Haberler

Marmara Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat,  üniversitelerinin bir devlet üniversitesi olarak Türkiye'nin 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşmasına katkı sağlama potansiyeli en yüksek öğretim kurumlarından olduğunu belirterek, "Üniversitemizin stratejik hedefleri 21. yüzyılın küresel gücü olma hedefli Türkiye'nin vizyonuna paralel şekilde oluşturulmaktadır" dedi.

Marmara Üniversitesinin Haydarpaşa Yerleşkesi'nde düzenlenen akademik yıl açılışı töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla yapıldı.

Üniversitenin Akademik Yıl Açılış Dersini İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu verdi.

Törende konuşan rektör Prof. Dr. Arat,  Marmara Üniversitesi'nin iki kıta üzerinde hizmet vererek, Doğu'nun insani değerleri ile Batı'nın teknolojisi arasında köprü vazifesi gördüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen akademik yıl açılışının ayrı bir anlamı olduğunu ifade eden Arat, Erdoğan'a hitap ederek,  "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk defa, mezun olduğunuz üniversitenizi ziyaret ederek bizleri onurlandırdınız. Şahsım ve üniversitem adına şükranlarımı arz ederim" dedi.

Marmara Üniversitesinin çok sayıda bilim adamı, sanatçı, sporcu, girişimci ve siyasetçi yetiştirdiğini anlatan Arat, "Üniversitemiz sizinle başbakan ve cumhurbaşkanı yetiştiren üniversite unvanını da elde etmiştir. Bize bu gururu yaşattığınız için size müteşekkiriz" diye konuştu.

Türkiye'de yüksek öğretimde son 10 yılda gelişen genç nüfusun ihtiyaçlarına göre çok önemli maddi gelişmeler sağlandığını ifade eden Arat, bunun gelecek 10 yılda da daha da mükemmelleştirilmesine ihtiyaç bulunduğunu ve YÖK'ün gerçekleştireceği reformların bu bağlamda hayati önemi haiz olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 21. yüzyıl için belirlediği vizyon ve hedeflere ulaşmasında üniversitelerin önemli rol oynayacağını belirten Arat, "Gerek ülkemizin küresel güç olma, gerekse 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşabilmesi için bilimsel araştırma faaliyetlerinde gerekli insan gücü yetiştirilmesi büyük önem arz ediyor" görüşünü dile getirdi.

Marmara Üniversitesinin 131 yıldır Türk yüksek öğretiminin "amiral gemilerinden" biri olduğunu anlatan Arat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"16 Fakülte, 11 enstitü, 9 yüksek okulla 77 bin öğrencisine 5 bini aşkın akademik ve idari personelle Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça eğitim veren üniversitemiz, Türkiye'nin ilk ve tek çok dilli üniversitesidir. Bir devlet üniversitesi olarak Türkiye'nin 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşmasına katkı sağlama potansiyeli en yüksek öğretim kurumlarından biridir. Üniversitemizin stratejik hedefleri 21. yüzyılın küresel gücü olma hedefli Türkiye'nin vizyonuna paralel şekilde oıluşturulmaktadır. Öncelikli hedeflerimiz eğitim kalitesinin yükseltilmesi, nitelikli bilimsel araştırma yapılması, bilim insanı yetiştirilmesi, uluslararasılaşmanın sağlanması ve üniversite - sanayi işbirliğinin geliştirilmesi olarak belirlenmiştir."

Üniversite dağınık yerleşke yapısından kurtuluyor

Marmara Üniversitesinin 25 ülkeden 56 üniversiteyle 600'den fazla Erasmus değişim anlaşması gerçekleştirdiğini aktaran Arat, Mevlana programı kapsamında da ABD, Çin, Azerbaycan, Bosna-Hersek ve Malezya gibi ülkelerdeki üniversitelerle de değişim programı anlaşmaları imzaladıklarını söyledi.

Marmara Üniversitesinin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak üzere fiziki altyapısında bazı düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu dile getiren Arat, bu bağlamda Maltepe Kışlası Yerleşkesi için mimari proje hazırlıklarının sürdüğünü kaydetti. Arat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu çalışmalara verdiği destek için de teşekkür etti.

Arat, Göztepe Yerleşkesi'nin yeniden yapılandırılma çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu, Maltepe Başıbüyük'teki Türkiye'nin en büyük sağlık bilimleri yerleşkesi projesinin tamamlanması için de çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Prof. Dr. Arat, tüm çalışmalarla üniversitenin dağınık yerleşke yapısından kurtulmuş olacağına işaret etti.

Öğrencilere İstanbul çağrısı

Öğrencilere de seslenen Arat, birçoğunun Marmara Üniversitesini tercih etmesinde üniversitenin İstanbul'da bulunmasının payı olduğununa dikkati çekerek,  "Siz ki ilim Çin'de de olsa gidip bulunuz diyen bir inancın, İstanbul'un fethinde bulunmak için çölleri aşan bir azmin, gönülleri fethetmek için Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen bir ufkun mirasçılarısınız, eğitim gördüğünüz bu şehri iyi tanımaya çalışın. Yalnızca eğlenmek maksadıyla değil, bu mükemmel medeniyeti kuran zihniyeti anlamaya çalışan bir nazarla bakın Boğaziçi'ne, Haliç'e, Sultanahmet'e, Topkapı Sarayı'na. Onlar başardıysa, siz de başarabilirsiniz" diye konuştu.

Temel hedeflerinin yeni Türkiye'yi yenilikçi bir üniversite ruhuyla ortaya koymak olduğunu söyleyen Arat, bu yöndeki çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Törenin sonunda Rektör Arat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, üzerinde üniversitenin rektörlük binasının gravürünün yer aldığı gümüş bir tabak takdim etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Marmara Üniversitesi Haydarpaşa İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title