Haberler

Market ve Üretici Arasındaki Fiyat Farkı Uçtu

Güncelleme:

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, olumsuz hava koşullarının fiyatlara yansıdığını söyledi. Üretici market fiyat farkı da şaşkına çeviriyor. Maydonozda fiyat farkı yüzde 469..

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, olumsuz hava koşullarının fiyatlara yansıdığını, üretici market fiyat farkının kabul edilebilir rakamların çok üzerinde seyrettiğini belirterek, "Şubat ayında da üretici market fiyat farkı kapanmadı. Bu fark kapanmalı. Gece gündüz, yağmur çamur demeden çalışıp, bin bir güçlük içinde üretim yapan üreticimizin ürettiği ürünlerin 4-5 kat fiyatla tüketiciye ulaşması adil de, değil sürdürülebilir de değil" dedi.

FİYATLARDA UÇURUM VAR

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalara devam ettiklerini belirtti. Şubat ayındaki, üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelediklerinde, üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 469,61 ile maydanozda görüldüğünü vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

MAYDONOZ ÜRETİCİDE 17 KURUŞ, MARKETTE 97 KURUŞ

"Maydanozda yüzde 469,61 olan fiyat farkı, kuru incirde yüzde 365,39, portakalda yüzde 303,56'i buluyor. Fiyat farkı, lahanada yüzde 280,31, karnabaharda yüzde 247,53, kuru üzümde yüzde 232,14, marulda yüzde 231,43, elmada yüzde 230,33, nohutta yüzde 206,01, kuru kayısıda yüzde 202,12 düzeyinde. Maydanoz 5,7 kat, kuru incir 4,7 kat, portakalda 4 kat, lahanada 3,8 kat, karnabaharda 3,5 kat, kuru üzüm, marul, elma 3,3, nohut 3,1, kuru kayısı 3 kat fazlaya tüketiciye ulaşıyor.

KURU İNCİR: 5 LİRA 50 KURUŞTAN 25 LİRA 60 KURUŞA...

Üreticide 17 kuruş olan maydanoz markette 97 kuruşa, 5 lira 50 kuruş olan kuru incir 25 lira 60 kuruşa, 58 kuruş olan portakal 2 lira 34 kuruşa, 43 kuruş olan lahana 1 lira 65 kuruşa, 1 lira olan karnabahar 3 lira 80 kuruşa satılıyor. Yine üreticide 3 lira 50 kuruş olan kuru üzüm markette 11 lira 63 kuruşa, 79 kuruş olan marul 2 lira 62 kuruşa, 1 lira 5 kuruş olan elma 3 lira 45 kuruşa, 2 lira 26 kuruş olan nohut 6 lira 92 kuruşa, 11 lira kuru kayısı 33 lira 23 kuruşa satın alınıyor."

PATATESİN FİYATI MARKETTE UÇTU

Şubat ayında market fiyatlarında kırmızı mercimek, yeşil mercimek, süt ve toz şeker fiyatlarında değişim görülmezken, fiyat düşüşünün yüzde 9,13 oran ile en fazla kabakta olduğunu belirten Bayraktar, kabaktaki fiyat düşüşünü yüzde 2,33 ile domates, yüzde 1,87 ile pirinç fiyatlarının izlediğini bildirdi. Markette en fazla fiyat artışının yüzde 31,56 oran ile patateste görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, "Patatesteki fiyat artışını yüzde 26,58 ile karnabahar, yüzde 20,57 ile patlıcan, yüzde 18,30 ile ıspanak, yüzde 15,59 ile salatalık, yüzde 14,43 ile kuru soğan, yüzde 11,76 ile yeşil soğan, yüzde 11,60 ile Antep fıstığı, yüzde 9,87 ile lahana, yüzde 9,03 ile elma, yüzde 7,56 ile kuru incir, yüzde 7,51 ile marul, yüzde 6,74 ile iç fındık, yüzde 5,09 ile limon fiyatları takip etti" dedi.

ÜRETİCİ FİYATLARI

Bayraktar, Şubat ayında üretici fiyatlarında kuru soğan, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru incir, süt ve maydanoz fiyatlarında değişim olmadığını, fiyatı en fazla düşen ürünün yüzde 8,39 ile domatesin olduğunu, fiyat düşüşünde domatesi yüzde 4,82 ile marul, yüzde 1,65 ile elma, yüzde 1,39 ile kabak fiyatlarındaki gerilemenin izlediği bilgisini verdi. Üreticide en fazla fiyat artışının yüzde 57,89 ile patateste görüldüğünü belirten Bayraktar, fiyat artışında patatesi yüzde 33,47 ile patlıcan, yüzde 33 ile yeşil soğan, yüzde 26,17 ile ıspanak, yüzde 21,47 ile limon, yüzde 20,18 ile sivri biber, yüzde 16 ile portakal, yüzde 12,53 ile pırasa, yüzde 10,43 ile havuç, yüzde 9,89 ile karnabahar, yüzde 9,22 ile salatalık fiyatlarının takip ettiğini vurguladı.

FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ

Üreticilerde fiyatı artan ürünlere bakıldığında, fiyatı en fazla artan ürünün patates olduğunu belirten Bayraktar, fiyat değişimlerinin sebepleriyle ilgili olarak şunları kaydetti: "Geçtiğimiz ay yaşanan dondan etkilenen ürünlerden biri de patatestir. Özellikle Ödemiş'te dondan zarar gören patateste yaşanan kayıp, fiyatlara yansımıştır. Don nedeniyle patates, ihracat dönemi olması ve arzın örtü altından sağlanması dolayısıyla patlıcan, biber, salatalık fiyatlarında artış yaşandı. Limonda görülen fiyat artışında ise yataklık olarak tabir edilen limonların piyasaya arz edilmesi etkili oldu. Üreticilerde fiyatı en fazla düşen ürün domateste olumsuz hava koşulları nedeniyle ürün sevkiyatlarında yaşanan sıkıntı, fiyatlara yansıdı. Genel olarak değerlendirdiğimizde arz ve talepteki değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışların meydana geldiği görülmektedir." (Kaynak:Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Şemsi Bayraktar Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (14)

27mobilWeb@haberler.com:

Her yerde en çok aracılar kazanıyor böyle sistemmi olur.

9
0
yanıtYanıtla
HalkMobil-IOS:

Resmen soyuluyoruz farkında değiliz

8
1
yanıtYanıtla
misafir:

herşey rantçıların elinde kalmış kardeşim ülke sahipsiz devletin yöneticileri işlerini bırakıp siyasete soyunuyorlar herkes cukkasının peşinde. . ülke rezil halde ALLAH a amanet gidiyoruz.

8
0
yanıtYanıtla
Ömer Yesari:

Yapıla zamlardan şimdi mi haberleri oluyor?1 yıldır gıdanın tümüne en az @ zam geldi Birçok gıda ve k. yeişe ise 100 den fazla artış oldu ama kimse farktmiyor uyuyor bu millet! Başımızdaki emekli düşmanı şahsiyesizler ise yılbaşında her sene olduğu gibi 2-3 sözde zam adı altında sadaka verdi. Her sene birçok gıdanın artık tadını unutur olduk. piyasada en ucuz ne idiğü belirsiz markaları alır olduk. lanet olsun böyle hükümete!Kendi yedikleri etler kaşar salam sosis, lüx peynirk. yemişler vs haram zıkkım olsun !

7
0
yanıtYanıtla
kayserili:

sizlerce enfilasyon doğrumu, biz tüketiciolarak farkındayızda.

4
0
yanıtYanıtla
AYWAS:

HEP GARİBAN CEBİ YAKIYOSUNUZ EFENDİM OLAN HEP İŞÇİYE MEKÇİYE OLUYO YAZIKTIR GÜNAHTIR YA

2
0
yanıtYanıtla
saffet emin:

işçi emeklisine yapılan zam enfilasyona göre degil mercimek incir nohut patates domates kilo fiyat artışına göre ayarlansa daha iyi olur

1
1
yanıtYanıtla
saffet emin:

şişşşşş zamlara ses cıkarmayın peyganber efendimizi ziyarete gidecem

1
1
yanıtYanıtla
emekli biri:

Burada iki taraf var ve biri yalancı. Biri devlet, diğeri marketçiler. Birini seçin gari. . .

0
0
yanıtYanıtla
HAMZA:

C. Başkanının faizle mücadelesine herşeye karışıyo diye laf edenler. Benzin zammı iyi geldimi. benzine zam gelince herşeye gelir bu biline.

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title