Haberler

Mart Karı" Elma Üreticilerini Sevindirdi

ORHAN CANBULATEL - Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden Kayseri'de, mart ayında etkili olan kar yağışı ve soğuk hava, elma ağaçlarının zamansız çiçek açmasını önlediği için üreticileri sevindirdi.

Yahyalı Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Araç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yahyalı, Yeşilhisar ve Develi havzasında 80 bin dönüm arazide elma üretimi yapıldığını söyledi.

Bu alanda her yıl 180-190 bin ton elma ürettiklerini ifade eden Araç, "Ancak geçen yıl mart ayında etkili olan don, üretimimizi  düşürmüştü. 25-30 bin ton civarında ürün alabilmiştik. Bu yıl kış sert geçtiği için ağaçlar erken uyanmadı. Son günlerde kar ve soğuk hava da ağaçları olumlu etkiledi, çiçek açmalarını öteledi" dedi.

Araç, bu yıl bölgelerinin çok iyi yağış aldığını belirterek, toprağın suya doyduğunu kaydetti.

Ağaçlardaki çiçeklenme için 18 Nisan'ı beklediklerini, bu tarihte çiçeklenme olması halinde ürün kaybı yaşanmayacağını belirten Araç, Yahyalı, Yeşilhisar, Develi havzasından bu yıl 180-190 bin ton civarında rekolte beklediklerini kaydetti.

Elma fiyatlarının üreticileri tatmin etmediğine de dikkati çeken Araç, "Tüketiciye yansıyan fiyat farkı çok fazla. Şu an depodan çıkış fiyatı 1 lira 10 kuruş olan elmanın, marketteki fiyatı 3,5 liraya kadar çıkıyor. Bundan aracılar kazanıyor. Çok fazla kar payı koyuyorlar" diye konuştu.

Yahyalı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Genç de geçen yıl 30 Mart'taki don nedeniyle yüzde 80 ürün kaybı yaşandığını ifade etti.

Önceki gün bölgedeki bahçeleri gezdiğini anlatan Genç, "Şu an soğuk hava dolayısıyla ağaçlarda herhangi bir zarar yok. Ağaçlar geç uyanacağı için bu yıl geçen sene yaşanan sıkıntının olmayacağını düşünüyoruz. İnşallah 30 Mart'ı da sağ salim atlatır ve geçen yıl ki ürün kaybını yaşamayız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Yahyalı Kayseri Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title