Haberler

Mayıs Ayı Enflasyon Rakamları

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, gıda fiyatlarındaki düşüş ve kurdaki gerilemenin enflasyonla mücadelede iyi bir fırsat oluşturduğunu belirtti.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, gıda fiyatlarındaki düşüş ve kurdaki gerilemenin enflasyonla mücadelede iyi bir fırsat oluşturduğunu belirtti.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı da olan Çandır, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, mayıs ayında ülke genelinde yüzde 0,65 artış beklenen tüketici fiyatlarında yüzde 0,58, yurt içi üretici fiyatında ise yüzde 1,48 artış gerçekleştiğini kaydeden Çandır, "Cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 7,91 iken, bu anket döneminde yüzde 7,80'e geriledi ancak gerçekleşme yüzde 6,58 oldu. Her ne kadar gerçekleşmeler beklentilerin altında olsa da özellikle aylık bazda üretici fiyatlarının tüketici fiyatlarının üzerinde olması, önümüzdeki aylardaki artışların bir habercisi" ifadelerini kullandı.

Yılın ilk yarısında fiyatların normale dönmeye başladığına dikkati çeken Çandır, "Gıda fiyatlarındaki düşüş ve kurdaki gerileme enflasyonla mücadelede iyi bir fırsat. Ancak çekirdek enflasyon bu düşüşe katılmadı ve katılığını korudu. Enflasyonun kalıcı olarak düştüğünü görebilmemiz için çekirdek enflasyonun da manşet enflasyona ayak uydurması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

- "Batı Akdeniz'in enflasyonu ortalamanın üstünde"

TÜİK verilerine göre, Antalya, Burdur ve Isparta'nın yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi'nde, mayısta tüketici fiyatlarında 0,69 artış gerçekleştiğinin altını çizen Çandır, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ürünlerin bollaştığı bu aylarda tarımın başkenti sayılabilecek Batı Akdeniz Bölgesi'nin Türkiye ortalamalarının üzerinde bir enflasyona sahip olması düşündürücü. Antalya, Burdur ve Isparta'nın son aylarda en pahalı alt bölgeler arasında bulunduğu göz önüne alındığında, bu durum bölge üreticilerinin ürün kayıplarını ve girdi maliyetlerinin ağır yükünü tüketiciye yansıtmak durumunda kaldıklarının açık bir göstergesi. Bu nedenle politika yapıcılara ve uygulayıcılarına üreticilerin omuzlarındaki yükü hafifletilmesi talebimizi yineliyoruz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Ali Çandır Antalya Burdur Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title