştırma komisyonu önergelerinin görüşmeleri ile başlayacak. Maden kazasıyla birlikte yeniden güdeme gelen "ihmal" tartışmalarının ardından, yeni bir yasal düzenleme gündemde. Hükümet söz konusu yasal düzenlemeyi Adalet Komisyonu gündeminde olan Yargı Paketi içerisine konulmasını tartışıyor.

-SOMA İÇİN ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULACAK-

20 Mayıs Salı günü Genel Kurul'un gündemi "Soma kazası" olacak. Yüzlerce işçinin hayatını kaybettiği maden kazasının ardından, harekete geçen siyasi parti grupları, kazanın tüm boyutları ile araştırılması amacıyla "Meclis araştırma komisyonu" kurulması için ayrı ayrı Meclis Başkanlığı'na sunulan önergeleri görüşecek. Önergeler ayrı ayrı ya da birleştirilerek görüşülmesi gündemde. AK Parti, CHP ve HDP'nin ayrı ayrı verdiği önergelerin kabul edilmesi halinde Meclis'te araştırma komisyonu kurulacak. Kurulacak olan komisyon seri bir şekilde çalışmalarına başlayacak.

-YASAL DÜZENLEME GELEBİLİR-

Öte yandan maden kazası ile ilgili işverenlerle ilgili yeni bir yasal düzenlemeyi de tartışan Hükümet, bu konularda yapılacak düzenlemenin zaman kaybının önüne geçilebilmesi için Adalet Komisyonu gündeminde bulunan Yargı Paketi'nin içerisine konulması da gündemde. Muhalefet partilerini de destek vermesi halinde madde ihdası şeklinde pakete eklenmesi planlanıyor.

-SAYIŞTAY'A ÜYE SEÇİMİ-

21 Mayıs Çarşamba günü ise Genel Kurul'da Sayıştay'a üye seçimi yapılacak. Üye seçiminin ardından uluslararası sözleşmeleri görüşmelerine geçilecek. 22 Mayıs Perşembe günü ise yine uluslararası sözleşmelerin görüşmelerine devam edilecek.

-ADALET KOMİSYONU BASIN KANUNU VE YARGI PAKETİNİ GÖRÜŞECEK-

TBMM Adalet Komisyonu'nda, geçen hafta yaşanan maden kazası nedeniyle ertelenen Basın Kanunu'nun alt komisyon raporu ele alınacak. Ardından da 5. Yargı Paketi'nin görüşmelerine geçilecek.

-YARGI PAKETİNDE NELER VAR-

5. Yargı Paketi olarak Meclis'e sunulan ve bu hafta Adalet Komisyonu gündemine gelecek Yasa Tasarısı'nda çeşitli kanunlarda değişiklik öngörülüyor.

Tasarıyla; basit cinsel fiiller (sarkıntılık) ile daha ağır fiiller için verilen cezalar arasında makul bir denge kurulmakta ve cezalar kademeli olarak artırılmaktadır. Cinsel taciz (söz atma) suçunun çocuğa karşı işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat arttırılmakta ve cezanın alt haddi 3 aydan 6 aya çıkarılmaktadır.

Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların ani hareketlerle (sarkıntılık) işlenmesi halinde; Mağdurun yetişkin olması durumunda 2 yıldan 7 yıla, çocuk olması durumunda 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.15 yaşını bitirmiş çocukların cebir, tehdit ve hile olmaksızın cinsel ilişkiye girmesi halinde sanığa verilecek ceza 6 aydan 2 yıla kadar iken, 2 yıldan 5 yıla kadar olacak şekilde artırılıyor.

Ensest ilişkinin cezası 6 aydan 2 yıla kadar iken, 6 yıldan 15 yıla kadar olacak şekilde artırılıyor.

Cinsel suçlardan hapis cezasına mahkûm olanlar; tıbbi tedavi görebilecekler. Mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmamak veya ikamet etmeyecekler. , Çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışamayacaklar. , Çocuklarla ilgili bir meslek icra edemeyecekler. Bu kapsamda kreş kantin gibi yerlerde çalışamayacaklar ve okul servisi işletemeyecekler. Cinsel saldırı suçundan hapis cezasına mahkûm olanların, koşullu salıverilme süreleri 2/3 oranından 3/4 oranına çıkarılıyor. Tasarıyla ayrıca; Sulh Ceza - Asliye Ceza Ayrımı Kaldırılıyor.

Yargı Paketiyle; uyuşturucu veya Uyarıcı Maddelere İlişkin Düzenlemelerde de değişikliğe gidildi. Buna göre; Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi suçunun cezası 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası iken 5 yıldan 12 yıla çıkarılırken, bu kişileri Asliye ceza mahkemesi yerine ağır ceza mahkemesi yargılayacak. Yeni düzenleme ile Hırsızlık Suçuna İlişkin Düzenlemelerde de caydırıcı cezalar öngörüldü. Buna göre; Nitelikli hırsızlık suçunun cezaları yaklaşık olarak yarı oranında arttırılıyor.

Kaynak: ANKA / Güncel

Sayıştay Ak Parti Türkiye Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title