Haberler

MEB'de Karikatür Yarışması Ödül Töreni

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "EBA Çizgi Karikatür Yarışması" gibi etkinlikleri, çok daha geniş katılımlı ve çok daha geniş yelpazede yapacaklarını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "EBA Çizgi Karikatür Yarışması" gibi etkinlikleri, çok daha geniş katılımlı ve çok daha geniş yelpazede yapacaklarını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen "EBA Çizgi 1. Karikatür Yarışması"nda dereceye giren öğrenciler, MEB Şura Salonunda düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

Bakan Avcı, törendeki konuşmasında, yarışmanın öğretmen ve öğrenci olmak üzere iki kategoride düzenlendiğini, yarışmada ayrıca sanatsal çalışmalarıyla unutulmaz eserler veren resim öğretmeni Cevat Ülger Özel Ödülü'nün belirlendiğini ifade etti. Avcı, "Cevat hoca rahmetli, muhtemelen Cevat Ülger Özel Ödülü sözünü de Cevat Ülger Hususi Mükafatı diye söylememizi tercih ederdi" diye konuştu.

Yarışmada her kategoriden 60 karikatürün sergilenmeye değer bulunduğunu anlatan Avcı, yarışmaya katılan 349 öğretmen ve 3 bin 205 öğrenciye de teşekkür etti.

Jüri tarafından ödüle değer bulunan bütün öğrenci ve öğretmenleri de tebrik eden Avcı, şöyle devam etti:

"Bu tür sanatsal etkinliklerde, ben bu tür sıralamalar yapılmasını pek içime sindiremiyorum. Ama ister istemez, birinciler, ikinciler, üçüncüler oluyor ama bunların da çok görece olduğunu, pekala dereceye giremediği düşünülebilecek arkadaşlarımızın eserlerinin de bir başka gözle birinci ikinci ve üçüncü seçilebileceğini unutmamamız gerekir. O yüzden 'jüri tarafından seçildi' diyerek biraz sorumluluğu jüriye atarak böyle bir sıralama yaptığımızı söylemek istiyorum. Dereceye giremeyen, eseri sergilenmeyen öğrenciler bulunabilir. Ama biz biliyoruz ki bazen görülemeyen değerler, aradan 30-40 yıl geçtikten sonra bir bakıyorsunuz, bir öğrencinizin elinden bugünün gündemine gelebiliyor."

Bakan Avcı, seçici kurul üyeleri Aşkın Ayrancıoğlu, Eray Özbek, Sadık Pala, İsmail Sert ve Emre Yılmaz'a da titizlikle seçim yaptıkları için, merhum Cevat Ülger'in oğlu Mehmet ve kızı Fatma Ülger'e ve torunlarına da ödül törenine katıldıkları için teşekkür etti.

Avcı, konuşmasında  sosyal bilimler ve fen liselerine yönelik 'EBA'da içerik geliştirme yarışmaları' düzenleyeceklerini bildirerek, "Önümüzdeki yıllarda bu ve benzeri etkinlikleri çok daha geniş katılımlı ve çok daha geniş bir yelpazede yapacağımızı şimdiden müjdeliyorum" dedi.

Bakan Avcı'nın Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Anadolu Lisesi, Ankara Fen Lisesi ve Ankara Güzel Sanatlar Lisesi'nin isimlerini de ayrı ayrı dile getirmesi üzerine salondaki öğrenciler, uzun süren tezahüratlar eşliğinde Bakan Avcı'yı alkışladı. Bunu üzerine Avcı'nın "Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, epey gayret göstermelerine rağmen diğer tezahüratı bastıramıyorlar. Çünkü onlar, sanatlarıyla konuşuyorlar" diye espri yaptı. Bu sözler de salondaki lise öğrencilerinden büyük alkış aldı.

Bakan Avcı, konuşmasının ardından Cevat Ülger Jüri Özel Ödülü'nü, öğretmen Hakan Sümer'e, Cevat Ülger adına hazırlanan fotoğraf albümünü de Ülger'in çocukları Mehmet ve Fatma Ülger'e takdim etti.

Bakan Avcı, daha sonra yarışmaya katılan karikatürlerin yer aldığı serginin açılışını yaptı. Sergide, Bakan Avcı'ya YEĞİTEK grafikerlerince yapılan bir karikatürü hediye edildi.

Yarışmada dereceye giren öğrencilerden Doğukan Yıldız ise gazetecilere yaptığı karikatür hakkında bilgi verirken, "Savaşlarda bile eğitimin devam etmesini düşündüğümden bu karikatürü yaptım. Bir toplumun temelini eğitim oluşturur ve bence savaş dahi olsa eğitime devam edilmeli" değerlendirmesinde bulundu.

-"Eğitime karikatürün ince ironisiyle bakma fırsatı bulacağız"

YEĞİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş ise EBA Çizgi 1. Karikatür Yarışması'nın, EBA'nın içeriklerini zenginleştirmek, tanıtımını yapmak amacıyla düzenlendiğini ifade etti.

Ateş, "Eğitime öğrencilerin ve öğretmenlerin gözünden karikatürün ince ironisiyle bir kez daha bakma fırsatını bulacağız. Bundan sonra da benzer faaliyetlerle öğrencilerle ve öğretmenlerle kurduğumuz bu bağı devam ettirmeye çalışacağız" dedi.

-1. Karikatür Yarışması

EBA Çizgi 1. Karikatür Yarışması, Eğitimde FATİH Projesi kapsamında projeye içerik sağlanması, öğrencilerin görsel sanatlara duyarlılığının geliştirilmesi amacıyla daha önce EBA Kadraj Fotoğraf Yarışması ile başlayan EBA yarışmalarının ikincisi olarak düzenlendi.

Yarışma, "Öğrenci Gözüyle Eğitim" ve "Öğretmen Gözüyle Eğitim" olmak üzere iki kategoride düzenlendi. Öğretmen kategorisinde yarışmaya Balıkesir'den katılan Mehmet Zeber Birinci, Gülcan Çilingiroğlu Aksakal ikinci, Bursa'dan katılan Ahmet Aykanat da üçüncü oldu. İstanbul'dan Hakan Sümer de Cevat Ülger Jüri Özel Ödülü'nün sahibi oldu.

Öğrenci kategorisinde ise İstanbul'dan Kuzey Dönmez birinci, Gazantep'ten Yeliz Kargıner ise ikinci oldu.

Kaynak: AA / Güncel

Dinçer Ateş Nabi Avcı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title