Haberler

"Herkes Hukuk İstiyor Ama Hukuka Uymadan İstiyor"

Güncelleme:

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, "Herkes hukuk istiyor ama hukuka uymadan istiyor. Zaten Türkiye'nin temel sıkıntısı da bu." dedi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, "Komisyonlarda kanun teklif ve tasarıları görüşülürken, komisyonlara kimlerin davet edileceğine komisyonun kendisi karar verir. Onun dışındaki komisyon çalışmalarına müdahale, içtüzüğe aykırıdır. Herkes hukuk istiyor ama hukuka uymadan istiyor. Zaten Türkiye'nin temel sıkıntısı da bu" dedi.

Çiçek, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun Adalet Komisyon'unda konuşmak istemesi üzerine yaşanan olaylara değinen Çiçek, şöyle konuştu:

"Komisyonlarda kanun teklif ve tasarıları görüşülürken, komisyonlara kimlerin davet edileceğine komisyonun kendisi karar verir. Onun dışındaki komisyon çalışmalarına müdahale, içtüzüğe aykırıdır. Eğer gelen teklif ve tasarılarla ilgili görüş bildirmek gerekiyorsa, onu yazılı bildirebilirler, gelip komisyona bildirebilirler ama buna komisyonun karar vermesi lazım. Aksi takdirde, herkes her konuda komisyona gelip bilgi vermek isterse, Türkiye'de hiçbir kanunu çıkarma şansı yok. Her alanda yüzlerce dernek var, vakıf var. Kim neyi temsil ediyor, kaç tane üyesi var; bunları bilemem. O zaman herkes gelip komisyonları meşgul eder. Onun için bazı tartışmalar bu kurala uymamaktan kaynaklanıyor. Herkes hukuk istiyor ama hukuka uymadan istiyor. Zaten Türkiye'nin temel sıkıntısı da bu. Bu memlekette senelerdir bir içtüzük uygulaması var, bunun dışına da kimse çıkmamalıdır. Çıkacaklarsa da içtüzüğü değiştirelim, bu türlü müzakereleri ona göre yapalım."

-"NİHAİ KARARI VERECEK OLAN KOMİSYON'DUR, GENEL KURUL'DUR"-

Adalet Komisyonu'nun "HSYK düzenlemesinin, Anayasa'ya uygun olduğu" yönünde bir kararı olduğuna dikkat çeken Çiçek, şunları söyledi:

"Buna karşılık, muhalefet partilerimizden yeteri kadar imzayla bu konunun Anayasa Komisyonu'nda bu yönüyle değerlendirilmesi için bir talep geldi. Ben bu talebi aldım, ilgili arkadaşlara gönderdim. Bu iş, geçmiş uygulamalar ve bugünkü içtüzük karşısında yapılması gereken iş ve işlem nedir, bunu tespit etmeye çalışıyoruz. Bana gelen arkadaşlarımıza da bunu söyledim. Anayasa Komisyonu Başkanımızın da İstanbul'da olduğunu kendileri söylediler. Kendisi de yarın gelecek, bu incelemeler ışığında doğru olan neyse onu yapacağız. Biz, Meclis Başkanlığı olarak, yasaların içeriğine girerek bir şeyler yapmıyoruz. Biz, içtüzük hükümleri bakımından bize verilen yetkileri kullanmaya çalışıyoruz. Bunun nihai kararını verecek olan Komisyon'dur, Genel Kurul'dur. Ondan sonra Cumhurbaşkanı'nın bu süreçteki rolüdür. En son da Anayasa Mahkemesi karar verir. Yani, demokrasilerde kimin yetkisi nerede başlıyor, nerede bitiyor; ona bakmak lazım. Kişisel olarak kanaatim olsa bile, ben bu konuda bir tercih yapmam. O zaman ben de içtüzüğe uygun hareket etmemiş olurum."

Kaynak: ANKA / Güncel

Ömer Faruk Eminağaoğlu Cemil Çiçek Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title