Haberler

Marmaris Balevi Açılıyor

Muğla'nın Marmaris İlçesi'ne bağlı Osmaniye Köyü'nde kurulan 'Marmaris Baleviönin resmi açılışı 9 Kasım Cuma günü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve TOBB Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu tarafından yapılacak.

Muğla'nın Marmaris İlçesi'ne bağlı Osmaniye Köyü'nde kurulan 'Marmaris Baleviönin resmi açılışı 9 Kasım Cuma günü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve TOBB Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu tarafından yapılacak.

Muğla İl Genel Meclisi'nin 66 bin liralık ödeneğine, Marmaris Ticaret Odası bütçesinden 900 bin lira aktarılmasıyla, Balevi'nin temeli geçen yıl Temmuz ayında atıldı ve kısa sürede bitirildi. Üstten bakıldığında bal peteğini andıran balevi, 11 petekten oluşuyor. Balevinde yaklaşık bin 100 metrekarelik taş zemin kaplaması, yürüyüş yolları, 120 metre kısa taş duvar üzerine ahşap korkuluk ve 110 metrekare veranda yeralıyor. Ayrıca, mahalli ürünler satış ve tanıtım köşesi, toplantı ve konferans salonu, heykeller, banklar ve otopark bulunuyor.

Marmaris Balevi Genel Koordinatörü R. Şiir Dürüst, Marmaris Balevi'nin Ticaret Odası'nın sosyal bir projesi olduğunu belirtti. Aynı zamanda da Muğla Üniversitesi ile ortak projeler kapsamında eğitim yapılacak bir alan olarak düzenlendiğini kaydeden Dürüst, 'Burada bal, balcılık ve arıcılık hakkında tüm bilgilere ve arının bütün hayat hikayesine ulaşabiliyorsunuz. Eğitimler, sosyal projeler, toplantılar yapılacak. Resmi açılışımız yapılmasa bile hizmete girdi. Mimar Ahmet Çağlar Erakalın tarafından hazırlanan projenin tasarım sürecinin en önemli unsuru altıgenler, yani bal peteği formu oluşturması. Hedefimiz, arıcılığın en yoğun yapıldığı Osmaniye'de, markalaşmış bir değerimiz olan Marmaris çam balı ile bilimsel bir merkez haline gelmek. Bu merkez köyümüze ve köylümüze hem sosyal rekreasyon alanı oluşturacak, hem de müze-teşhir alanı ve AR-GE laboratuarı ile bilimsellik kazanacakö dedi.

Balevi'ne Türkiye'nin ilk ve en önemli arı yetiştirme uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu ile Çine Arıcılık Müzesi Proje Yürütücüsü ve Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Mustafa Kösoğlu danışmanlık yapıyor. Çalışmalar ise Muğla Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksek Okulu Arıcılık Programı ile Arkeoloji Bölümü, Marmaris Kaymakamlığı, Marmaris İlçe Tarım Müdürlüğü ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) işbirliğinde yürütülüyor. Türkiye, bal üretiminde ilk beş, çam balı üretiminde ise yüzde 92 ile ilk sırada yer alıyor. Muğla, çam balı üretiminde yüzde 75 ile önemli bir rakama imza atarken, bunun yüzde 30'u Osmaniye Köyü tarafından sağlanıyor. 520 nüfuslu köyün yüzde 95'i arıcılık yapıyor. Muğla Arıcılar Birliği'ne üye 97 arıcı bulunan köyde, amatörce yapanlarla birlikte 120 hane geçimini arıcılıktan sağlıyor. Köyde 25 binin üzerinde kovan bulunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muğla Üniversitesi Ertuğrul Günay Osmaniye Marmaris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title