Haberler

Marmara Denizi'ndeki Akdeniz Foku'nun Hayatı Tehlikede

Akdeniz Foku Araştırma Grubu'nun (SAD-AFAG) yaptığı araştırmalarda Çanakkale'nin Karabiga kıyılarında Akdeniz foku kameralarla görüntülendi, foklara ait yaşam alanları olan mağaralar tespit edildi.  Yapılan çalışmaları basın toplantısında anlatan SAD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Veryeri, bölgede 7 termik santral yapılmasının planladığını belirterek, bunlardan herhangi birinin bile bu alanlarda 'yıkıcı etki' yapacağını söyledi.

Karabiga kıyılarındaki ormanlık ve makilik alanın 2 ay öncesine kadar Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası statüsünden çıkarıldığını belirten Veryeri, Karabiga ile Aksaz Köyü arasında kalan 15 kilometrelik kıyı ve deniz alanının sadece Akdeniz foku bakımından değil, yunuslar, bakir kıyılardaki Tepeli Karabataklar, konaklayan göçmen kuşlar, mağaralardaki yarasalar, kara memelileri bakımından önemli yaşam alanı özelliğinde olduğunu kaydetti.

Akdeniz foklarının birey sayısının dünyada yaklaşık 700, Türkiye'de ise 100 olduğunu söyledi. Dünyada nesli ileri derecede tehlike altında olan Akdeniz foklarının korunma önceliğinin en üst seviyede gerçekleşmesi için Türkiye'nin de uluslararası anlaşmalara imza attığını söyleyen Ozan Veryeri,  " Türkiye, bu canlının yaşam alanlarıyla birlikte korunmasını Bern, Barselona ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmeleri ile ilgili ulusal mevzuatımızla kabul ve taahhüt etti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Dairesi'nce onaylanmış olan Akdeniz Foku Ulusal Eylem Planı'nda nadir deniz memelisinin Marmara'da yaşadığı ve yaşam alanları açıkça belirtilmiştir" dedi.

Ozan Veryeri, Karabiga sahilleri ile diğer denizlerde yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: "SAD–AFAG olarak Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarımızda, uzmanlarımız tarafından seçilen toplam 8 mağarada 2013, 2014 ve 2015 yıllarında Akdeniz foku ve yaşam alanlarını infra-red ışık kaynaklı kendinden harekete geçen kameralarla izledik. Çanakkale'ye bağlı Karabiga Beldesi ve civarında 2014 Eylül ayından bu yana yapılan titiz ve zorlu çalışmalarda canlının bu alanı kuvvetle kullandığı belgelendi. Çalışmalar sürecinde Akdeniz foku varlığı mağara içi çekimleri, karadan gözlemler ve karadan farklı noktalarda video ve fotoğraf çekimleri ile tartışmaya mahal vermeyecek şekilde belgelendi."

Veryeri, bölgenin Türkiye'de çok değerli ekolojik yaşam alanı olduğu farklı kaynaklarda da ifade edilmesine rağmen, üstün nitelikli doğal yaşam alanı geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde tahribata maruz bırakıldığını belirterek,  "Karabiga ve Aksaz yerleşimleri arasındaki kıyılar Türkiye ölçeğinde çok önemli doğa ve denizalanı özelliğindedir. Anlaşılmaktadır ki alanda haritalara işlenen Akdeniz Foku Yaşam Alanı da harita ve lejantlardan yakın tarihte silinmiş" dedi.

Ozan Veryeri, Karabiga'da yapılması planlanan 7 termik santralin çevresel değerler anlamında mevzuata ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu da belirterek, şunları söyledi:

"SAD-AFAG, gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekse Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın doğayı korumakla ilgili sorumluluklarını farkına varması gerektiğini düşünmektedir. Fiili duruma ve yasal düzenlemelere aykırı şekilde düzenlenmiş münferit ÇED raporlama süreçlerini temel alan, şuur ve sorumluluktan uzak plan kararları alınmaktadır. Bu şekilde ülkemizde sağlıklı ekonomik kalkınma ve doğal kaynaklarımızın korunarak gelecek kuşaklara aktarılması hayaldir. Ülkenin kalkınması adı altında, doğanın ana sermaye olarak görülmesi kabul edilemez. Bilim ve gerçeklerden uzak bu tür kararlarla resmi kurumlar tarafından yatırımcıların özellikle alan seçimi konusunda yanlış yönlendirildiğini değerlendiriyoruz." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Karabiga Türkiye Akdeniz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title