Haberler

Meclis Başkanı Şahan'dan Tartışma Konusu Olan Taş Ocağı ile İlgili Açıklama

İl Genel Meclis Başkanı Salih Şahan, Besni ilçesinde kurulması düşünülen taş ocağıyla ilgili açıklamada bulundu.

İl Genel Meclis Başkanı Salih Şahan, Besni ilçesinde kurulması düşünülen taş ocağıyla ilgili açıklamada bulundu.

Adıyaman'ın Besni ilçesinde inşaatı devam eden Mimarlık Fakültesi'nin yanına yapılması planlanan taş ocağı tartışma konusu olmuştu. Mimarlık Fakültesini yaptıran Erdemoğlu Ailesi, taş ocağının kurulmasını gerekçe göstererek fakülte inşaatını durdurmuştu. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Adıyaman Belediye Başkanı İbrahim Öztürk ve Besni'de ki STK temsilcileri karşılıklı açıklamalarda bulunmuştu. Son olarak İl Genel Meclis Başkanı Salih Şahan konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Salih Şahan açıklamasında, "Adıyaman'ın Besni ilçesi Eskiköy sınırlarında bulunan maliye hazinesine kayıtlı 141 ada 1 nolu parsel ve Oyalı mahallesi 131 ada 1 nolu parsellerin bir kısmı üzerinde Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünün kalker (taş ocağı ) için 2012 yılında işletme izni verilmiş olup, ancak il genel meclisi tarafından taş ocağı için herhangi bir ruhsat verilmemiştir. Bakanlık tarafından işletme izni bulunan söz konusu maden sahası üzerinde ilgili firma 21.11.2014 tarihinde İl Özel İdaresine başvuruda bulunarak beton santrali, kilitli parke ve hazır beton yapı elemanları üretim tesisi kurmak için imar planlarının yapılması konusunda müracaatta bulunmuştur.

İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü de bu müracaata istinaden mevzuat gereği ilgili kurumlardan yapılması düşünülen tesis ile ilgili görüş almış ve ilgili kurumlardan gelen bütün görüşler olumlu olarak gelmiş ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği 05.03.2015 tarihinde İl Genel Meclisine görüşülmek üzere havale edilmiştir.

İl Genel Meclisi konuyu incelenmesi için imar ve bayındırlık komisyonuna havale etmiştir. Başkan ve komisyon üyeleri birlikte dosyayı inceledi ve ayrıca söz konusu alana gidilerek incelemede bulunuldu. Kurulması düşünülen alanın bir kısmında Besni Belediyesi tarafından 2012 yılında imar uygulaması yapılmış. Beton Santrali yapılması düşünülen alan ile imarlı arsaların arasındaki mesafe 12 metre olduğu yapımı devam eden üniversite arasındaki mesafenin yaklaşık 1 kilometre olduğu komisyon tarafından tespit edilmiştir. 09.05.2015 tarihli meclis kararı ile Besni Belediyesinden, Adıyaman Üniversitesinden ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden görüş sorulması için karar alınarak dosya dairesine iade edilmiştir.

İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğünün 16.04.2015 tarih ve 3731 sayılı yazısına cevaben Besni Belediyesi 21.04.2015 tarihinde 141 ada 1 nolu parsel üzerinde beton santrali kurulması Besni Belediyesi açısından bir sakınca bulunmadığı ifade edilmiştir.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Adıyaman Üniversitesinin cevabı yazılarında da firma lehine, yani beton santrali kurulmasında bir sakınca olmadığı belirtilince imar komisyonumuz kurulması düşünülen beton santralini Mimarlık Fakültesi inşaatına ilgililerin istediği yere değil yaklaşık 2 kilometre Güneybatı tarafına yapılmak şartı ile rapor düzenlemiş ve il genel meclis bu doğrultuda karar vermiştir. Alınan bu kararla ilgili olarak söz konusu firma, meclis kararı askıdayken, 27.11.2015 tarihinde karara itiraz etmiş, 09.12.2015 tarihinde dosya tekrar meclise havale edilmiştir. Meclis söz konusu kararında ısrarcı olmuş ve kararı aynen kabul etmiştir" dedi.

Salih Şahan açıklamasının devamında, "İl Genel Meclis Üyeleri olarak söz konusu beton santrali imar alanın 12 metre bitişiğinden yaklaşık 1 kilometre uzağa yapımı devam eden fakülteye ise 2 kilometre uzaklıktaki, yani dağın arka tarafındaki bir alana yapılması kararı verilmiş daha sonra ise Sayın Valimizin ilgili firmanın yetkilileriyle yaptığı görüşme sonrasında söz konusu yerden daha farklı bir yere ilgili tesisin kurulması için ilgililerin ikna edilmesi üzerine söz konusu kararı onaylamayarak meclise tekrar görüşülmek üzere iade edilmiştir.

Söz konusu beton santralin kurulması işi Besni Belediyesi'nin ve Üniversitesinin halen dosyasında mevcut olan olumlu görüşlerine rağmen gerek Besni İl Genel Meclis üyelerinin haklı gerekçelerle karşı çıkmaları gerekse Sayın Valimizin ilgili firma ile yaptığı görüşmeler sonrasında plan değişikliği yapılmaması ve böylece problem çözülmüştür. Plan değişikliği yapılmaması için yasal süre içerisinde hiçbir kurum veya şahsın itirazı olmamıştır. Konu tamamen Besni İl Genel Meclis üyelerinin Sayın Valimizin ve İl Genel Meclisinin iradesiyle çözülmüştür" ifadelerini kullandı. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İbrahim Öztürk Adıyaman Eskiköy Besni Yerel Haberler

500

Yorumlar (1)

Adınızı Yazın:

uzun oglan yalan söylüyor o zaman

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title