Haberler

Meclis'in Doping Raporu Tamamlandı

Güncelleme:

Sporda Doping Sorununu Araştırma Komisyonu hazırladığı raporu tamamladı. Raporda, doping ilaçlarının Türkiye'ye giriş çıkışları konusunda alınması gereken önlemler ön plana çıktı. Türkiye'de sporcuların önemli ölçüde doping kullandığı vurgulanan raporda, her geçen yıl doping kullanımının artış gösterdiği saptandı.

Meclis Sporda Doping İle Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanı AK Partili Osman Aşkın Bak, parlamento muhabirlerine komisyonun bitirdiği rapor hakkında bilgi verdi.

Türk Sporunda "dopingle mücadele" ile ilgili temel sorunlar ve dopingin önlenmesine yönelik çözüm önerilerinin yer aldığı raporda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Dopingle Kontrol İstatistikleri verilerine göre; Türkiye'de özellikle son yıllarda doping kaynaklı spordan men cezası alan sporcu sayısında artış gözlendiğinin yer aldığı raporda şu bilgilere yer verildi:

"Çok sayıda sporcunun yasaklı madde kullandığının saptanmış olması, spor kamuoyu ile birlikte uluslararası spor kuruluşlarının ilgisinin Türkiye'ye yoğunlaşmasına neden oldu. Ancak, Akdeniz Oyunları sırasında ve sonrasında yapılan uluslararası doping kontrollerinde hiçbir sporcuda yasaklı madde saptanmadı."

-KOMİSYONUN SAPTAMALARI-

Meclis Araştırma Komisyonu, dopingle ilgili önemli saptamaların yer aldığı başlıklar raporda şöyle sıralandı:

"-Türkiye'de dopinge karşı mücadele etmesi gereken kurum ve kuruluşlar arasında ciddi bir koordinasyon eksikliği var.

-Sporcu sağlığına yönelik birimler yetersiz kalmaktadır.

-Sporcu seçimi ve üst düzey performans sporcusu yetiştirilmesi hususunda bilimsel metotlardan yeterince yararlanılmamaktadır.

-Sporcu, çalıştırıcı ve yöneticiler doping konusunda yeterince eğitimli ve bilinçli değillerdir.

-Dünyada 2010 yılından buyana 53 sporcunun Sporcu Biyolojik Pasaportu ile doping yaptığı saptanmıştır."

-RAPORUN ÖNERİLERİ-

Tamamlanan raporda şu öneriler yer aldı:

"Yeni bir kurumsal yapı oluşturulmalı, hem doping kontrol alım sürecinin hem de disiplin sürecinin bağımsız kurumlarca sağlanmalıdır. Dopingle mücadele halk sağlığı açısından ele alınmalı ve toplumun geneline yönelik eğitim faaliyetleri düzenlenmelidir. Takviye edici gıdalar sporcu gıdalar ile doping içeren ürünlerin kaçak yolla ülkeye girişi engellenmelidir. Bu tür ürünlerin her türlü reklam ve internet üzerinden satışı denetlenmelidir. Yasaklı madde kullanımı nedeni ile ceza alan sporcuların reklam ve Tanıtımlar da yer almamalarına özen gösterilmelidir."

Komisyon tamamladığı raporu Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e sundu.

Kaynak: ANKA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title