Haberler

Maslak'ta "Soma" Eylemi

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan faciadan sorumlu tuttukları Soma Holding’i protesto etmek amacıyla Maslak’ta toplanan yaklaşık 500 kişilik bir grup, Spine Towers’a yürüyerek eylem yaptı.

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan faciadan sorumlu tuttukları Soma Holding'i protesto etmek amacıyla Maslak'ta toplanan yaklaşık 500 kişilik bir grup, Spine Towers'a yürüyerek eylem yaptı.

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen işçi ölümlerini protesto eden yaklaşık 500 kişilik bir grup, Maslak'ta toplandı. Yaşananlardan sorumlu tuttukları Soma Holding'e ait Spine Towers'a yürüyen eylemciler, vatandaşlardan da destek istedi. Yürüyüş esnasında bir inşaattaki işçiler ve yoldan geçen sürücülerde hem alkışlayarak hem de kornalarına basarak gruba destek verdi. Bir süre sonra TEM Maslak bağlantı yolu Büyükdere Caddesi üzerine çıkan grup, yolda yürümeye devam edince yol trafiğe kapandı. Trafiğin durması nedeniyle caddede uzun araç kuyrukları oluştu. Daha sonra Spine Towers tarafına doğru yönelen grup, Spine Tower'ın önüne gelerek burada bir süre slogan attı.

Ardından grup adına basın açıklaması yapan Çiğdem Çiğdali, "Dört gündür yaşanan katliamın yasını tutmamızı, öfkelenmemizi, tepkimizi göstermemizi, adalet istediğimizi engellemek için ellerinden gelen her türlü resmi açıklamalarını, TOMA'larını, biber gazlarını, tekmelerini ve yumruklarını bize savurmaktan kaçınmıyorlar. Ama bu yangın sönmüyor, bu acı dinmiyor" dedi.

Çiğdali, " Soma Holding, Türkiye Kömür İşletmelerinin 130-140 dolara mal ettiği kömürün maliyetini 23 dolara düşürmekle övünüyordu. İşçi canından, işçi kanından böyle böyle çaldıklarını, daha çok kazanmak için inşaata yatırdı. Tabi ki inşaata yatıracaklardı. Çünkü inşaat da ucuz işçilikle, taşeronla, güvencesiz çalışmalarıyla madencilik kadar karlı, kentlerdeki rantsal dönüşümle hızla yükselen bir sektör. Tabi ki inşaata yatırım yapacaktı, çünkü bu binada en ucuz dairenin fiyatı 1 buçuk milyon dolar olacaktı. Soma Holding için 1 buçuk milyon dolar iyi para. Nereden mi biliyoruz? Çünkü bu parayı Soma Holding'işçilerinin ölmemesi için harcanması gereken ama harcanmadığı 'maliyet kalemiyle' karşılaştırıyoruz" diye konuştu.

Basın açıklaması sırasında çevik kuvvet polisinin, bina önünde güvenlik önlemi aldığı görüldü. Polisler bir süre grup tarafından yuhalalandı. Öte yandan yetkililer tarafından binanın girişindeki bariyerlere koyulan not dikkatlerden kaçmadı. Notta, "13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'da meydana gelen elim yangın sonucunda görsel, yazılı basın ve sosyal iletişim araçlarında Soma Holding'e ait bilgilendirmelerde, Maslak Spine Tower'ın ilgili firmanın malı olarak gösterilmektedir. Bu bilgi yanlıştır. Spine Tower arazisi Sayılı, Ortaş, Uzal ve Eyigüngör ailelerinin ait bir mülktür. Bedeli mukabilinde Soma Holding iştirakli olan Tilaga İnşaat A.Ş. firmasına inşaatı yaptırılmıştır" ifadelerini yer verildi.

Açıklamanın ardından grup hayatını kaybeden işçiler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Büyükdere Caddesi Soma Holding Maslak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title