Haberler

Marmara Denizi'nde İki Ada "Organik" Olacak

Güncelleme:

Marmara Denizi'ndeki Marmara ve Avşa Adalarının "organik" statüsüne kavuşturulması ve bölgede organik hayvancılık, zeytin ve ceviz üretimi yapılması amacıyla Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Marmarabirlik ve Marmara Kaymakamlığı tarafından çalışma yürütülüyor.

AA muhabirinin, Marmara Kaymakamlığı ve Marmarabirlik yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Balıkesir'in en uzak ilçelerinden Marmara'da tarımsal üretim zeytinciliğe dayanıyor.

Mermer ocakları ve turizmden sonra ilçe ekonomisinde önemli paya sahip zeytincilik, Topağaç Mahallesi dışında adanın genelinde yapılıyor. Topağaç ise adanın meyve ve sebze ihtiyacını karşılıyor.

Adada zeytincilikte genellikle hayvan gübresi kullanılıyor. İlaçlama ise desteklerle havadan yapılıyor, aksi halde çiftçi yüksek maliyet nedeniyle kimsayala pek başvurmuyor.



İKİ ADA ORGANİK TARIMA ELVERİŞLİ

Marmara ve Avşa adalarının organik tarıma elverişliliğini göz önünde bulunduran Marmarabirlik, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe kaymakamlığı ile ortak çalışma başlattı.

Marmara ve Avşa'nın "organik ada" statüsüne kavuşturulması için yürütülen çalışmalar kapsamında, bölgedeki tarım ve hayvancılığın tamamen doğal yöntemlerle yapılması, sağlıklı ürünler elde edilmesi amaçlanıyor.

ORGANİK TARIMA KISA SÜREDE GEÇİLECEK

Kaymakam Yakup Güven, Marmara ve Avşa'nın denizin sağladığı izolasyon avantajına sahip olduğunu belirterek, "Yakın çevreden kimyasal bulaşı olması imkansız. Bu avantaj, adalarda organik tarıma kısa sürede tam anlamıyla geçilmesini sağlayacaktır" dedi.

Organik tarıma geçiş için yürütülen çalışmalar kapsamında özellikle uçaktan kimyasal ilaç uygulamasının kaldırılacağını bildiren Güven, çiftçilerin, hayvan gübresi kullandığını anlattı.

Güven, şu değerlendirmelerde bulundu; "Organik ilaçlama ve biyolojik mücadeleyle sinek popülasyonunu kırmaya çalışacağız. Zeytin ilk adım. Organik bir ortam hazırlanmış olacak. Hiçbir yerde organik olmayan ilaç ve gübre kullanılmadığı için diğer ürünlerde de organik üretim gerçekleşecek. Adayı organik ada haline getireceğiz. Yaklaşık 175 bin zeytin ve 150 bine yakın ceviz ağacından organik ürün elde edeceğiz. Hayvancılık, diğer meyve ürünleri ve sebze üretimi de organik hale gelmiş olacak."

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa da adalarda organik tarım kapsamında sertifikasyon kuruluşlarıyla sözleşme imzaladıklarını aktardı.

Çalışmaya Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmet Daire Başkanlığının da destek verdiğini vurgulayan Asa, zeytin üreticisinin organik üretim sayesinde daha fazla kazanacağını sözlerine ekledi.


Kaynak: AA / Yerel

Marmara Denizi Yakup Güven Balıkesir Avşa Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title