Haberler

MAZLUMDER'den PKK ve YPG'ye 'Çocuk' Çağrısı

Güncelleme:

MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, PKK ve YPG'ye imzaladığı uluslararası taahhütnameye hatırlatılarak, çocukları askeri örgütten çıkarma çağrısı yaptı.

MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, PKK ve YPG'ye çocuk katılımları ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada PKK'nin "Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname"yi imzaladığı hatırlatılarak, "Bilindiği üzere PKK'nin silahlı kanadı HPG, Birleşmiş Milletler'in (BM) çalışmalarını desteklediği, Cenevre Çağrısı adlı sivil toplum kuruluşuyla, 2013 yılında 'Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname'yi imzalayarak bir takım yükümlülükler altına girmiştir. HPG imzalanan bu taahhütnameye koyduğu şerh gereği 'savaşçı olmayanlar kategorisi' oluşturarak '16-18 yaş arasındaki çocukların sadece bu kategoriye katılmalarını' kabul etmiş ancak 16 yaşından küçük çocukların katılımını hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini taahhüt etmiştir" denildi.

'Taahhütname zaman zaman ihlal ediliyor

"Ancak Cenevre Cumhuriyet ve Kanton Hükümeti tarafından himaye edilen bu taahhütnamenin zaman zaman ihlal edildiği de tarafımızca gözlemlenmiştir" denilen açıklamada, "HPG'nin, bahsettiğimiz taahhüdüne rağmen kurumumuza son bir yıl içinde birçok ailenin başvuruda bulunarak çocuklarının 16 yaşın altında olduğu halde dağ kadrosuna katıldığını beyan etmelerinden yola çıkarak HPG'nin gerekli duyarlılığı gösterdiği noktasında kaygılar yaşadığımızı daha önceki açıklamalarımızda olduğu gibi yine belirtme ihtiyacı duyuyoruz. Suriye sınırları içinde yer alan Rojava Bölgesi'nin Silahlı Birlikleri olan YPG ve YPJ de söz konusu taahhütnameyi 5 Temmuz 2014 tarihinde imzalamış ancak yakın zamana kadar taahhütname hayata geçirilememiştir. YPG, 28 Ekim 2015 tarihinde yaptığı açıklama ve yayınladığı video aracılığıyla, 18 yaşın altındaki 21 kişiyi Cenevre Taahhütnamesi gereği ailelerine iade ettiğini duyurmuştur" denildi.

PKK ve YPG'ye çağrı

Açıklamanın devamında şunlar yer aldı: "Son iki yılda tarafımıza çeşitli kanallardan gelen başvuru ve bilgiler doğrultusunda PKK ve YPG saflarında halen 'çocuk savaşçılar' olduğunu biliyor, bu konuda uluslararası yasalara uyma ve gerekli duyarlılığı gösterme noktasında kaygılar yaşadığımızı belirtiyor ve gerek PKK/HPG, gerekse YPG'nin çocuk askerleri örgütten çıkarmak konusunda verdikleri sözü tamamiyle yerine getirmeleri çağrısında bulunuyoruz. Söz konusu silahlı grupların, özellikle 16 yaş altındaki çocukların katılımını hiçbir şekilde kabul etmeyeceği yönündeki taahhüdüne dayanarak bu kapsama giren çocukların geri gönderilmesi, 16-18 yaş arasındaki çocukların savaşçı olmayan kategorisinde kabul edilip silahlı eğitim verilmemesi yönünde konulan şerhin kaldırılması ve bu kapsama giren çocukların da geri gönderilmesi için gerekli olan sürecin ivedilikle işletilmesini talep ediyoruz.

MAZLUMDER Diyarbekir Şubesi olarak; daha önce yaptığımız çağrıyı yineliyor; başta Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Çocuklar ve Silahlı Çatışmalardan Sorumlu Özel Temsilciliğinin olmak üzere çatışmalı bölgelerde 'çocuk savaşçı sorunu' ile yakından ilgilenen ve bu konuda yardımcı olabilecek Unicef, Human Rights Watch (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) gibi kuruluşların soruna müdahil olmasını ve hükümetle birlikte bir program çerçevesinde çocuk savaşçı sorununu halletmek konusunda bir çalışma yürütmelerini umuyor, MAZLUMDER olarak böyle bir çalışmanın etkin bileşenlerinden biri olmayı taahhüt ediyoruz."

Kaynak: Temsilci / Güncel

Birleşmiş Milletler Diyarbakır Cenevre Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title