Haberler

Marmaris'te Öğrenci ve Velilere Çocuk İstismarı Eğitimi Verildi

Marmaris'te öğrenci ve velilere çocuk istismarı eğitimi verildiMuğla'nın Marmaris İlçesi'nde düzenlenen seminerde, kentteki çeşitli ilk ve orta dereceli okulların öğrencilerine ve velilerine, çocuk istismarı konusunda bilgiler verildi.

Marmaris'te öğrenci ve velilere çocuk istismarı eğitimi verildi

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde düzenlenen seminerde, kentteki çeşitli ilk ve orta dereceli okulların öğrencilerine ve velilerine, çocuk istismarı konusunda bilgiler verildi. İstismarın belirtileri, anlaşılması halinde istismara uğrayan çocukla nasıl konuşulması ve hangi kurumların aranması gerektiği anlatıldı.

Mehlika Ahu Hetman Vakfı tarafından Pineta Otel'de, 'Çocuk istismarı' konulu seminer düzenledi. Psikiyatrist Dr. Hüsnü Kurtuluş'un konuşmacı olarak katıldığı toplantıyı öğrenci velileri ve çeşitli okullardanr öğrenciler katıldı.

"SALDIRGAN NADİREN YABANCI OLUR"

Hindistan'da hazırlanan çocuk istismarıyla ilgili bilgilendirici bir çizgi film gösterimiyle program başladı. Ardından konuşma yapan Kurtuluş, istismara uğrayan çocuklarda görülen belirtilere değindi. Bazen yara izlerinin istismarın belirtisi olabileceğini anlatan Kurtuluş, istismarın fiziksel, cinsel, duygusal ve ihmal olarak dört çeşidi olduğunu söyledi. Kurtuluş, "Çocuk cinsel istismarı en sık 6-10 yaş arasında görülüyor. Kız çocuklarında daha fazla görülüyor. Cinsel istismar çoğunlukla mağdurun tanıdığı kişi tarafından gerçekleştiriliyor. Saldırgan nadiren yabancı olur. Cinsel istismarların üçte biri, diğer bir çocuk tarafından gerçekleştirilir. Çocuk cinsel istismara uğradığını söylüyorsa, çocuğun iyiliği ve onu korumak için kuşkularınızı bir kenara bırakarak bunu mutlaka ciddiye alalım. Toplum engelli çocuklara yeterli özen ve değeri vermediğinden, engelli çocukların cinselliğini kabul etmeyip, gelişimlerine uygun cinsel bilgi verilmiyor. Engelli çocuğun istismara uğradığını söylemedeki zorluğu, istismarcının daha rahat hareket etmesine neden oluyor" dedi. Psikiyatrist Dr. Hüsnü Kurtuluş, Gürcistan'da yapılan bir araştırmaya göre yetişkin mahkumların yüzde 90'ının daha önce istismara uğrayan kişilerden oluştuğunu da dile getirdi.

NİÇİN ANLATMAZLAR

Çocukları istismar edildiklerini neden söyleyemediklerine değinen Kurtuluş, "İnanılmayacağından, başlarının belaya gireceğinden, istismarcının tehdidinden korkarlar. İstismarcıyı korumak isteyebilirler. İstismarcıyı sevebilir ama yaptıklarını sevmezler. Nasıl anlatılacağını bilemezler. Büyükleriyle cinsel konuları konuşmaktan utanabilirler. İyi çocukların cinsellikle ilgili sözcükleri kullanmamaları gerektiği söylenmiş olabilir. Cinsel istismar davranışların yanlış olduğunu bilmeyebilirler. Arkadaşları tarafından dışlanacağından korkabilirler" dedi.

NASIL KONUŞULMALI

Çocuğun istismara uğradğıın söylemesi halinde yapılması gerekenlere değinen Kurtuluş, "Karşılıklı oturarak konuşulmalı. Çocuktan izin almadan ona dokunulmamalı. Açıklamasını sakince dinlemeli. Çocuğun dilinden konuşulmalı. Çocuk yaşadıklarını anlatmaya cesaretlendirmeli. Anlatım sırasında çocuğa mutlaka 'Sana inanıyorum', 'Bana söylediğine çok memnun oldum', 'Bu senin hatan değil' ve 'İstismar doğru bir şey değil' sözleri söylemeli. Çocuğu istismarı bildirdiği için takdir edin, istismarı yetkililere bildirin. 'Neden' ile başlayan sorular sormayın. Bu tür sorular kişinin yapması gerekli şeyleri yapmadığını ima eder. 'Bunun olduğundan emin misin?', 'Gerçeği mi söylüyorsun?', 'Bu bir daha olursa bana haber ver', 'Bunun olması için ne yaptın?' gibi soruları sormayın. Başka kimseye anlatmayacağınıza söz verin. Fakat destek için yetkililerle iletişime geçeceğinizi söyleyin. Çocuğa soracağınız soruları en aza indirgeyin ve yönlendirici sorular sormaktan kaçının" dedi.

Psikiyatrist Dr. Hüsnü Kurtuluş, çocuğun kötü muamele görmesi halinde başta ALO 183 hattı ya da SHÇEK İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü olmak üzere güvenlik güçleri ime Cumhuriyet Savcılığına haber verilmesi gerektiğin söyledi.

Etkinliğe katılan veliler ve çocuklar, toplantının çok faydalı olduğunu ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Marmaris Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title