Haberler

Mazlum-Der Batman Şube Başkanı Hasan Argunağa'dan Hak İhlalleri Açıklaması

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Batman Şube Başkanı Hasan Argunağa, hak ihlallerinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Batman Şube Başkanı Hasan Argunağa, hak ihlallerinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Son dönemde yaşanan hak ihlallerinden endişe duyduklarının belirten Argunağa, topluma insan hakları bilincini vermeye çalışan Mazlum-Der'in; hak ihlallerine seyirci kalmayacağını dile getirdi. Argunağa, "Yaşam hakkının en kutsal değerlerden olduğuna inanıyoruz. İran'da son zamanlarda sık sık siyasi ya da mezhebi nedenlere dayalı idam cezası uygulamalarına şahit olunmaktadır. Genel merkezimizin de kamuoyuna açıkladığı gibi, İran'ın, Kürtlere, Belucilere, Sünnilere ve diğer etnik mezhebi dini gruplara reva gördüğü baskı ve cebir politikası kabul edilemez. İran, siyasi muhalefetin ve farklılıkların idam politikaları ve cezalarla bastırılmaya çalışılmasını ve idamı sistematik bir baskı ve sindirme aracı olarak kullanmak suretiyle tüm muhalif gruplara uygulanan idam politikasından bir an evvel vazgeçmelidir. 2014 yılının başından bugüne kadar İran'da 176 kişinin idam edildiği, 59 Kürt siyasi ve dini mahkumun idam edilmeyi beklediği iddiaları bugüne kadar tekzip edilmemiştir. Mısır'da cunta yönetiminin aldığı idam kararlarını eleştirdiğimiz gibi, İran'da fiilen uygulanan idamlara karşı olduğumuzu kamuoyuna deklere ediyoruz. Mazlum-Der olarak yaşam hakkının en kutsal değerlerden olduğunu, siyasi muhalifleri sindirmek için uygulanan cezalar ve özellikle geri dönülemez bir ceza olan idam cezasının siyasi muhaliflere uygulanmasını kabul edilemez bulduğumuzu ifade ediyoruz" dedi.

"KADINLARA YAPILAN SALDIRGANLARI KINIYORUZ"

Diyarbakır'ın Lice ilçesi Darakol köylülerine yönelik olarak PKK'lılar tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırıda üç kişinin yaralandığını belirten Argunağa bu olayı da kınadıklarını söyledi. Argunağa, "Sivil köylülerimize yönelik saldırıda bir anne ağır şekilde yaralanmıştır. Çilekeş köylü kadınlarına kurşun sıkacak kadar pervasızca hareket eden saldırganları kınıyoruz. Bölgede kadın haklarından dem vuranların bir anneye yönelik saldırı karşısında suskun kalması son derece düşündürücüdür. Olağanüstü Hal dönemindeki ev baskınlarını aratmayan son baskını gerçekleştirenlerin bu coğrafyadaki barışçıl ortama zarar verdikleri açık bir gerçektir. Türkiye'deki temel sorunların, şiddet dışı yöntemlerle çözümü hayati değer taşımaktadır. Toplumsal barış için, herkesi insan haklarına riayet etmeye çağırıyoruz. Mazlum-Der olarak, en temel hak olan yaşam hakkı, örgütlenme ve mülkiyet hakkının korunması gerektiğini hatırlatırken, saldırgan ve mağdurların kimliklerine bakmadığımız hususunu, yani 'kim olursa olsun zalime karşı, kim olursa olsun mazlumdan yana' temel ilkesiyle hareket ettiğimiz hususunu kamuoyuna bir kere daha duyuruyoruz" ifadelerini kullandı.

"PKK'YA KATILIMLAR KONUSUNDA İLGİLİLERİ SORUMLU HAREKET ETMEYE DAVET EDİYORUZ"

Argunağa son dönemlerde okullardan çocukların zorla örgüt kamplarına götürüldüğünü belirterek, bu konuda da ilgilileri sorumlu hareket etmeye davet ettiklerini söyledi. Argunağa, "Bir süredir aralarında Batman'ın da olduğu bazı illerde lise çağındaki bazı öğrencilerin ikna edilerek veya zorla örgüte katıldıkları konusunda basında haberler yer almaktadır. Özellikle Diyarbakır'da öğrenci yakınlarının Belediye önünde hak arayışında bulundukları kamuoyunun malumudur. 'HPG/PKK'nın 5 Ekim 2013 tarihinde imzalamış olduğu 'Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname' kapsamında 18 yaş altındaki çocukların çatışmalarda yer almasını engellemek ve onları çatışmaların etkilerinden korumaya dair yükümlülükleri bulunmaktadır. Yine bu sözleşmeye göre '16 yaşından küçük çocuklar hiçbir şekilde örgüte kabul edilmeyeceklerdir' yolundaki basın açıklamasına rağmen örgütün hiçbir açıklama yapmaması, aileleri endişelendirmektedir" diye konuştu. - BATMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Diyarbakır Batman İran Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title