Haberler

MAZLUMDER: Anadilde Eğitim Temel Bir Haktır

Güncelleme:

MAZLUMDER Urfa Şubesi, eğitim kalitesi, anadilde eğitim ile atanamayan öğretmenlerin sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı başladı. Yeni eğitim öğretim yılı beraberinde bazı sorunları da getirdi. Eğitim öğretimdeki eksiklikleri ve sorunları Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklamasıyla gündeme getiren İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Şanlıurfa şubesi üyeleri eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Dernek adına basın açıklaması yapan Bilal Kaplan, ülkede yıllardır uygulanan yanlış politikalardan dolayı eğitim sorunlarının bir türlü çözülemediğini kaydetti. Kaplan,"Bugün bu sorunlara bir kez daha değinmek, toplumun taleplerinin dikkate alınması gereğine işaret etmek ve en önemlisi anadilde eğitimin henüz özel okullarla sınırlı kalmasının önemli bir eksiklik olduğuna dikkat çekmek amacıyla burada toplanmış bulunuyoruz. Eğitim kalitesi, fırsat eşitsizliği, eğitim camiası çalışanlarının ücret sorunları, atanamayan öğretmenler, İmam Hatip okullarıyla ilgili problemler ve daha bir sürü sorundan başka değinmek istediğimiz diğer bazı konular şunlardır: Malum olunduğu üzere ülkemizde devam eden çözüm sürecinin de gereği olarak eğitim alanında yapılması beklenen kimi düzenlemeler yapılamadı. Anadilde eğitim, atanmayan Kürtçe öğretmenleri, liselerde Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması taleplerinin karşılanmaması, TEOG ile yaşanan bir türlü rayına oturtulamayan orta öğretime yerleştirme sistemi önümüzde duran sorunlardandır" dedi.

YEREL YÖNETİMLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ

"Cumhuriyet döneminin 'devrim' kanunlarından olan Tevhid-i Tedrisat Kanunu ve 12 Eylül darbe anayasası yine eğitimin önündeki engellerin başında yer almaktadır" diyen Kaplan, eğitimle ilgili sorunların çözümünde merkezi politikaların yanında yerel yönetimlerin güçlendirilip yetkilerinin artırılması, bölgesel ve eğitimin niteliği açısından önemli olan diğer farlılıkların göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Kaplan, "Milli gelirin acımasız bir şekilde adaletsiz dağıtıldığı ve henüz sınıflı yapısı devam eden toplumsal yapımızda, bir lokma ekmek için meslek edinebilmeye mecbur olan toplumun yüzde seksenlik kısmının çocuklarına, eğitimden başka bir seçenek sunamayan bugünkü sistem, bunu da, çocukları ve ebeveynleri daha okula kayıt eder etmez, gelecek kaygısı ile süründürmekte, uzun ve meşakkatli süreçlerden sonra da hepsine iş garantisi vermemektedir. Bu da hem çocuğun hem de toplumun psikolojisini olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.

'ANA DİLLERDE EĞİTİM GÖRME HAKKI OLMALI'

Eğitimin zorunlu olmasından yana olmadıklarını belirten Kaplan sözlerini şöyle tamamladı: "İnsanlar anadillerinde eğitim görme hakkına sahip olmalılar. Bu, onların doğuştan gelen temel haklarıdır. Herkes istediği dilde eğitim alma hakkına sahiptir. Eğitim sürecinin her kademesinde, anadilin öğretilmesinden çok anadille eğitim-öğretim yapılmasına bir an önce geçilmelidir. Ayrıca inanç ve ifade özgürlüğü bağlamında başörtüsü ile eğitim alma ve verme hakkının yanı sıra erkeklere de kıyafet serbestisi yasal zemine oturtulmalıdır. Ayrıca okullarda ibadete uygun mekânlar tahsis edilmesi ihmal edilmemelidir. Taleplerimiz toplumun talepleri olup mümkün olan en kısa sürede karşılanmasını bekliyoruz." Anadilde eğitimin bir insanlık hakkı olduğuyla ilgili pankartlar taşıyan grup yapılan basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title