Haberler

Marmaris Muçep'ten 'Her Yere Res' Eleştirisi

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyesi Neşe Yüzak, Muğla'da faaliyette olan 9 rüzgar enerjisi santralinden (RES) ayrı olarak Marmaris, Gökova, Köyceğiz'e yeni santraller kurulması için başvurular olduğunu, hızlı ve sağlıksız alınan kararlarla çevre etkileşimi hiçe sayılarak yeni lisanslar...

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyesi Neşe Yüzak, Muğla'da faaliyette olan 9 rüzgar enerjisi santralinden (RES) ayrı olarak Marmaris, Gökova, Köyceğiz'e yeni santraller kurulması için başvurular olduğunu, hızlı ve sağlıksız alınan kararlarla çevre etkileşimi hiçe sayılarak yeni lisanslar verildiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2005 yılında Yenilenebilir Enerji Kanunu'nu (YEK) devreye sokarak, devletin rüzgar gücü kapasitesini 2023 yılına kadar 20 bin megavata çıkarmayı hedeflediğini açıklaması üzerine özelleştirmenin yolunun açıldığını belirten Muğla Çevre Platformu üyesi elektrik mühendisi Neşe Yüzak, santral ruhsatı almak için başvuruların arttığını, ancak tesislerin doğaya zarar vermeden kurulması gerektiğini söyledi. Bodrum, Milas, Menteşe ve Datça'da hizmet veren 146 türbine sahip 9 santrale ilave olarak Marmaris, Gökova, Köyceğiz'e 520 türbinden oluşacak 21 yeni lisans başvurusu yapan firmaların olduğunu söyleyen Yüzak, "Marmaris Hisarönü'nde daha önce havaalanı yapılmak istenen yere türbinler dikilecek. Muğla turizm kenti yerine türbinler diyarı haline gelmeye aday oldu. İşini bilen iş adamları emeklilik yatırımı gibi altın yumurtlayan santral sahibi oldular. Ülke kaynakları artık kişiler tarafından tepe tepe teşviklerle kullanılır oldu. Devlet elini eteğini çekip teşvikler vermeye başladı. Rüzgar santralleri de bu furyada teşvik alarak oldukça fazla talep gördü. Hızlı ve sağlıksız alınan kararlarla çevre etkileşimi hiçe sayılan alanlarda lisanslar verildi" dedi.

"KAMUNUN MÜLKİYET HAKKI KORUNSUN"

Bilimsel verileri gözardı etmeden, verimlilik, kar- zarar bilançosunu da yaparak, halkın geçim kaynaklarına ve doğaya zarar vermeden tesislerin yapılması gerektiğini ifade eden Yüzak, "Enerji yatırımlarının ekonomik olması yetmez, aynı zamanda ekolojik olması gerekir. 'Rüzgarın her estiği yere santral yapılır' ilkesinden vazgeçilmelidir. Doğal SİT alanları, tarımsal alanlar, yerleşim bölgeleri, meralar, flora ve faunanın zengin olduğu alanlar mesafeler yasal bilimsel sınırlamalarla korunmalıdır. Gücüne bakılmaksızın tüm enerji santralleri ÇED sürecine tabi tutulmalı ve halkın bu sürece katılımı mutlaka sağlanmalı. Yereldeki insanların rızası olmadan, bölgenin ekonomisine, ekolojisine ve görseline zarar verecek, 'oldu bitti' uygulamaları yapılmamalı. RES sahaları arıcılık, tarım, zeytincilik ve koşnili kızılçam ormanları konusunda bölgemizde ciddi incelemelerden geçirilmelidir. RES alanlarına ulaşım yolları için kesilecek orman habitatı da bilimsel kar zarar terazisinden geçirilmeli, sahada birkaç günlük gözlemlerle yapılmış çalışmalarla ÇED raporları hazırlanmamalı, alanların SİT dereceleri bu raporlara yol gösterici bilimsel çalışmayı içermelidir. Enerji yatırımları mücbir sebepler olmadıkça acele kamulaştırma konusu edilmemelidir. Kamunun mülkiyet hakkı korunmalıdır" diye konuştu.

Rüzgar santrallerinin rüzgar verimine göre çalıştığını dile getiren Yüzak, ardarda yapılan lisans başvurularının birbiriyle çakışacak duruma geldiğini öne sürdü. Yüzak, bu zihniyetle yürütülen enerji politikasının kamu yararına tesis edilmediğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Marmaris Köyceğiz Gökova Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title