Haberler

Masat Yaylası'nda Dede Korkut Şöleni

Türk Dünyası Parkı'nda "Hat Sergisi ve Ahşap Rölyef Sergisi" açılışıyla başlayan 20. Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri, Dede Korkut'un Masat köyünde bulunan türbesinin ziyaretiyle devam etti.

Şölen Komitesi tarafından Dede Korkut'un mezarına çelenk sunumunun ardından türbede Kur'anı Kerim okunarak dua edildi. Burada kısa bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mete Memiş, "Ölülerimiz için okuduğumuz Kur'anı kendimize rehber edinelim. Sadece mezarlıklarda okumak için değil, Kur'an bizim hayatımızı tanzim etsin diye bakalım. Ayeti kerimede diyor ya, 'Ayrılığa düşmeyin, tefrikaya düşmeyin' ayrılığa düşmeseydik başımıza gelenler gelmeyecekti" dedi.

ŞÖLEN, MASAT YAYLA ŞENLİĞİ'YLE DEVAM ETTİ

Türbe ziyaretinin ardından şölenler kapsamında gerçekleşen Masat Yayla Şenliği'ne geçildi. İstanbul Masat Kültür Yardımlaşma Derneği tarafından bu yıl ilki düzenlenen Masat Yayla Şenliği'ne Vali Mükerrem Ünlüer, Milletvekili Bünyamin Özbek, Belediye Başkanı Mete Memiş, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Ferhat Özbaş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Eski Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Faruk Kılıçaslan, Ak Parti İl Başkanı Hakan Kobal, kamu kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Başta Gazze olmak üzere İslam coğrafyasında devam eden zulümlerden dolayı müzik ve eğlencenin olmadığı yayla şenliği Kur'anı Kerim tilavetiyle başladı.

"İSLAM COĞRAFYASINDA YAŞANAN ZULÜM, BU ŞENLİKLERİ EĞLENCE ŞEKLİNE DÖKMEKTEN UZAK BIRAKTI"

Programda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mete Memiş, İslam coğrafyasında yaşanan zulümlerden dolayı alınan kararla şölenlerde müzik ve eğleye yer verilmediğini ifade ederek, "20.'sini kutlayacağımız Dede Korkut Şenlikleri malumunuz bu yıl biraz sönük geçecek. İslam coğrafyasında yaşanan ızdırap, İslam coğrafyasında yanı başımızda Musul'da, Kerkük'te, Suriye'de, Mısır'da, Doğu Türkistan'da özellikle Gazze ve Filistin'de yaşanılan zulüm, bizleri bu şenlikleri eğlence şekline dökmekten uzak bıraktı. Takdir edersiniz ki, kardeşlerimiz acı ve ızdırap içerisinde yaşarken, göz yaşı ve kan içerisindeyken bizim eğlenmemiz söz konusu olmayacaktır. Onun için Dede korkut şenliklerinin müzik ve eğlenceli kısımlarını iptal ettik, sadece törensel ve kültürel kısımlarıyla bu yıl bu şenlikleri idrak etmiş olacağız" dedi.

"BAYBURT, ANADOLU'NUN DÖRT KADİM ŞEHRİNDEN BİRİSİDİR"

Anadolu'nun dört kadim şehrinden birinin Bayburt olduğunu belirten Belediye Başkanı Memiş konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bayburt, tarihi derinlikleri olan, tarihi mirası olan, tarihi kültürü olan ve tarihsel bağları çok kuvvetli olan Anadolu'nun dört kadim şehrinden birisidir. Bayburt, bu anlamda şehirdir. Sizlerden beklentimiz şudur; Bu canımızdan çok sevdiğimiz, aziz bildiğimiz Bayburt'umuza katkılarınızı fikirlerinizle birlikte, projelerinizle birlikte sunmanızdır. Bayburt'umuzda eleştireceğiniz hususlar olabilir, özellikle misafirlerimiz için diyorum; İstanbul, Ankara ve diğer şehirlerde yaşayan misafirlerimiz, Bayburt'umuzda eksik görebilirsiniz. Biz o eksikleri kabul ediyoruz ama eksikleri ifade ediyorken ifade etme tarzımızı iyi seçelim, eleştirmeyi kişiliklerimize ve şahsiyetlerimize, Bayburt'umuzda yöneticilik yapmış kardeşlerimize bu bir hakaret şekliyle olmasın. Eleştirilerinizi projelendirerek ifade edin, biz bunları başımızın üstünde tutacağız. Bu bizim sözümüzdür; Bayburt'umuza kim ne kadar katkı sunmak isterse biz o katkıları fazlasıyla Bayburt'umuza yansıtmak isteriz."

"BU ZALİMLERİN MALLARINI ALMAYALIM"

"Şunu ifade ederim ki, idrak ettiğimiz Ramazan Bayramı buruk geçti, Ramazan'da buruktu. Burada problem İslam coğrafyasındaki yaşanan zulümdür. Kıymetli kardeşlerim diyorum ki, zalim Çin'i protesto ediyoruz ve lanetliyoruz. Katil İsrail'i protesto ediyoruz ve lanetliyoruz ve yanı başımızdaki Iraktaki zalimleri şiddetle kınıyoruz. Suriye'deki, Mısır'daki modern Firavun'u lanetliyoruz. Bu laneti ve duayı fiili hale getirmek zorundayız. Bu kardeşlerimize maddi manevi yapabileceğimiz her türlü yardımları yapalım. Bu zalimlerin ticari olarak zayıflatılması yönünde bunların mallarını almayalım. Bu zalimlere en azından ekonomik olarak destek katkı sağlamayalım. Bu anlamda dualarımızı sadece sözlü olmaktan ibaret saymayalım."

"BİZ İSLAM ALEMİ OLARAK AYRILIĞA DÜŞMEZSEK, TEFRİKAYA DÜŞMEZSEK GÜÇLÜ OLACAĞIZ"

"Bugün kardeşlik günüdür. Kardeş olmak, bir olmak, beraber olmak günüdür. Dünden olduğundan daha çok bu birlik ve kardeşliğe ihtiyacımız vardır. Biz İslam alemi olarak ayrılığa düşmezsek, tefrikaya düşmezsek güçlü olacağız. Allah bize yardım edecektir. Ama ayrılığa düşer, tefrikaya düşer, birbirimizle çekişirsek, birbirimizin ayıplarını araştırırsak, birbirimizin kusurlarını ortaya koymaya çalışırsak gücümüzü kaybedeceğiz. Güç kaybı zalimlerin ekmeğine yağ sürecektir, onların zulümlerini artıracaktır. ve Hazreti Musa'nın diliyle diyoruz ki, 'Ey Rabbim; İçimizdeki bir takım beyinsizlerin (dar kafalıların) yaptıklarından ötürü bizi yok mu edeceksin? Bütün insanlar senin sınamandan başka bir şey değildir. Ki onunla dilediğinin sapmasına fırsat verir, dilediğini de doğru yola sokarsın. Bizim yakınımız sensin. Öyleyse bizi bağışla, bize merhamet et, çünkü bağışlayanların en hayırlısı sensin." Filistin'in imtihanından, Doğu Türkistan'ın imtihanından, Suriye'nin, Mısır'ın İmtihanından yüzünün akıyla çıkan kullarından eyle. Bu vesileyle geçmiş Ramazan'ınızı tebrik ediyorum, Bayramınızı tebrik ediyorum. Gelecek bayramların daha güzel, daha esenlikli, huzur ve barışın içinde bütün İslam coğrafyasında kutlanması duasıyla şölenimiz hayırlı olsun."

İstanbul Masat Kültür Yardımlaşma Derneği tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve geleneksel olarak devam ettirilmesi hedeflenen Masat Yayla Şenliği'nde yayla ağası seçimi yapıldı. Oldukça çekişmeli süren yarışta Masat Yaylası'nın ilk ağası 15 bin lira bedelle Necmi Bayhan seçildi. - BAYBURT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İstanbul Suriye Gazze Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title