Haberler

Mazlum-Der: Lice'de Ev, Bağ, Bahçe Yandı, Hayvanlar Telef Oldu

Güncelleme:

MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, Lice'de çıkan yangının büyük zararlara yol açtığını ve ev, bağ ve bahçelerin yandığını, kümes hayvanlarının da telef olduğu kaydetti.

MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, Lice başta olmak üzere bölgede yaşanan orman yangınlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.


Lice ve çevresinde başlayan, ormanlık alanlar, yerleşim yerlerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce hektarlık alanın neden olduğu yangına dikkat çekilen açıklamada, "Kayacık (Hêzan) köyü yol ayrımında 25 Haziran günü 22.30 sularında askeri aracın geçişi sırasında bir patlama meydan gelmiştir. Meydana gelen patlama sonrasında bölgedeki Köylülerin beyanlarına göre yaşanan çatışma ve askeri operasyonlar neticesinde patlamanın yaşandığı yere yakın tepelere askeri karakollardan top atışı yapılmış, zırhlı araçlardan etrafa ateş açılmış, olayın yaşandığı bölgede helikopterlerden etrafa rastgele, ne oldukları tam olarak anlaşılmayan yanıcı maddeler atılarak yangınlar çıkarılmıştır" denildi.

Açıklamada, bölgede yapılan askeri operasyon sonrası büyük bir orman yangınının çıktığı ve yangının rüzgarın etkisi ve halkın müdahalesinin askerlerce engellenmesi neticesinde büyük bir alana yayıldığı kaydedildi.


'Evler, bağ ve bahçeler yandı, kümes hayvanları telef oldu'


Yangının büyük zararlara neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar yer aldı: "Yaklaşık 200 hektarlık alana yayılan yangın Angul (Pınar), Celık (Güçlü), Hıseynık (Arıklı), Cinezur (Çağdaş), Dêrxust (Dibek) ve çevredeki diğer köylerde ciddi zararlar meydana getirmiştir. Ayrıca yangını söndürme ve soğutma çalışmalarını yapmak için çevre il ve ilçelerden gelen itfaiye ekiplerinin askerlerce 'güvenlik' gerekçesiyle saatlerce engellenmesi sonucunda yangına zamanında müdahalede bulunulamamıştır. Bölgede güvenlik güçleri tarafından çıkartılan yangın çevredeki bir çok köye sıçramış, köylülerin bağları, bahçeleri, meyve ağaçları, tonlarca samanı yanmış, kümes hayvanları telef olmuş ve birçok ev kullanılamaz hale gelmiştir. Yangına kendi imkanlarıyla müdahale etmeye çalışan halk, yangının dört bir yandan ilerlemesi, karanlık ve yoğun duman nedeniyle saatlerce ölümle burun buruna kalmıştır. Yangın esnasında ahşap elektrik direklerinin yanması neticesinde tüm bölgenin elektriği kesilmiş, elektrik kesintisi ile birlikte suların da kesilmesi yangına müdahaleyi daha da zorlaştırmış, nerede ise imkansız hale getirmiştir."


'Güvenlik güçlerinin aksi tutumu kuşku ve kaygıya neden oldu'


Yaşanan çatışmalı süreçte birlikte doğanın da tahrip olduğunu belirtilen açıklamada devamla şunlar yer aldı:


"Özellikle son günlerde yaşanan çatışma, askeri operasyonlar ve hava hareketliliği ile Kürdistan'ın birçok bölgesinde doğa tahribatları yaşanmış ve halkın yaşadığı yerleşim yerlerinde araziler, bağ ve bahçeler ve bunun gibi halkın temel geçim kaynaklarında çok ciddi zayiatlar yaşanmıştır. En son geçen haftalarda Cudi dağında yaşanan orman yangınlarında doğa yine tahrip edilmiş, ne yazık ki bölgedeki ormanlık alanlar yakılıp kül haline getirilmiştir. Bununla birlikte yaşanan orman yangınlarında devletin yangını söndürme çalışmalarında pasif davranması ve yangını söndürmek isteyen halka yer yer müdahalelerde bulunması halk arasında ciddi rahatsızlıklara sebep olmuş, normal şartlarda tomalarla dahi yangın söndürme çalışmalarına katılan güvenlik güçlerinin bu aksi tutumu kuşku ve kaygıya neden olmuştur."


'Evrensel hukuk ve insan hakları ile bağdaşmamaktadır'


"Güvenlikçi politikaları bahane edilerek bölgede insanların geçim kaynaklarının yok olmasına sebebiyet veren bu yangınlar büyük mağduriyetler oluşturmaktadır" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, "Ellerinde hayvanlarını besleyecek hiçbir şeyleri kalmayan köylüler çaresiz durumda kalan hayvanlarını besleyememe endişesi içindedirler. Ayrıca yangınlardan sonra hiçbir devlet yetkilisinin olay yerine gitmemesi, bölgeye giriş çıkışların yasaklanarak bu şekilde bölgedeki insanların ikinci plana atılarak kendi hallerine bırakılması evrensel hukuk ilkeleri ve insan hakları ile bağdaşmamaktadır" denildi.


'Sorumlular hakkında derhal soruşturma başlatılsın'


Açıklamanın sonunda şu tespit ve çağrılar yer aldı: "Bununla birlikte yangınların ve söndürme çalışmalarının engellenmesinin devlet tarafından benimsenen yeni dönem savaş konsepti kapsamında yürütülen askeri operasyonlar ile bu operasyonların izdüşümü olan gözaltı ve tutuklamalardan bağımsız görmek veya değerlendirmek mümkün değildir. Nitekim iktidar mensuplarının tutum ve davranışlarının değişmesi ile yerel yönetici ve devlet personellerinin de tutum ve davranışları değişmiştir. Bu itibarla çözüm sürecin bitirilmesiyle geçmiş dönemlerde olduğu gibi Kürdistan'da doğa tahribatı gibi birçok hak ihlalinin sıradanlaşacağı endişesini taşımaktayız. MAZLUMDER olarak bölgedeki yangınların başlamasında, büyümesinde ve söndürülme çalışmalarının engellenmesinde sorumluluğu olana kişi ve kamu görevlileri hakkında gerekli inceleme ve soruşturmaların derhal başlatılmasını, bölgede meydana gelen zarar ve ziyanın tespiti için ilgili komisyonların oluşturularak zararların tazminin sağlanmasını ve benzer olayların bir daha yaşanmaması için yetkilileri sorumlu davranmaya davet ediyoruz."

Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Kayacık Lice Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (1)

ty:

Ulan amına koduklarım siz böyle istediniz

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title