Haberler

Marmaris'te 50 Milyonluk Kamp Tartışması

İçmeler'de uzun yıllardır atıl bekletilen Köy Hizmetleri Kampı'nın MELSA isimli şirkete devredilmesi tepkilere yol açtı Marmaris Belediye Başkanı Acar: "Bana göre yanlış bir karar verildi.

Marmaris'te atıl durumda bulunan ve değerinin yaklaşık 50 milyon lira olduğu belirtilen Köy Hizmetleri Kampı'nın, Muğla El Sanatları Sanayi Limited Şirketi'ne (MELSA) devredilmesi tartışma konusu oldu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İçmeler Mahallesi'nin Kızılkum mevkisindeki Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ait 30 bin metrekare alana sahip kamp, kurumun kapatılmasının ardından Muğla İl Özel İdaresine geçti.  Muğla'nın büyükşehir statüsüne kavuşmasının ardından ise Köy Hizmetleri Kampı, Muğla'da oluşturulan Devir Tasfiye Komisyonu tarafından yüzde 75 hissedarı Muğla Büyükşehir Belediyesi olan MELSA şirketine devredildi.

Devir kararına tepki gösteren Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Muğla Büyükşehir Belediyesi Grup Toplantısı'nda Marmaris temsilcileri olarak karşı çıkmalarına rağmen kararın onaylandığını söyledi.

Büyükşehir Yasası kapsamında bir değişim süreci yaşandığını ve bu çok hızlı geçişin beraberinde bazı sıkıntılar getirdiğini belirten Acar, acele yapılan bazı uygulamaların telafisinin zor olduğunu kaydetti.

Bazı şeyleri zamana bırakmanın doğru olacağını ifade eden Acar, "Gündeme alınarak önümüze getirilen bu konunun daha önce irdelenmesi gerekirdi. Kampın,  Marmaris Belediyesi'nin veya Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin olması önemli değil. Turizme fayda sağlayacak bir yer haline nasıl getirilebileceğiyle ilgili bir yol haritası belirlenmeliydi" dedi.

İlçelerin bünyesinde olan yerlerin değerlendirilmesinin de o ilçelere bırakılmasının daha etik olacağına işaret eden Acar, "Grup toplantısında Marmaris'ten temsilci arkadaşlarımız 'Burasının ne şekilde kullanılacağını' sordular. 'İlgili belediyeden de görüş alınarak birlikte hareket edileceği' ifade edildi. Ancak bugüne kadar edindiğim izlenim, böyle bir şeyin olmayacağı yönünde. Bana göre yanlış bir karar verildi. Umarım bundan sonraki benzer kararlar daha objektif bir şekilde daha iyi irdelenerek alınır" diye konuştu.

Devir ve tasfiyelerin adaletli bir şekilde yapılmadığını savunan Acar,  Marmaris'in Armutalan Mahallesi'ndeki 900 metrekare arsanın büyükşehire devredilmesi ve kapatılan belediyelerin eski araçlarının ilçelerde bırakılarak yenilerinin Muğla'ya alınmasını örnek gösterdi.

-"Çaputlar mı turizm mi daha önemli?"

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu da düzenledikleri basın toplantısıyla kampın şirkete devredilmesine tepki gösterdi. Grubun başkanı Filiz Ersan, "Büyükşehir demek, Marmaris'in taşınmazlarının ve doğal kaynaklarının gasbı demek değildir. Ne yazık ki çok değerli yerlerimiz düşman işgali gibi Devir Tasfiye Komisyonu tarafından adaletsiz bir şekilde paylaştırılmıştır. Bu bir fırsatçılıktır, Marmaris halkına saygısızlıktır" iddialarında bulundu.

Ortopedik, solunum, bazı kadın hastalıklarının yanı sıra kırışıklıklar ile selülit sorununa iyi geldiği belirtilen ve şifalı olduğuna inanılan termal suyun söz konusu kampın yakınlarından denize döküldüğüne dikkati çeken Ersan, bu sudan da faydalanılarak  kampın sağlık turizmi için kullanılması gerektiğini dile getirdi.

MELSA'nın kampta dokumacılık faaliyeti göstereceğini ileri süren Ersan, "Marmaris için dokumacılık değil insan hayatı ve turizm daha önemli. Muğla Büyükşehir Belediyesinin zaman kaybetmeden bu karardan dönerek kampı Marmaris'e iade etmesini istiyoruz. Turizm ve Çevre Gönüllüleri olarak gerekirse yargıya başvuracağız. Çaputların mı yoksa turizm ve  insan hayatının mı önemli olduğuna yargı en iyi şekilde karar verecektir" ifadelerini kullandı.

-"En az 50 milyon lira değerinde"

Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş ise Köy Hizmetleri Kampı'nın, bulunduğu konum itibarıyla turizm amaçlı kullanılmasının daha karlı olacağını belirtti. İçmeler gibi gözde bir turizm beldesinde denize sıfır durumdaki 30 bin metrekarelik kampın değerinin en az 50 milyon lira olduğunu değerlendirdiklerini kaydeden Akkuş, söz konusu alanda yapılacak iyi bir turistik tesisin bölgenin değerini arttıracağını sözlerini ekledi.

-Paylaşılamamıştı

Uzun yıllar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı personeline hizmet veren tesis, 2005 yılında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kapatılmasının ardından, Muğla Tarım İl Müdürlüğüne devredilmişti. Tesis, 2008 yılında ise mahkeme kararıyla Çevre ve Orman Bakanlığına geçti. İl Özel İdaresinin Muğla 1. İdare Mahkemesine başvurusu üzerine, "5286 sayılı Yasa uyarınca Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiş taşınmazların il özel idarelerine devredileceği" gerekçesiyle tesisin Muğla İl Özel İdaresine verilmesine karar verilmişti. Bünyesinde restoranlar, konaklama alanları bulunan kampın uzun yıllar atıl bir vaziyette bekletilmesi tepkilere neden olmuştu. - Muğla

Kaynak: AA / Yerel

İçmeler Muğla Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title