Haberler

Marmaris'teki "Kızıl Deniz" Tema'yı Harekete Geçirdi

Güncelleme:

Marmaris'te şiddetli yağışların ardından erozyon nedeniyle denizin kızıl renk almasının ardından bu manzaraya kayıtsız kalmayan TEMA, Marmaris'te panel düzenledi.

Marmaris'te TEMA Vakfı tarafından, "Erozyon, İklim Değişikliği ve Marmaris Örneği" paneli düzenlendi.

İlçede etkili olan şiddetli yağışların ardından yağmur sularının getirdiği çamur tabakası nedeniyle körfezin kızıl renge bürünmesi TEMA'yı harekete geçirdi. Marmaris Belediyesinin çağrısı üzerine TEMA Vakfınca Marmaris'teki bir otelde "Erozyon, İklim Değişikliği ve Marmaris Örneği" paneli yapıldı.

TEMA Vakfı Genel Müdür Vekili Hikmet Öztürk, panelin açılış konuşmasında Marmaris'te son dönemlerde çok şiddetli yağışlar olduğunu ve bunun üzerine Belediye Başkanı Ali Acar'ın vakıflarına işbirliği yapma çağrısında bulunduğunu söyledi. Çağrıyı görev olarak aldıklarını ve neler yapabileceğini masaya yatırmak istediklerini belirten Öztürk, Marmaris'teki bu soruna parmak basmaya gayret ettiklerini dile getirdi.

"Türkiye Çöl Olmasın" sloganıyla toprak meselesini ön plana çıkardıklarına işaret eden Öztürk, "Çölleşme dediğimizde akıllara Sahra gibi çöller geliyor. Çölleşme demek toprağın verimliliğini kaybetmesi anlamına geliyor. Bunun başında erozyon geliyor" dedi.

Küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye'de artık hortumların garipsenmemeye, şiddetli yağışların önemsenmeye başlandığını anlatan Öztürk, buzulların eriyor olmasının yaşamı önemli ölçüde etkilediğini kaydetti.

Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel ise Marmaris'te geçen hafta etkili olan yağışta 2 saatte metrekareye 234 kilogram yağışın düşmesi sonucu masmavi körfezin kahverengiye dönüştüğünü hatırlattı. Bu görüntünün erozyonun ne kadar büyük olduğu anlamına geldiğini vurgulayan Yüksek, "Bu yağışlarda çok miktarda toprağımız gitti. Sorunun önüne geçilmesi için izlenecek yolun belirlenmesi bakımından bu panelin faydalı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Panelde, TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Prof. Dr. Doğanay Tolunay ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Behlül Şenyürek Büyük iklim değişikliği, erozyon ve küresel ısınma gibi konularda katılımcılara bilgi verdi.

İklimsel sınıflandırmalarına göre Türkiye'nin yarısının Akdeniz iklimi bölgesi olduğunu bildiren Türkeş, özellikle 2000 yılından sonra giderek yazların ve kışların sıcak geçmeye başladığını dile getirdi. Türkeş, "Son yüzyılın küresel kayıtlarına bakıldığında dünyadaki yüzey sıcaklığının ortalama bir santigrat arttığını görüyoruz. Kuzey yarım kürenin ılıman bölgelerinde ise artış 3 santigrata kadar çıktı" dedi.

Panelin öğleden sonraki kısmında ise orman yangınları ile iklim değişikliği ilişkisi, sel ve taşkın kontrol faaliyetleri, Marmaris'te doğal ekosistemler ve havzalarda su akışı ilişkileri konuları değerlendirilecek. - Muğla

Kaynak: AA / Güncel

Hikmet Öztürk Tema Vakfı Marmaris Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title