Haberler

Meclis Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Atillah Eleşkirtli, Aladağ'daki yurt yangının ardından kendilerine gelen 282 talep doğrultusunda, İstanbul'da yangın yönünden denetledikleri yurt binalarının yüzde 56'sının olumsuz olduğunu bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Atillah Eleşkirtli, Aladağ'daki yurt yangının ardından kendilerine gelen 282 talep doğrultusunda, İstanbul'da yangın yönünden denetledikleri yurt binalarının yüzde 56'sının olumsuz olduğunu bildirdi.

Aladağ'daki Yurt Yangınının Araştırılması ve Kamusal Eğitim, Barınma Haklarının Tüm Öğrenciler İçin Yaygınlaştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı başkanlığında toplandı.

Komisyonda sunum yapan Eleşkirtli, İstanbul'da 2005'ten bu yana 811 yurt yangını çıktığını, bu yangınlarda 19 kişinin yaralandığını bildirdi.

Eleşkirtli, yurtlarda meydana gelen yangınların yüzde 50'sinin elektrikli ısıtıcılardan kaynaklandığını, yüzde 44'ünün açık ateş kaynaklarının tedbirsiz kullanımından, yüzde 6'sının bacadan kaynaklandığını anlattı.

Aladağ'daki yurt yangınından sonra İstanbul'da kendilerine 282 devlet yurdu ve özel yurttan talep geldiğini ifade eden Eleşkirtli, denetimlerde yurtların yüzde 56'sının uygunsuz, yüzde 12'sinin uygun olduğunun tespit edildiğini söyledi. Eleşkirtli, uygunsuzluğun sadece önlemin alınmamasıyla ilgili değil yangın merdiveni, yangın dolabı gibi önlemlerin aktif halde tutulmamasıyla ilgili olduğunu kaydetti.

Derneklerin denetimi

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Denetçisi Mahmut Esat Gürses, kamu yararına çalışan derneklerin en az 2 yılda denetlenmek zorunda olduğuna işaret etti.

Gürses, mevzuatta kamuya yararlı dernekler haricindeki derneklerin periyodik denetime tabi tutulmadığını, bunlara beyan esası getirildiğini belirtti.

Derneklerin denetimlerinin mülkiye müfettişleri, dernek denetçileri ve illerde valiliklerce yapıldığına dikkati çeken Gürses, geçen yıl denetçiler tarafından 187, valilikler tarafından 6 bin 839 olmak üzere 7 bin 26 derneğin denetlendiğini bildirdi.

Gürses, bakanlık ve taşra teşkilatınca yapılan dernek denetimlerinde, derneğin öğrenci yurdunun bulunması halinde dernek tarafından açılan öğrenci yurdu için gerekli izin belgesinin alınıp alınmadığı, yurdun gelir ve gider işlemlerinin mevzuata uygun yürütülüp yürütülmediğinin incelendiğini söyledi. Gürses, izinsiz öğrenci yurdu işletildiğinin tespiti halinde denek yöneticilerine idari para cezası verilmesi ve izinsiz açılan tesisin kapatılmasının mevzuatta yer aldığını anımsattı.

"Süresiz kapatıldı"

Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğinin 1978'de kurulduğunu ifade eden Gürses, tüzükte derneğin çalışma konuları arasında, "öğrenci yurt veya pansiyonları açmak ve işletmek" faaliyetinin de bulunduğunu söyledi.

Gürses, derneğe Adana Valiliğince ortaöğretim kız öğrenci yurdu açma izni verildiğini, ancak meydana gelen elim yangın vakasından sonra derneğin kız öğrenci yurdunun Adana Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından süresiz olarak kapatıldığını anımsattı.

Derneğin denetiminin valilik makamının 14 Aralık 2016 tarihli onayıyla yapıldığını anlatan Gürses, denetimde dernekler mevzuatına aykırı işlemler tespit edilerek ilgililer hakkında gerekli idari işlemlerin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Derneklere ait 3 bin yurt

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanı Yılmaz Doruk da derneklere ait yurt sayısının yaklaşık 3 bin 160 olduğunu kaydederek, derneklerden yıllık aldıkları beyannamelere dayanarak bu rakamı verdiğini söyledi. Doruk, kesin bilgilerin Milli Eğitim Bakanlığında olduğunu belirtti.

Doruk, hangi derneklerin ne tür tesis açacağının kanunda sayıldığını, bunun dışında tesis açılmasının söz konusu olmadığını dile getirdi.

Denetimlerini 27 dernekler denetçisi ve 15 dernekler denetçi yardımcısıyla yaptıklarını, bu sayıyı artırmaya çalıştıklarını anlatan Doruk, kamu yararı statüsündeki 390 derneğin denetimine yetişmeye çalıştıklarını söyledi.

Derneğin tüzüğünde yer almaması halinde yurt açılamayacağının altını çizen Doruk, yurtların açılmasından sonraki denetimlerin Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirildiğini, beyannameler üzerinden konuyu takip ettiklerini kaydetti.

Doruk, adli ya da idari makamlardan veya vatandaşlardan gelen ihbar üzerine de denetimlerini yaptıklarını anlattı.

Derneklerin tüzüklerinde yer alması halinde yurt dışında spor tesisi, sağlık tesisi de açabildiklerine işaret eden Doruk, "Hastane de açabilir. Bunu Sağlık Bakanlığı denetliyor." dedi.

Doruk, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya'nın Aladağ'daki yurda dernekler masasının yardım yapıp yapmadığı sorusu üzerine, derneğe yardım yapmadıklarını bildirdi.

Kaynak: AA / Politika

Fatma Güldemet Sarı Yılmaz Doruk AK Parti Aladağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title