Haberler

Marmaris'te Caretta Caretta Seferberliği

Muğla’nın Marmaris ilçesinde ilk kez kumsala yumurtladığı görülen caretta caretta için ilçede seferberlik ilan edildi.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ilk kez kumsala yumurtladığı görülen caretta caretta için ilçede seferberlik ilan edildi. Yaklaşık 4 saat karada kalan deniz kaplumbağası plaja 61 yumurta bırakarak denize geri döndü. Koruma altına alınan yumurtalar, dalgaların zarar vermemesi için başka bölgeye nakledildi.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği mavi bayraklı Marmaris-İçmeler sahili dün gece bir ilke tanıklık etti. Genellikle Dalyan İztuzu plajını üreme alanı olarak seçen caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağası, yuvalamak için ilk kez Marmaris -İçmeler sahilini geldi. Mavi bayraklı plaja 61 yumurta bırakan caretta caretta sabah saatlerinde kumsaldan ayrılarak denize geri döndü.

CARETTA CARETTA İÇİN SEFERBER OLDULAR

Dün gece saat 03.00 sıralarında İçmeler Martı otelde güvenlik görevlisi olarak çalışan Bilal Karaşıray, plajdan sesler gelmesi üzerine kontrol için gittiğinde kumsala yumurtlamaya çalışan caretta carettayı fark edip otel yetkililerine haber verdi. Hayvanın rahat yumurtlaması için plajdaki tedbir alınırken 4 saat kumsalda kalan caretta caretta kazdığı yuvaya yumurtalarını bırakarak sabahın ilk ışıklarında geldiği mavi sularda gözden kayboldu.

Yumurtaların başında nöbet tutan otel görevlileri Marmaris Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne haber verdi. Sahildeki yumurtaların bulunduğu alana şerit çekerek bölgeyi koruma altına alan Milli park yetkilileri daha sonra Dalyan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) ile irtibat kurdu. Olayı haber alan Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eyüp Başkale, Marmaris'e geldi. Caretta caretta nın yuva yaptığı yerin denize çok yakın olduğunu tespit eden Başkale yuvayı güvenli bir yere nakletti ve kafes içine alarak 4 dilde yazılmış uyarı levhası yerleştirildi. Otelin güvenlik görevlileri yumurtaların kuluçka döneminde korunması için ger gün nöbet tutacak.

Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eyüp Başkale, caretta carettanın Marmaris sahiline ilk kez yumurtladığını söyledi. Başkale, deniz kaplumbağalarının Marmaris sahillerine beslenmek için geldiklerini ancak yuva yapmak için ilk kez kumsala çıktılarının görüldüğünü belirtti. Başkale, "Bize gelen bir ihbarın ardında doğruluğunu sorgulamadan hemen buraya geldik. Sonuçta doğru bir ihbardı yuvayı tespit ettik. Ancak yuvamız denize çok yakındı, Biz bu yuvanın denizaltında kalabileceğini düşünerek dalgaların ulaşamayacağı uzaklıkta bir alana taşıdık. Yani bizim bildiğimiz literatürde geçen yuvalama sahili değil. Hayvanın yakın bölgelerde yaşam alanı insanlar tarafından işgal edilmiş veya kumdaki değişimlerden etkilenmiş olabileceğini düşünüyorum. Sonuçta kaplumbağamız bir şekilde rahatsız oldu ve denize tekrar geri dönmek zorunda kaldı. Sonrada sıkıştığı için hayvan ilk bulduğu alana yumurtlama ihtiyacı duydu" ifadesini kullandı.

MArmaris sahilleri ikinci İztuzu olabilir mi?

Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eyüp Başkale, gazetecilerin kaplumbağaların Marmaris sahillerine daha çok gelme ihtimalinin bulunup bulunmadığı sorusuna şöyle cevap verdi:

"Sonuçta İztuzu olmasa bile ülkemiz açısından Marmaris açısından çok olumlu bir gelişme. Bu hayvanlar temiz sularda yaşamayı çok sever. Çünkü buradan çıkacak dişi yavrular 20 -25 yıl sonra o ergenliğe ulaştıktan sonra buraya yumurtlamak için geri gelecekler.Bizim hedefimizde bu.Böyle sahillerde biz bazı koruma önlemleri almaya çalışıyoruz ki buraya benzeyen Fethiye -Çalış, plajı. Özellikle şezlongların gece toparlanmasını sağlıyoruz. Işıkların karartılması yada kırmızı ışık olmasını sağlıyoruz. İnsanların sahili gece kullanmamasına dikkat etmeye çalışıyoruz, uyarıyoruz gerektiğinde, özellikle oradaki oteldi,restoran gibi işletmelerle görüşüp bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz.Marmaris'te de bu çalışmalar yürütülürse bu sahilde İztuzu gibi olabilir".

Martı Otel Müdürü Serdar Sazalan ise, "Böyle bir deniz canlısının gelip bizim sahilimize yumurtlaması bizim için çok önemli. Çok farklı duygular oldu, herkesi heyecan sardı. İnşallah bize uğur getirir. Zorlu turizm sezonunda bir şans olur diye düşünüyoruz" dedi.

Milli Parklar Müdür Yardımcısı Hülya Belek, "Marmaris'te ilk kez. Daha önce geçen yaz da birkaç kez caretta caretta yaralı zaman zaman beslenmek için gelmişti. Ama bu yumurtlama olayı ilk kez oluyor. Çok hoş sevimli bir olay. Bence Marmaris'e ses getireceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Pamukkale Üniversitesi Marmaris Başkale Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title